Istoria Olimpiadei din 1912. Stockholm a adus inovații în lumea jocurilor, dispozitivele electronice au fost utilizate pentru prima dată

Istoria Olimpiadei din 1912. Stockholm a adus inovații în lumea jocurilor, dispozitivele electronice au fost utilizate pentru prima dată Jocurile Olimpice. Sursă foto: Wikipedia

„Capodopera suedeză”, așa cum a fost denumită, a reprezentat o ediție unică a Jocurilor Olimpice. La acea vreme, la Stockholm, competiția a primit o atenție deosebită, fiind cea mai bine organizată și cea mai eficientă de până atunci. Unicitatea ediției cu numărul cinci a venit în urma utilizării unor dispozitive electronice revoluționare la vremea aceea.

Astfel a fost pentru prima dată când competiția a avut parte de un sistem de cronometrare și  sonorizare menite să sporească calitatea întregului eveniment.

Inovații și noutăți ale ediției din 1912

Prin urmare jocurile au adunat un număr impresionant de concurenți, aproximativ 2 400 de sportivi ce au reprezentat 28 de țări. La ediția din 1912, și-au făcut apariția noile competiții, fiind incluse pentatlonul modern și probele de înot și scufundări la feminin.

Proba de alergare din 1912. Sursă foto: Wikipedia

Proba de alergare din 1912. Sursă foto: Wikipedia

Tot în acest an competiția de box a fost anulată de organizatorii suedezi, care au considerat sportul dezagreabil. Anulare acestei probe împreună cu arbitrajul controversat de la Jocurile Olimpice anterioare au determinat Comitetul Internațional Olimpic să reducă considerabil rolul grupurilor locale în ceea ce privește organizarea jocurilor.

Ne puteți urmări și pe Google News

Olimpiada de la Stockholm din 1912 au fost cele mai bine organizate și cele mai eficiente de până atunci. Dispozitivele electronice de cronometrare și sistemele de sonorizare au fost utilizate pentru prima dată la un astfel de eveniment.

Vedeta jocurilor olimpice de la Stockholm

Vedeta Jocurilor Olimpice din 1912 a fost americanul Jim Thorpe. Înscris în patru probe, el a început lent, cu un loc patru la săritura în înălțime și cu un loc șapte la săritura în lungime. În pentatlon și decatlon, însă, Thorpe a dominat probele și a câștigat două medalii de aur.

Competiția de atletism a fost marcată și de alergarea pe distanțe lungi a finlandezului Hannes Kolehmainen. Acesta a câștigat medalii de aur la cursele de 5.000 și 10.000 de metri. Cât și la cursa de cros de 12.000 de metri, Kolehmainen a fost învingător. Jocurile din 1912 au însemnat debutul olimpic al legendarului scrimer Nedo Nadi din Italia. Cât și a înotătorului american Duke Kahanamoku din Hawaii.

Stadion Stockholm 1912. Sursă foto: Wikipedia

Stadion Stockholm 1912. Sursă foto: Wikipedia

Thorpe, unul dintre cei mai mari atleți din istorie, a fost deposedat de titlurile sale la decatlon și pentatlon. Din cauză încălcării regulilor împotriva profesionalismului. Jim Thorpe, unul dintre cei mai mari atleți din istorie și victima a ceea ce mulți au considerat o nedreptate olimpică veche de un secol, a fost restabilit. Ca urmare el a devenit singurul câștigător al decatlonului și pentatlonului la Jocurile din 1912.

Jim Thorpe a excelat în lumea sportului

Thorpe a excelat în cadrul mai multor sporturi. Acesta a dominat cele două probe ale sale la Jocurile din 1912 de la Stockholm. Cu toate acestea a fost deposedat de medalii după ce s-a aflat că a jucat pentru scurt timp baseball profesionist înainte de cariera sa olimpică. Oficialii americani, în ceea ce istoricii au considerat un amestec de rasism și un devotament fanatic față de ideea de amatorism, au fost printre cei mai fervenți susținători ai descalificării lui Thorpe.

Recunoașterea sportivului de către Comitetul Internațional Olimpic, are loc la 40 de ani după ce acesta a redevenit co-câștigător al ambelor probe. Dar restaurarea din 1982 nu a fost suficientă pentru susținătorii săi. Aceștia care au continuat campania în numele lui Thorpe. Fiind o icoană americană venerată în special în comunitățile de nativi americani.

Semn de respect și de apreciere

Atleții care au fost declarați campioni de către I.O.C. - Hugo Wieslander, un suedez care s-a clasat pe locul al doilea la decatlon, și Ferdinand Bie din Norvegia, care a terminat în urma lui Thorpe la pentatlon. În semn de respect și de apreciere, cei doi au refuzat medaliile de aur după ce lui Thorpe i-au fost retrase victoriile din 1913.

Medaliații din 1912. Sursă foto: Wikipedia

Medaliații din 1912. Sursă foto: Wikipedia

I.O.C. a declarat că a consultat atât Suedia, cât și membrii familiei lui Wieslander și comitetele olimpice norvegiene înainte de a-l readuce pe Thorpe ca unic campion al ambelor probe. „Aceasta este o situație excepțională și unică", a declarat președintele C.I.O., Thomas Bach. „Ea este abordată printr-un gest extraordinar de fair-play din partea comitetelor olimpice naționale implicate", a mai adăugat acesta.

Restabilirea medaliilor lui Thorpe a fost mult timp o cauză pentru activiștii nativi americani, care în ultimii ani au reînnoit petițiile și au făcut lobby pe lângă I.O.C. pentru această schimbare. Thorpe a fost membru al națiunii Sac și Fox din Oklahoma și a urmat cursurile școlii industriale indiene Carlisle din Pennsylvania, iar faptele sale de vitejie sunt legendare în comunitățile de nativi americani.

Bright Path Strong, o fundație numită după numele indigen al lui Thorpe, a condus eforturile de restabilire a statutului sportivului.  „Salutăm faptul că, datorită marelui angajament al Bright Path Strong, a putut fi găsită o soluție", a declarat Bach.

Întoarcerea lui Thorpe la Jocurile Olimpice

Thorpe s-a dus la Jocurile Olimpice din 1912 de la Stockholm pentru a concura la decatlon și la un alt concurs de atletism, dispărut în prezent. Atletul le-a câștigat pe amândouă și a fost aclamat la nivel internațional, având parte de o paradă pe Broadway, în New York.

Olimpiada din 1912. Sursă foto: Wikipedia

Olimpiada din 1912. Sursă foto: Wikipedia

În anul următor, o altă problemă a făcut ca medalii să-i fie confiscate. La acea vreme se specula că sportivul câștiga 25 de dolari pe săptămână jucând baseball în liga secundă. Lucru care încălca regulile stricte de amatorism ale epocii drept urmare, medaliile de aur i-au fost retrase.

Statutul său de amator fiind revocat. Thorpe a început o carieră în prima ligă de baseball. Jucând mai mult în afara terenului, între 1913 și 1919, pentru New York Giants, Cincinnati Reds și Boston Braves.

Remarcabil, a trecut la fotbalul profesionist în 1920 și a jucat până la 41 de ani pentru șase echipe, inclusiv New York Giants.

Prin urmare, ediția Jocurilor Olimpice din 1912 a avut parte atât de evenimente controversate, cât și de inovații. Acestea ducând spre o dezvoltare a olimpiadelor. Tot în acest an, Japonia a reprezentat prima țară asiatică care a participat la acest eveniment. Astfel a deschis orizonturile competiției pentru restul statelor din Asia.

Revista presei