Cele mai bune alimente pentru ficat și rinichi

Cele mai bune alimente pentru ficat și rinichi

Un ficat sănătos este aur curat. Ficatul reprezinta un organ complex care indeplineste o serie de functii indispensabile organismului. De aceea, sănătatea lui este esențială. Ca și a rinichilor.

Pentru sănătatea ideală a ficatului și rinichilor, integrarea unor alimente specifice în dieta dvs. poate fi benefică.

De ce apar afecțiunile hepatice

Patologiile hepatice pot fi genetice sau pot surveni în urma acțiunii unui cumul de factori de mediu. Printre astea se regăsesc consumul excesiv de alcool sau regimurile alimentare dezechilibrate.

Principalii factori de risc implicați în apariția bolilor hepatice sunt reprezentați de:

Ne puteți urmări și pe Google News

Consumul excesiv de alcool

Expunerea la substanțe toxice (arsenic)

Dietele hipercalorice

Întreținerea relațiilor intime neprotejate care predispun la transmiterea virusurilor cu tropism hepatic

Utilizarea de ace sau instrumentar medical nesteril în timpul diverselor investigații sau proceduri de tratament

Tatuaje sau piercing uri cu ace nesterile

Transfuzii sangvine de la donatori cu hepatita B sau C

Diabet

Obezitate

Sfaturi culese de la experți

Verdețuri. Spanacul și kale și sunt bogate în antioxidanți și vitamine care susțin detoxifierea ficatului și funcția renală.

Legume crucifere. Broccoli, varza de Bruxelles și conopida ajută la susținerea enzimelor hepatice și ajută la detoxifiere.

Fructe de pădure. Afinele, căpșunile și zmeura sunt bogate în antioxidanți. Ele ajută la protejarea celulelor hepatice și reduc stresul oxidativ asupra rinichilor.

Peștele gras. Somonul, macroul și sardinele furnizează acizi grași omega-3. Asta ajută la reducerea inflamației și susțin funcția hepatică.

Nuci și semințe. Migdalele, nucile și semințele de in sunt surse excelente de grăsimi sănătoase. Ele au și antioxidanți care sprijină sănătatea.

Usturoi. Conține compuși care ajută la detoxifierea ficatului și reduc inflamația în rinichi.

Sfeclă. Bogată în antioxidanți și nitrați, sfecla susține detoxifierea ficatului. Dar îmbunătățește și funcția renală prin creșterea fluxului sanguin.

Turmeric. Acest condiment are proprietăți antiinflamatorii și ajută la detoxifierea ficatului.

Mere. Bogate în fibre și antioxidanți, merele susțin sănătatea ficatului și îmbunătățesc digestia. Ceea ce ajută indirect și funcția renală.

Apă. Menținerea hidratării este crucială pentru sănătatea rinichilor. Și pentru ficat. Și previne formarea pietrelor la rinichi.

Pe lângă aceste alimente, reducerea consumului de alimente procesate, sodiu excesiv și zaharuri adăugate poate sprijini și mai mult sănătatea ficatului și a rinichilor. Consultați un nutriționist pentru sfaturi personalizate mult mai aplicate.

Revista presei
Partea lor de adevăr