Nicolae Ciucă cere modificarea legilor Apărării. România are nevoie de o armată adaptată războiului modern

Nicolae Ciucă cere modificarea legilor Apărării. România are nevoie de o armată adaptată războiului modern Nicolae Ciucă Sursa foto: Facebook Nicolae Ionel Ciucă

București. Nicolae Ciucă, președintele Senatului susține că România are nevoie de alte legi ale apărării. El avertizează că, în contextul internațional actual, armata română trebuie să facă față provocărilor războiului modern.

Preşedintele Senatului a participat la Reuniunea Anuală a Diplomaţiei, iar în acest context a vorbit despre nevoile armatei române. În opinia, forțele militare trebuie să fie capabile să apere țara în colaborare şi în deplină interoperabilitate cu aliații din NATO.

Nicolae Ciucă vrea o armată modernă

Preşedintele Senatului a susținut un discurs în care a vorbit despre necesitatea întăririi Armatei Române. Nicolae Ciucă a precizat că trebuie făcute eforturi pentru întârirea capacităților naționale de apărare. Forțele militare române trebuie să fie adaptate astfel încât să poată asigura apărarea țării. El a dat ca exemplu situația din Ucraina, aflată sub agresiunea Rusiei.

„România trebuie să dispună de o Armată puternică şi bine dotată, adaptată la cerinţele războiului modern, care să fie capabilă să asigure apărarea ţării în colaborare şi în deplină interoperabilitate cu aliaţii noştri. Având în vedere efectele grave ale agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, sprijinul României pentru Ucraina trebuie să continue în toate formele, atât timp cât este necesar”, a declarat Nicolae Ciucă.

Ne puteți urmări și pe Google News

În acest context, președintele Senatului a afirmat că este nevoie de o modificare a legislației în domeniul apărării. El a afirmat că aceste modificări trebuie să se facă de urgență până la viitoarele alegeri, de la finalul acestui an. Nicolae Ciucă a precizat că este nevoie de modificări legislative deoarece România trebuie să răspundă eficient la toate amenințările.

„Ca atare, este nevoie de anumite modificări la legislația care se referă la domeniul apărării și am discutat cu ministrul apărării și cu premierul... Toate acestea, urmând ca odată ce există o coordonare, pentru că nu e vorba doar despre MApN și când va exista o integrare a tuturor solicitărilor, nevoilor și soluțiilor necesare vom introduce legislația în Parlament”, spune Nicolae Ciucă.

Armata română

Armata română Sursa foto. Facebook MAPN

Președintele Senatului despre participarea la summitului NATO

Nicolae Ciucă a făcut referire la summitul NATO din Statele Unite la care a participat. Președintele Senatului s-a decalrat bucuros deoarece România a fost pomenită de mai multe ori Atât secretarul general al NATO cât şi de preşedinţii şi şefii de guverne, văd în România un pilon esenţial al apărării în regiunea Mării Negre. În plus, s-a bucurat să audă angajamentul Alianţei pentru securitatea şi siguranţa în zonă.

„De altfel, a fost reluat, reconfirmat paragraful aprobat la Vilnius, anul trecut şi întărit cu acest angajament al Alianţei, pentru ceea cec înseamnă, dincolo de strategia pentru Marea Neagră, măsurile de descurajare şi apărare în regiunea Mării Negre.

Ca atare, avem datoria ca dincolo de ceea ce este trecut în aceste documente strategice şi de planificare, documente politice, să găsim căile prin care să transpunem în practică toate aceste măsuri şi să ne folosim de această oportunitate pentru a întări securitatea României şi a asigura siguranţa cetăţenilor români”, a spus Nicolae Ciucă.

Nicolae Ciucă

Nicolae Ciucă la NATO Sursa foto: Facebook/Nicolae Ciucă

Nicolae Ciucă despre importanța NATO

În discursul pe care l-a susținut președintele Senatului a pomenit de importanța Alianței Nord-Atlantice. În opinia lui Nicolae Ciucă, NATO este principala forță care poate asigura securitatea României în actualui context geostrategic. Drept urmare, consideră, este foarte important să continue efortul pentru consolidarea Flancului Estic al Alianţei.

„Trebuie să continuăm să fim un factor de stabilitate în regiune şi să ne consolidăm rolul de membru esenţial al NATO. De aceea, îmi exprim ferma convingere că alocarea a 2,5% din PIB este foarte importantă pentru a susţine efortul de apărare a ţării şi de susţinere a contribuţiei României la apărarea colectivă în cadrul NATO”, a subliniat Nicolae Ciucă.

Nicolae Ciucă a vorbit și despre necesitatea consolidării rolului României în cadrul Uniunii Europene și a NATO. El a spus că este nevoie de o contribuție sporită a ţării noastre la întărirea capacităţilor de apărare colectivă din cadrul NATO.

„Faptul că această perioadă turbulentă găseşte România în cel mai bun moment al istoriei sale, atât din punct de vedere al garanţiilor de securitate, cât şi al dezvoltării economice şi prosperităţii cetăţenilor ei, reprezintă o şansă istorică. Este însă o şansă pe care ne-am construit-o singuri şi conştient, prin alegerile corecte pe care le-am făcut, ca naţiune, privind locul pe care vrem să îl ocupe România în lume”, a afirmat Nicolae Ciucă.

Revista presei