Pedepse mai dure pentru cei ce agresează personalul medical

Pedepse mai dure pentru cei ce agresează personalul medical Spital. Sursa foto: Dreamstime.com

Pedepse mai dure pentru pacienții sau aparținătorii acestora care agresează personalul medical, cu închisoarea, este ceea ce și-ar dori ministra Sănătății din Republica Moldova, Ala Nemerenco.

Ala Nemerenco cere pedepse mai dure pentru cei ce agresează personalul medical

Ea consideră că, în prezent, sancțiunile pentru persoanele agresive cu agresează personalul medical sunt prea blânde. Ala Nemerenco ar dori ca sancțiunile să fie înăsprite, până la pedeapsa cu închisoarea, nu doar cu zile de muncă în folosul societății.

Declarațiile făcute de Ala Nemerenco vin în contextul înmulțirii cazurilor de agresiune contra personalului medical. Ministra a vorbit, într-o conferință de presă desfășurată după recentele incidente în care două echipe medicale de pe ambulanță au fost bătute de pacienții care le chemaseră în ajutor.

„Cred că ar fi foarte bine să se termine un așa caz nu doar cu muncă în folosul societății, care, de asemenea, este în acest articol inclusă, dar și cu vreun an-doi de închisoare. Și poate ar fi o lecție bună pentru întreaga societate ca să nu se mai întâmple așa lucruri”, a declarat ministra Sănătății, Ala Nemerenco.

Ne puteți urmări și pe Google News
Ala Nemerenco

Ala Nemerenco, ministrul Sănătății, Republica Moldova / sursa foto: FB

Medicii și asistentele de pe Ambulanță, cei mai expuși agresiunilor

Aceasta a mai spus că situațiile în care pacienții sau aparținătorii acestora îi agresează pe lucrătorii din domeniul medical sunt cel mai des întâlnite în cazul medicilor de pe ambulanță, nevoiți să intervină în cazuri de violență sau în comunități în care locuiesc persoane certate cu legea.

Ala Nemerenco a mai spus că astfel de incidente sunt inacceptabile, având în vedere că personalul medical se află în serviciul societății și are ca scop tocmai salvarea pacienților.

Două atacuri asupra personalului medical, doar în luna iulie

Reamintim că, doar în această lună, s-au consemnat două cazuri de violență împotriva medicilor. La primul incident, petrecut pe 8 iulie, o asistentă medicală de pe ambulanță a fost atacată de un pacient în satul Dubăsarii Vechi, din raionul Criuleni. Asistenta s-a ales, în urma acestei agresiuni, cu o traumă cranio-cerebrală închisă, comoție cerebrală și fracturarea oaselor nazale.

Un alt incident, petrecut pe 14 iulie, a implicat un tânăr de 26 de ani, care împreună cu amicul de pahar a bătut o echipă medicală în localitatea Nișcani din raionul Călărași. În urma acestui atac, unul dintre membrii echipei medicale a avut nevoie de spitalizare, iar alți doi angajați ai ambulanței au avut nevoie de îngrijiri medicale în ambulator.

Revista presei