Vestea momentului pentru pensionari. Când se vor trimite deciziile de recalculare

Vestea momentului pentru pensionari. Când se vor trimite deciziile de recalculare Bani. Sursa foto: Arhiva EVZ

România. Președintele Casei Naționale de Pensii, Daniel Baciu, a declarat marți, 23 iulie că pensionarii vor intra în posesia deciziilor de recalculare începând cu a doua jumătate a lunii august.

Daniel Baciu, anunț despre pensii

Daniel Baciu a subliniat faptul că nicio pensie nu se va micșora după recalculare. Poștașii vor livra deciziile respective după 15 august. Președinte CNPP a mai explicat că pe noua formulă de calcul, chiar dacă rezultă o valoare mai mică, pensionarii vor rămâne cu valoarea mai mare, în schimb nu vor mai avea parte de indexările de la începutul anului.

„După această recalculare, nimeni nu va avea niciun minus pentru că avem un principiu clar în lege că dacă din calculul pe noua formulă din lege există un cuantum mai mic decât cel aflat în plată, rămâne cuantumul pensiei cel mai avantajos în plată. Deci nimeni nu va pierde la pensie, eventual marea majoritate vor avea majorări”, a declarat Daniel Baciu.

Daniel Baciu, șeful Casei Naționale de Pensii

Daniel Baciu. Sursa foto: Facebook/CNPP

Deciziile de recalculare vor fi livrate după 16 august

Oficialul a mai precizat că au poștașii vor înmâna personal deciziile de recalculare. Mai mult decât atât, la nivelul caselor teritoriale de pensii au fost  demarate procedurile de livrare a deciziilor de recalculare către Poșta Română. Au fost trimise un milion de astfel de decizii.

Ne puteți urmări și pe Google News

La nivelul României sunt aproximativ 4,8 milioane de pensionari. Fără excepție toți vor primi deciziile de recalculare după 16 iunie. Plicurile vor fî înmânate personal și nu în cutia poștală. În privința majorărilor anunțate, Daniel Baciu a explicat că cele mai mari creșteri se vor acordat pensionarilor care au un stagiu de cotizare de peste 25 de ani și care vor beneficia și de punctele de stabilitate.

CNPP

CNPP. Sursa foto: Facebook/CNPP

Daniel Baciu, nicio pensie nu va fi mai mică de 1.280 de lei

Potrivit calculelor făcute de Casa Națională de Pensii ar urma să primească pensii mai mari peste 3 milioane de pensionari. La ora actuală cea mai mică pensie din România este de 1.281 de lei, prin urmare din luna septembrie nici un pensionar nu va încasa sub această valoare.

La polul opus, cele mai mari creșteri vor primi persoanele care au avut funcții importante remunerate pe măsură. „Nu este mare numărul acesta, este evident, aici vorbim de manageri din top management, sunt oameni care au avut niște venituri mari și se reflectă, până la urmă, și în pensie.

Dar lucrurile sunt clare și din punctul ăsta de vedere, avem situații statistice cu privire la nivelul, ca praguri, de pensii, între 1000 și 2000, între 3000 și 4000, avem la Casa Națională aceste statistici foarte clare, se pot oricând accesa de către oricine, sunt informații publice", a mai declarat Daniel Baciu.

Revista presei