Detaliu scandalos în legea contra drogurilor la volan. Ce vor fi obligați să facă șoferii

Detaliu scandalos în legea contra drogurilor la volan. Ce vor fi obligați să facă șoferii predoiu rafila / sursa foto: colaj evz

Cea mai controversată schimbare din legislația contra alcoolului și drogurilor la volan este cea legată de probele de urină. Potrivit noilor reglementări, șoferii vor da aceste probe de față cu polițiștii. Mai precis, vor fi obligați să urineze în „sub supravegherea” unui polițist rutier.

Ministerul Sănătății și Ministerul Afacerilor Interne au anunțat că vor pune bazele platformei prin care vor putea vizualiza datele stabilite de medicii legiști cu privire la șoferii bănuiți că ar fi condus beți sau drogați. 

Schimbări pentru șoferi. Probele de urină, date în fața polițiștilor de la Rutieră

Comunicarea privind rezultatele analizelor toxicologice se va face prin e-mail. În acest sens vor fi înființate structuri care să asigure corespondența între părți.

Concret toți conducătorii auto din România vor primi, prin intermediul e-mailurilor sau al mesajelor SMS, rezultatele analizelor toxicologice. De asemenea, comunicarea se va face și prin apeluri telefonice, însă rezultatele vor putea fi livrate și prin curier.

Ne puteți urmări și pe Google News

Permisul de conducere, trimis prin curier

După expirarea celor 72 de ore prevăzute de lege, în contextul în care INML nu a încheiat procedura probelor toxicologice, permisul de conducere va putea ajunge prin curier la deținător.

Acest proces va putea avea loc prin intermediul companiilor de curierat, însă regula este valabilă începând cu a patra zi de la prelevarea probelor. Totodată , șoferii vor avea posibilitatea să își ridice documentul personal. În acest sens, șoferii vor fi nevoiți să indice secția de poliție la care vor merge pentru această procedură.

Probe biologice, șoferi

Probe biologice. Sursa foto: Pixabay

Reguli noi pentru șoferi. Probele de urină, date în fața polițiștilor

O schimbare controversată este legată de recoltarea probelor de urină. Conducătorii auto vizați vor avea obligația să dea aceste probe chiar în fața agențiilor de la Rutieră.

„Recoltarea probei de urină se realizează de către șofer sub supravegherea unui polițist rutier”, conform noilor reglementări.

Proiectul a fost pus deja în consultare publică de către Ministerul Sănătății.

În acord cu noile schimbări, mostrele pentru analizele toxicologice se vor transporta în cel mai scurt timp, fără a se depăși limita de șase ore de la recoltare.

 

Revista presei