Admiterea în învățământul superior. Taxele pentru locurile nefinanțate de la buget
- Maria Dima
- 22 iulie 2024, 14:37
Republica Moldova. Concursul de admitere în instituțiile de învățământ superior din țară a început luni, 22 iulie. Dosarele se pot dpune pe platforma eadmitere.gov.md în perioada 22-29 iulie, pentru prima sesiune, și în perioada 10-14 august, a doua sesiune.
Platforma eadmitere.gov.md poate fi ușor accesată pe telefon sau laptop, iar candidații trebui să urmeze câțiva pași pentru a depune dosarele de admitere.
Cum se face înscrierea
Primul pas
-autentificarea prin sistemul guvernamental MPass sau prin adresa electronică. Candidatul va crea contul personal și va completa formularul de înregistrare cu informațiile solicitate. Se va indica o adresă de email și un număr de telefon valabile și veridice, la care persoana va primi notificări pe parcursul procesului de admitere.
Pasul doi
-încărcarea documentelor, la necesitate, și a actelor confirmative, în cazul celor care fac parte din categoriile speciale de candidați conform Regulamentului de admitere.
Pasul trei
-depunerea cererii de participare la concurs. Candidatul poate depune în ordine prioritară până la 3 cereri: cel mult trei universități, iar la fiecare universitate câte maxim trei specialități. Este necesar de achitat și o taxă de admitere, stabilită de fiecare instituție de învățământ superior în parte.
Admiterea în învățământul superior. Afișarea rezultatelor
Rezultatele intermediare vor fi anunțate pe data de 2 august și, respectiv, 16 august. Candidații care au fost admiși de instituțiile de învățământ, la una sau mai multe specialități, vor face alegerea și vor depune dosarele în original la universitatea unde vor să-și facă studiile. Afișarea rezultatelor finale se va face pe 9 august, prima sesiune, și pe 20 august, a doua sesiune.
Universitățile din Republica Moldova au scos la concurs 5.307 de locuri pentru studii de licență, cu finanțare de la bugetul de stat, în timp ce la master sunt 2.864. La studii de rezidențiat și secundariat clinic sunt 420 de persoane. Alte 106 de locuri bugetare au fost alocate pentru admiterea la studii a cetățenilor străini, în baza contractelor bilaterale încheiate de Republica Moldova cu diferite țări, prioritate având cetățenii din Ucraina.
Taxele de studii pentru locurile nefinanțate de la buget
Taxa anuală de studii pentru cei admiși la studii cu taxă în anul de studii 2024-2025 poate fi văzută aici: Licența și Master.
Pot fi acordate următoarele reduceri de taxe pentru candidații orfani, proveniți din centre de plasament sau cu situații sociale deosebite:
-reducere la taxa de studii; -reducere la taxa de cămin; -abonament lunar pentru troleibuz – gratuit
Cuantumul acestor reduceri, precum și criteriile de acordare a lor se decid de conducerea universității.
Cea mai mare taxă pentru locurile nefinanțate de la bugetul de stat se percepe la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie (USMF) „Nicolae Testimințeanu”
-Stomatologie: 55.000 de lei;
-Medicină sau optometrie: costă 33.000;
-Farmacie: 30. 000 de lei;
Academia de Arte
-Specialitatea canto academic- 51.000 de lei; -Specialitate dirijarea simfonică-45.000 de lei; -Canto de estradă -42.000 de lei;
Universitatea Tehnică
-Arhitectură-19.000 de lei;
-Calculatoare, informatică și microelectronică-15.400 lei;
-Ingineria software-17.500 lei;
Medicina veterinară -17.000 de lei
Academia de Studii Economice- 13.500 lei;
Universitatea Liberă Internațională din Republica Moldova (ULIM)-între 7.000 și 16.000 de lei.