Abuzurile regimului Tusk. Fostul ministru de Interne, aflat în greva foamei, hrănit cu forța

Abuzurile regimului Tusk. Fostul ministru de Interne, aflat în greva foamei, hrănit cu forța Donald Tusk. Sursa foto: Instagram

Președintele Poloniei, Andrzej Duda, a anunțat că un tribunal a hotărât ca fostul ministrul de Interne, Mariusz Kaminski, aflat în greva foamei să fie hrănit cu forța. Fostul politician a fost arestat pentru abuz de putere.

Președintele Poloniei, Andrzej Duda, a declarat că o instanță de judecată a hotărât ca fostul ministrul de Interne, aflat în greva foamei din spatele gratiilor, să fie hrănit cu forța. Pe fondul conflictului între vechea și noua administrația pe tema statului de drept, cazul ministrului de interne aflat în custodia autorităților a generat un val de reacții în rândul opiniei publice.

Andrzej Duda inițiază procedura de grațiere

Alături de fostul ministru de interne, Mariusz Kaminski, autoritățile de la Varșovia l-au reținut și pe adjunctul său Maciej Wasik. Ambii au fost ridicați de la palatul prezidențial și ulterior trimiși la închisoare pentru abuz de putere. La scurt timp după ce au ajuns în spatele gratiilor, cei doi membri ai fostului guvern sprijinit de președintele Andrzej Duda au anunțat că vor intra în greva foamei.

Kaminski și subalternul său au fost condamnați pentru abuz de putere în 2015. În fața instanțelor de judecată cei doi politicieni au respins acuzațiile. Din cauza unei dispute privind pierderea imunității parlamentare, nu au fost trimiși imediat în penitenciar.

Ne puteți urmări și pe Google News
Scandal in Poloia. Andrzej Duda, în centrul atenției

Polonia / sursa foto © Bernard Bialorucki | Dreamstime.com

Au de ispășit doi ani de închisoare

După ridicarea imunității, Kaminski și adjunctul său erau în palatul prezidențial când au fost arestați. După aceea, au fost transferați la o închsioare din Polonia, unde au de ispășit o pedeapsă de doi ani de închisoare.

Președintele Andrzej Duda a anunțat joia trecută că Administrația Prezidențială va iniția procedurile de grațiere pentru cei doi deputați, membri ai partidului Lege și Justiție (PiS).

Scandal in Poloia. Andrzej Duda, în centrul atenției

Sursa foto: 119958931 © Gints Ivuskans | Dreamstime.com

Disputa politică între două administrații

Acest caz de încălcare gravă a libertății personale în numele ideologiei de către puterea de stat ilustrează disputa politica dintre noua guvernare, condusă de premierul Donald Tusk cu o coaliție de stânga radicală și formațiunea politică Lege și Justiție (Pis). Gruparea politică sprijinită de Andrzej Duda a pierdut frâiele puterii după aproximativ opt ani.

Ambele tabere politice se acuză de încălcarea statului de drept, presa și justiția sunt principalele motive de confrunare, notează Reuters.