Afacere infracțională de milioane de dolari. Ce au găsit autoritățile la o fermă izolată

Afacere infracțională de milioane de dolari. Ce au găsit autoritățile la o fermă izolată Laborator de metamfetamină. Sursă foto: Southeast European Law Enforcement Center

Trei suspecți mexicani au fost arestați împreună cu doi sud-africani atunci. Unitățile de elită ale poliției au făcut o razie într-un laborator de metamfetamină de milioane de dolari ascuns într-o fermă izolată la nord de Johannesburg.  Proprietarul fermei de lângă Groblersdal, la aproximativ 125 de mile de Johannesburg, a fost unul dintre cei patru bărbați arestați vineri, a declarat poliția.

Un al treilea mexican a fost ridicat ulterior de poliție, a declarat pentru AFP purtătoarea de cuvânt a unității de elită Hawks. „Drogurile erau în mod evident destinate vânzării locale și internaționale”, a declarat Brigadierul Thandi Mbambo. Aceasta a adăugat că unitatea de producție funcționa „la scară largă”.

Afacere infracțională de milioane de dolari

Autoritățile au confiscat, de asemenea, cantități mari de substanțe chimice utilizate pentru fabricarea drogurilor ilicite. Printre acestea se numără cantități mari de metamfetamină și acetonă. Acestea sunt evaluate la aproximativ două miliarde de ranzi (peste 100 de milioane de dolari), a declarat poliția.

Șoimii și alte unități specializate au efectuat un raid la ferma din provincia Limpopo. Controlul a venit în urma unei informații privind o activitate suspectă. Fotografiile poliției au arătat că operațiunea era destul de sofisticată și includea utilaje mari. Până acum în acest an, Hawks au descoperit zece 10 laboratoare clandestine de droguri. De asemenea, autoritățile au efectuat 34 de arestări, a declarat poliția într-o declarație.

Ne puteți urmări și pe Google News

Africa de Sud este un consumator major de metamfetamină, iar piața este în creștere în țările vecine și în alte părți ale regiunii. Aceste date provin dintr-un raport din 2021 al Inițiativei Globale împotriva Criminalității Organizate Transnaționale.

„Baza de consumatori de metamfetamină din Africa de Sud pare să fie semnificativ mai mare decât s-a imaginat inițial. Astfel, marchează potențial printre cele mai mari piețe de consumatori de metamfetamină din lume”, se arată în raport.

Africa de Sud, un punct principal

Oficiul Națiunilor Unite pentru Droguri și Criminalitate a declarat într-un raport pentru 2023 că Africa de Sud este un punct principal. Zona este un centru atractiv pentru drogurile ilicite destinate altor țări. „Geografia Africii de Sud, frontierele poroase și legăturile comerciale internaționale cu Asia, America Latină, Europa de Vest și America de Nord au făcut-o o țară atractivă de tranzit pentru droguri”, se arată în raport

Se crede că porturile țării primesc în mod regulat containere de cocaină care sunt în tranzit. În unele cazuri, acestea nici măcar nu ajung pe țărm, a declarat agenția antidrog.

Captura de metamfetamină din Africa de Sud are loc la aproximativ două luni după ce poliția din Spania a declarat că a confiscat 1,8 tone de metamfetamină pe care cartelul mexican Sinaloa încerca să o vândă în Europa, aceasta fiind „cea mai mare captură” de narcotice din istoria țării, conform Yahoo News .

Revista presei