Război în Ucraina, ziua 883. UE trimite Kievului 4,2 miliarde de euro pentru reconstrucția țării

Război în Ucraina, ziua 883. UE trimite Kievului 4,2 miliarde de euro pentru reconstrucția țării Război în Ucraina. Sursa Foto: Facebook/Volodimir Zelenski

Război în Ucraina, ziua 182. Comitetul Reprezentanților Permanenți au decis prin ambasadorii statelor membre pe lângă UE să aloce Kievului 4,2 miliarde de euro.

Război în Ucraina, ziua 883. Kievul va primi 4,2 miliarde de euro de la Uniunea Europeană

Bani care vor fi folosiți pentru reconstrucția țării afectate de războiul ordonat de Vladimir Putin pe 24 februarie 2022. Decizia a fost publicată de guvernul Ungariei pe platforma X. Regimul de la Budapesta a preluat la 1 iulie pentru șase luni președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene.

Cei 4,2 miliarde de euro, vor fi utilizați de Ucraina pentru reconstrucția țării cât și pentru scopuri civile. Finanțarea face parte din programul de sprijin multianual, propus de Comisia Europeană. Pentru moment decizia a fost adoptat doar pe linie diplomatică, este nevoie și de aprobarea miniștrilor.

Ne puteți urmări și pe Google News

Uniunea Europeană a pregătit un ajutor de 50 de milioane Kievului

Uniunea Europeană a prevăzut un ajutor pentru Ucraina în valoare de 50 de miliarde de euro și care ar urma să se acorde în următorii patru ani. De menționat că din cele 50 de miliarde de euro, Ucraina va returna 33 de miliarde, iar restul de 17 reprezintă fonduri și granturi care nu trebuie returnate.

Separat de menținerea funcționării infrastructurii critice, Ucraina va folosi banii Uniunii Europene și pentru plata salariilor și a pensiilor sau pentru funcționare școlilor. Între timp, pe front Ucraina a atacat o navă ancorată în portul Kavkzaz situat în Peninsula Crimeea.

Război Ucraina

Atac cu rachete. Sursa foto: Platforma X/Volodimir Zelenski

Peste 50.000 de familii din Ucraina au rămas în beznă

De partea cealaltă, armata lui Vladimir Putin a capturat localitatea Ivano-Dariivka situată la 30 de kilometri în regiunea Donețk. Peste noapte, Ucraina a pierdut alimentarea cu energie electrică în nordul regiunii Sumy. Peste 50.000 de famili au rămas în beznă.

Pe linie diplomatică, guvernul de la Kiev depune eforturi semnificative pentru a ajunge la un acord de încetare a ostilităților. În acest sens, o delegația condusă de ministrul de externe Dmytro Kuleba a se află la Beijing, pentru discuții și tratative în speranța că partidul comunist condus de Xi Jinping poate interveni pentru a pune capăt ostilităților printr-un acord just.

Este prima vizită a unui oficial ucrainean de rang înalt de la începerea războiului din 24 februarie 2022. De asemenea, Ucraina se confruntă și cu amenințările Ungariei care a precizat că va bloca ajutorul Uniunii Europene acordat statelor membre care au trimis muniții Kievului cel puțin până când Ucraina nu va permite tranzitul petrolului produs de Lukoil, potrivit Aljazeera.

Revista presei