Schimbări în supermarketuri. Noi obligații pentru producători

Schimbări în supermarketuri. Noi obligații pentru producătoriSupermarket. Sursa foto: Pixabay

Producătorii de zahăr vor avea noi obligații privind produsele care ajung la raft. Decizia vine în urma unei sentințe pronunțate de judecătorii ieșeni. Conform acesteia, cei care produc zahăr vor fi nevoiți să includă mai multe informații pe ambalaje.

Reguli mai aspre pentru producătorii de zahăr

Magistrații ieșeni au stabilit că tipurile de zahăr au concentrații diferite de sucroză.  Aceștia au fost chemați să ia o decizie privind  o sancțiune aplicată de inspectorii Protecției Consumatorului, arată Ziarul de Iași.

Judecătorii au ajuns la concluzia că ambalajele trebuie să conțină detalii legate de materia primă din care a fost produs zahărul. În caz contrar, producătorul poate fi acuzat că apelează la o„practică comercială înșelătoare”.

Zahăr

Zahăr cubic. Sursa foto: Pixabay

Cumpărătorii puteau fi induși în eroare

În lipsa acestor informații, cumpărătorii pot fi păcăliți cu ușurință, iar magazinul poate fi tras la răspundere pentru această practică.

Este și cazul unui magazin Profi din Tomești, care a fost amendat cu 50.000 de lei pentru această neregulă. Reprezentanții supermarketului s-au adresat instanței, în speranța că vor avea câștig de cauză și producătorul va răspunde în acest sens.

Producătorii de zahăr, obligați să scrie mai multe date pe ambalaje

Pe multe dintre pachetele de zahăr nu se menționează materia primă din care a fost produs. Fie că vorbim despre zahăr cubic sau brut, deseori aceste specificații lipsesc de pe ambalaje. Conform judecătorilor, lipsa acestor date îi determină pe cumpărătorii să facă o tranzacție fără a avea acces la toate informațiile despre produs.

CJPC Iași a demonstrat că tipul materiei prime este esențial pentru cumpărătorii, prin urmare ar trebui trecut pe pachetele de zahăr. Cel obținut din sfeclă conține o concentrație de sucroză de 99,9%. În schimb, varianta obținută din trestie are un procent de 20-27% sucroză. 

Judecătorii ieșeni au stabilit că procesul verbal întocmit de inspectorii de la Protecția Consumatorului este legal. Prin urmare, cererea înaintată de reprezentanții magazinului a fost respinsă.