Destabilizare la Olimpiadă. 30 de ani de pușcărie pentru suspectul rus

Destabilizare la Olimpiadă. 30 de ani de pușcărie pentru suspectul rusJocurile Olimpice 2024. Sursa foto: Wikipedia

Destabilizare la Olimpiadă. 30 de ani de pușcărie pentru suspectul rus. O anchetă judiciară pentru „complicitate cu o putere străină în vederea provocării de ostilități în Franța”, infracțiune pedepsită cu 30 de ani de închisoare penală, a fost deschisă marți.

Rusul pregătea destabilizare la olimpiadă

Un rus născut în 1984 și suspectat de „organizarea de evenimente care ar putea duce la destabilizare în timpul Jocurilor Olimpice” a fost pus sub acuzare și plasat marți în arest preventiv, a declarat Parchetul din Paris, confirmând o informație din cotidianul „Le Parisien”.

O anchetă judiciară pentru „complicitate cu o putere străină în vederea provocării de ostilități în Franța”, o infracțiune pedepsită cu 30 de ani de închisoare, a fost deschisă marți, a precizat procuratura.

Investigațiile au fost declanșate în urma unei vizite la domiciliu „efectuată la cererea Ministerului de Interne la un bărbat născut în mai 1984 în Rusia”, a informat procuratura.

E „complicitate cu o putere străină”, nu terorism, deocamdată

„Elementele descoperite în timpul acestei descinderi, stârnind temeri cu privire la intenția [rusului - n.tr.] de a organiza evenimente susceptibile a duce la destabilizare în timpul Jocurilor Olimpice, au condus la deschiderea unui proces penal”, a adăugat procuratura.

Nu au fost oferite detalii despre natura proiectului său cu privire la olimpiadă, care nu este considerat terorist, procedura nefiind încredințată parchetului național antiterorist.

Referitor la Jocurile Olimpice (26 iulie-11 august) și Paralimpice (28 august-8 septembrie) au fost efectuate peste un milion de investigații administrative și au fost excluse 4.360 de persoane care ar fi putut reprezenta o amenințare pentru evenimente, a declarat ministrul de Interne Gérald Darmanin într-un interviu pentru „Paris Match”.

880 de persoane nu au voie la Olimpiadă

În total, 880 de persoane au fost excluse de la participarea la evenimentul sportiv pentru suspiciunea de ingerință străină, a anunțat duminică anturajul ministrului de Interne pentru AFP. Mai multe cazuri, dintre care unele au primit o atenție puternică din partea presei din Franța în ultimele luni, au alimentat suspiciuni de ingerință străină legată de războiul condus de Rusia în Ucraina și războiul dintre Hamas și Israel.

Pe 1 iunie, trei sicrie purtând inscripția "Soldații francezi ai Ucrainei" au fost așezate la poalele Turnului Eiffel. Trei bărbați, unul de naționalitate bulgară, ceilalți doi născuți în Germania și Ucraina, au fost arestați înainte de a fi eliberați. Î

n noaptea de 13 spre 14 mai, mâini roșii au apărut pe memorialul Holocaustului din Paris, iar poliția suspectează că trei persoane au fugit în străinătate. În octombrie, după începerea războiului Israel-Hamas, stelele lui David a fost desenate pe mai multe fațade ale unor clădiri din regiunea Parisului. Faptele, pentru care a fost arestat un cuplu de moldoveni, au fost atribuite de autoritățile franceze serviciilor de securitate ruse (FSB), potrivit Le Figaro.

(Traducerea: Rodezia Costea, RADOR RADIO ROMÂNIA)