Franța le urează bun venit sportivilor israelieni, în ciuda atacurilor antisemiților

Franța le urează bun venit sportivilor israelieni, în ciuda atacurilor antisemiților

Stéphane Séjourné, ministrul francez al afacerilor externe din Franța, a declarat că delegația israeliană este binevenită la Jocurile Olimpice de la Paris, răspunzând comentariilor făcute de un deputat de extremă stânga din „La France insoumise” care consideră că participarea ei este problematică în plin război antiterorist în Gaza.

Israel, 90 de sportivi la Olimpiada din Franța

Aproximativ 90 de sportivi israelieni urmează să participe la aproximativ cincisprezece discipline. Iar Comitetul Olimpic Palestinian a anunțat luni că a cerut oficial CIO „excluderea imediată” a Israelului, potrivit France24.

Cei mai mulți dintre cei aproximativ 90 de sportivi care vor reprezenta Israelul la Jocurile Olimpice de la Paris au sosit luni, 22 iulie, pe aeroportul Roissy-Charles-de-Gaulle, unde o parte a terminalului 3 fusese evacuată pentru a securiza locul.

Cu câteva ore înainte, ministrul afacerilor externe, Stéphane Séjourné, a ţinut să amintească faptul că delegația israeliană „este binevenită în Franța”, ca răspuns la comentariile unui deputat LFI care afirma contrariul cu o zi înainte și făcea apel la „proteste” în timpul JO.

Ne puteți urmări și pe Google News

Extrema stângă din Franța neagă faptul că e antisemită

„Ţineam să spun, în numele Franței, că delegația israeliană este binevenită în Franța pentru aceste JO. De altfel, voi avea ocazia să o spun din nou guvernului israelian”, a declarat Stéphane Séjourné de la Bruxelles, la sosirea sa la o reuniune a şefilor diplomaţiei celor 27 de ţări membre ale UE.

El a reacționat la observațiile făcute de deputatul LFI Thomas Portes la Paris, sâmbătă, 20 iulie, în cadrul unui miting în sprijinul terorismului palestinian, cu câteva zile înainte de deschiderea competițiilor oficiale și a meciului de fotbal pe care Israelul îl va disputa miercuri, 24 iulie, la Parc des Princes împotriva Mali. „Având în vedere apelurile care circulă, ne putem aștepta la perturbări în jurul stadionului”, a declarat o sursă din poliție pentru AFP.

Negând orice antisemitism, deputatul de extremă stânga Thomas Portes a estimat luni, într-un articol din „Mediapart”, că „imnul și steagul israelian nu ar trebui să fie ridicate la Jocurile Olimpice atâta timp cât Israelul va continua să comită crime de război în Gaza și să intensifice „colonizarea ilegală în Cisiordania”.

Extrema stângă din Franța pune o „țintă pe spate” sportivilor din Israel

„Nu, delegația israeliană nu este binevenită la Paris”, a spus acest deputat de Seine-Saint-Denis. „Sportivii israelieni nu sunt bineveniți la Jocurile Olimpice de la Paris”, a continuat el, solicitând ca „ocazia” Jocurilor Olimpice să fie folosită, ca și „toate pârghiile pe care le avem pentru a organiza proteste”.

Comentarii „iresponsabile și periculoase”, a spus ministrul francez al afacerilor externe, asta în timp ce Franța iese din alegeri legislative în care antisemitismul a devenit o temă cheie și a inflamat campania electorală.

Duminică seara, ministrul de interne, Gérald Darmanin, și-a exprimat la France 2 „dezgustul” față de această declarație cu „iz de antisemitism”, considerând că deputatul din extrema stângă pune o țintă pe spatele sportivilor israelieni.

palestina stanga

Extrema stângă este din ce în ce mai antisemită / Sursa foto: Inna Zakharchenko | Dreamstime.com

Poliția va proteja sportivii israelieni 24 din 24

Poliția franceză va proteja 24 de ore din 24 nu doar sportivii delegației israeliene care urmează să concureze la Paris, ci și pe toți oficialii israelieni. Protecția acestora va fi asigurată de GIGN, o unitate de elită a jandarmeriei naționale, a declarat ministrul francez de interne, Gérald Darmanin.

Președintele Israelului, Isaac Herzog, va fi vineri la Paris la deschidere. El va participa, de asemenea, la o ceremonie comemorativă cu ocazia umplinirii a 52 de ani de la atacul asupra sportivilor israelieni în timpul Jocurilor de la Munchen din 1972.

„Nu este un secret pentru nimeni că aceste Jocuri Olimpice sunt puțin mai dificile pentru noi toți, dar avem deplină încredere în organizarea securității”, a declarat luni, într-o conferință de presă, președintele Comitetului Olimpic Israelian, Yaël Arad, într-o conferinţa de presă la îmbarcarea lui pe aeroportul din Tel Aviv.

Se aşteaptă ca mai mulți sportivi israelieni să câștige medalii, printre care practicantul de taekwondo Avishag Semberg, medaliat cu bronz la Tokyo în urmă cu trei ani, gimnastul Artem Dolgopyat, medaliat cu aur la sol la Tokyo și judoka Inbar Lanir, campioană mondială în 2023.

Aceasta din urmă a spus luni că se simte „în siguranță”. „Rolul meu”, a spus ea la aceeași conferință de presă, "este să conectez oamenii prin sport (...) Mă simt în siguranță și sunt încântată să-mi reprezint țara".

Comitetul Olimpic Palestinian cere excluderea Israelului

La Ramallah, Comitetul Olimpic Palestinian a anunțat într-un comunicat de presă difuzat luni că a cerut oficial Comitetului Olimpic Internațional „excluderea imediată a Israelului de la Jocurile Olimpice de la Paris 2024”, având în vedere în special faptul că Israelul ar fi încălcat armistițiul olimpic proclamat de CIO prin efectuarea de „bombardări asupra Gazei care au avut drept consecinţă cu victime civile”.

Scrisoarea oficială adresată președintelui CIO, Thomas Bach, dar și lui Gianni Infantino, omologul său aflat în fruntea Federației Internaționale de Fotbal (FIFA) prin intermediul Federației Palestiniene, „observă că CIO și FIFA au acționat în trecut decisiv împotriva atacurilor asupra armistițiul olimpic” și citează în special „suspendarea echipelor ruseşti de către Comitetul Olimpic Internațional ca răspuns la invadarea Ucrainei”.

Prin urmare, Comitetul Olimpic Palestinian solicită „aplicarea aceleiași reguli Israelului și suspendarea echipelor de la Jocurile Olimpice”.

(Traducere: Gabriela Sîrbu, RADOR RADIO ROMÂNIA)

Revista presei