Un nou azil al groazei în Neamț. Zeci de bătrâni ținuți în condiții insalubre

Un nou azil al groazei în Neamț. Zeci de bătrâni ținuți în condiții insalubre Sursă foto: Freepik.com

Neamț. Zeci de bătrâni sunt ținuți în condiții insalubre într-un azil din județul Neamț, potrivit informațiilor oferite de Consiliul de Monitorizare.

Un nou azil al groazei în Neamț

La Centrul „Casa Colibrii” din Războieni, judeţul Neamţ, zeci de pacienți au fost găsiți trăind în condiţii mizerabile, conform rapoartelor Centrului de Monitorizare. Pacienţii nu aveau haine de schimb, stăteau pe paturi murdare şi degradate, într-un mediu fără aer condiţionat. Această situaţie precară ridică serioase îngrijorări privind respectarea drepturilor şi demnităţii acestor persoane vulnerabile, care depind de îngrijirea şi protecţia oferită de instituţii.

Pernele și saltelele erau murdare și rupte, pline de urină și materii fecale, ceea ce contribuia la un mediu insalubru și periculos pentru sănătatea pacienților. Deși reprezentanții centrului au fost confruntați cu aceste dovezi clare, ei au susținut că situația este sub control. Imaginile cu saltele și perne pline de muște, paturi murdare și bolnavi neîngrijiți au fost făcute publice de Consiliul de Monitorizare, o autoritate autonomă sub control parlamentar, înființată pentru a proteja drepturile persoanelor cu dizabilități.

„Vom lăsa recomandările pe care echipa de monitorizare le considera necesare. Am chemat toate celelalte instituții ale statului în ajutor. Sperăm ca beneficiarilor sa le fie respectate drepturile.”, au spus reprezentanții Consiliului de Monitorizare.

Ne puteți urmări și pe Google News
azil neamt

Azil Neamț. Sursă foto: Consiliul de Monitorizare.

50 de pacienţi cu handicap fizic şi mintal erau înghesuiţi pe 32 de locuri

Anul trecut amenzile totale aplicate în urma controalelor efectuate în centrele pentru bătrâni, persoane cu dizabilităţi şi copii din judeţul Neamţ s-au ridicat la aproape 500.000 lei.

Oficialii Centrului de Monitorizare au verificat, marţi, activitatea Centrului „Casa Colibrii din Războieni”, judeţul Neamţ. Centrul are o capacitate de 32 de persoane, dar la control au fost găsite 50 de persoane, 18 beneficiari fiind înghesuiți printre ceilalți. Cel mai tânăr beneficiar are 22 de ani si cel mai în vârstă 86 şi toţi sunt cu handicap mintal, fizic şi asociat. Din primele date, beneficiarii erau ţinuţi în condiţii improprii în mod intenţionat. Ei nu au haine de schimb, mirosul este îngrozitor, dormitoarele sunt suprapopulate, iar 95% dintre paturi sunt murdare, deteriorate şi pline de urină/fecale.

Angajații din azil au început curățenia în timpul controlului

Verificările continuă pentru a dispune măsuri corespunzătoare și pentru a remedia situația. Condițiile precare în care sunt ținuți beneficiarii ridică semne de întrebare privind standardele de îngrijire și întreținere ale centrului, punând în evidență nevoia urgentă de intervenție pentru a asigura un mediu de trai adecvat.

În mod surprinzător, în timp ce beneficiarii erau așezați pe saltele murdare, angajații au scos saltele, lenjerii și perne curate dintr-o altă încăpere în timpul vizitei oficialilor.  De asemenea, angajații din azil au început să facă curățenie în bucătărie în timpul vizitei, ceea ce sugerează o posibilă încercare de a ascunde deficiențele existente.

Într-o vizită anterioară, pe 14 iunie 2024, inspectorii GPS au constatat că condițiile erau în ordine, ceea ce ridică întrebări privind cauza deteriorării actuale, fie că este vorba de subfinanțare sau de management defectuos. Investigațiile vor continua, iar măsurile necesare vor fi stabilite în zilele următoare pentru a remedia problemele identificate.

 

Revista presei