Aeroportul din Frankfurt, blocat după invazia extremiștilor ecologiști

Aeroportul din Frankfurt, blocat după invazia extremiștilor ecologiști Aeroport Frankfurt. Sursă foto: Facebook

Germania. Extremiștii ecologiști au invadat joi dimineață Aeroportul din Frankfurt, perturbând semnificativ traficul aerian. Conform unui purtător de cuvânt al poliției federale, traficul pe aeroport a fost suspendat temporar din cauza acestei acțiuni. Mai mulți demonstranți au pătruns cu forța în incinta aeroportului și s-au lipit de sol, provocând astfel haos și întârzieri în operațiunile aeriene.

Nu au mai putut fi efectuate aterizări și decolări pe aeroportul din Frankfurt

Pasagerii sunt sfătuiți să evite, deocamdată, vizitarea Aeroportului din Frankfurt și să verifice în prealabil starea zborurilor lor pe site-urile companiilor aeriene, din cauza perturbărilor cauzate de activiștii pentru climă. Intervenția acestora a generat haos în operațiunile aeroportuare, iar traficul aerian a fost temporar suspendat. Între timp, traficul a fost parțial reluat, dar nu toate pistele sunt funcționale în întregime, ceea ce continuă să provoace întârzieri și dificultăți pentru pasageri.

Potrivit grupului Last Generation on X, șase demonstranți au reușit să pătrundă pe pistele aeroportului, provocând perturbări suplimentare. Activistii au transmis un mesaj prin care subliniază impactul negativ al extracției și arderii de combustibili fosili asupra mediului, solicitând o tranziție completă de la sursele de energie fosile până în 2030. Purtătorul de cuvânt al poliției nu a oferit inițial detalii suplimentare despre numărul exact de activiști implicați în această acțiune de protest.

Vor fi întârzieri pe parcursul întregii zile pentru toate zborurile de pe aeroportul din Frankurt

Reprezentanții aeroportului din Frankfurt au anunțat că sunt așteptate întârzieri pe tot parcursul zilei.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Aeroportul Frankfurt funcționează din nou, cu toate pistele, de la ora 7:50 a.m., după o acțiune a activiștilor pentru climă! În această dimineață, activiștii pentru climă au obținut accesul la Aeroportul Frankfurt. Poliția federală și statală, securitatea aeroportului și brigada de pompieri a aeroportului au reacționat imediat. Din motive de securitate, operațiunile de zbor pe întregul aeroport au fost suspendate temporar imediat. Toate pistele sunt din nou operaționale de la ora 7.50”, au scris pe Facebook.

Aeroport Frankfurt

Aeroport Frankfurt. Sursă foto: Facebook

Patru zboruri elvețiene anulate

Blocajul de la Aeroportul din Frankfurt a avut unimpact considerabil asupra pasagerilor elvețieni, cu patru zboruri anulate la primele ore ale dimineții, inclusiv unul de plecare și unul de întoarcere spre și dinspre Zurich și Geneva. Aproximativ 370 de persoane au fost afectate de aceste anulări, conform unei purtătoare de cuvânt elvețiene care a declarat agenției de presă Keystone-SDA. Situația rămâne fluidă, iar efectele ulterioare ale perturbării sunt încă neclare, fiind monitorizate cu atenție de autorități. Pe lângă anulările deja menționate, sunt de așteptat întârzieri suplimentare în operațiunile aeroportuare pe parcursul întregii zile, datorită efectelor secundare ale blocajului. Pasagerii sunt sfătuiți să verifice în mod regulat situația zborurilor lor pe site-urile companiilor aeriene pentru a se informa despre eventualele modificări ale programului de zbor înainte de a se deplasa către aeroport.

Proteste similare ca cele de pe aeroportul din Frankfurt au avut loc și alte țări

Miercuri, 24 iulie, activiștii grupului Last Generation au paralizat temporar Aeroportul Köln/Bonn, lipindu-se de o cale de rulare și provocând întreruperi semnificative în operațiunile aeroportuare. După câteva ore de perturbări, aceștia au fost îndepărtați de forțele de poliție, iar zborurile au putut fi reluate. Acțiunea a fost parte dintr-o serie de proteste coordonate care au vizat aeroporturi din mai multe țări. Pe lângă incidentul de la Köln/Bonn, aceleași zi au avut loc proteste similare și în alte locații importante. La Aeroportul Heathrow din Londra, nouă activiști ai grupului Just Stop Oil au fost arestați după ce au blocat căile de acces. În Norvegia, doisprezece activiști au efectuat o blocadă la Aeroportul din Oslo, în timp ce în Zurich, protestatarii au blocat drumul spre aeroport, dar acțiunea a fost desfăcută rapid de poliție după doar zece minute. Incidente similare au fost raportate și în Spania și Finlanda, evidențiind amploarea și impactul acestor acțiuni de protest asupra infrastructurii aeroportuare.

Revista presei