Jocurile Olimpice. Pregătirile, pe ultima sută de metri. Macron, vizită în Satul Olimpic

Jocurile Olimpice. Pregătirile, pe ultima sută de metri. Macron, vizită în Satul Olimpic Emmanuel Macron. Sursă foto: Facebook

Paris. Jocurile Olimpice sunt pe cale să debuteze în doar patru zile. Din acest motiv Emmanuel Macron va vizita luni, 22 iulie, Satul Olimpic, care a primit deja jumătate de sportivi din întreaga lume. Pregătirile pentru ceremonia de deschidere sunt pe ultima sută de metri, potrivit AFP.

Jocurile Olimpice. Pregătirile, pe ultima sută de metri

După aproape două luni dedicate crizelor politice din Franța, de la alegerile europene la tumultul alegerilor legislative, președintele Emmanuel Macron își reia acum rolul în sportul internațional. Într-o revenire simbolică la "ghetele olimpice", Macron va vizita delegația franceză și va încuraja sportivii care se pregătesc pentru competiție, având în vedere că unii dintre ei vor începe să concureze începând de miercuri. Această vizită subliniază angajamentul liderului francez față de Jocurile Olimpice și importanța evenimentului pentru țară, în ciuda tumultului recent.

Pe lângă Macron, vizita va include și alți oficiali de rang înalt, precum ministrul de interne Gérald Darmanin și ministrul Jocurilor Olimpice Amélie Oudéa-Castéra. Aceștia sunt responsabili pentru gestionarea logisticii și a organizării Jocurilor Olimpice, tratându-le ca pe o parte esențială a „afacerilor cotidiene” ale Franței. Această implicare subliniază importanța evenimentului și asigură că toate aspectele organizatorice sunt în mâini competente, pentru a garanta un eveniment de succes.

Satul olimpic, oficial deschis de joi, începe să se umple treptat, având deja aproximativ 4.400 de ocupanți. Dintre aceștia, au sosit și unii dintre cei aproximativ treizeci de sportivi ruși și belaruși care vor concura sub drapel neutru, conform Comitetului de organizare a Jocurilor Olimpice (Cojo).

Ne puteți urmări și pe Google News
Jocurile Olimpice, Nadia Comăneci

Jocurile Olimpice. Sursa foto: Pixabay

Jocurile Olimpice. Reguli stricte în Satul olimpic

În ciuda revenirii timide a Covid-19, care a afectat Jocurile Olimpice de la Tokyo în urmă cu trei ani, organizatorii rămân optimiști. Tony Estanguet, președintele comitetului de organizare, a menționat o „tendință de scădere” a numărului de cazuri în Franța, subliniind că măsurile de precauție sunt în vigoare și că situația este monitorizată îndeaproape.

Înainte de a pătrunde în satul olimpic, delegația franceză a fost supusă unor teste riguroase pentru a asigura siguranța tuturor participanților. Măsurile de prevenție, precum spălarea regulată a mâinilor și utilizarea măștilor acolo unde este necesar, sunt strict respectate pentru a minimiza riscurile de răspândire a virusurilor. În contextul în care satul olimpic urmează să primească aproximativ 9.000 de sportivi și aproape 14.500 de persoane în total, autoritățile au pregătit planuri de urgență detaliate pentru a face față oricăror situații neprevăzute care ar putea apărea.

În programul președintelui Emmanuel Macron pentru luni se numără o recepție la Palatul Elysée dedicată jurnaliștilor străini, precum și deschiderea sesiunii Comitetului Internațional Olimpic (CIO) la Fondation Louis-Vuitton. În zilele următoare, CIO va lua o decizie crucială privind atribuirea Jocurilor Olimpice de iarnă din 2030, care sunt în prezent programate pentru Franța. Această decizie vine într-un context afectat de criza politică recentă, care ar putea influența evaluarea și planificarea viitoarelor evenimente olimpice.

Ceremonia de deschidere pregătită temeinic

Pregătirile pentru ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris, programată pe Sena, sunt în plină desfășurare. Lucrările includ curățarea bărcilor care vor defila în timpul evenimentului și organizarea unor repetiții esențiale. Luni și miercuri, repetițiile vor avea loc în perimetrul de securitate instituit de-a lungul fluviului, pentru a face ultimele ajustări înainte de marea zi de vineri. În ultimele zile, vremea a fost favorabilă, ceea ce a liniștit organizatorii care, în luna iunie, se confruntau cu niveluri ridicate ale apei în Sena și cu prognoze de ploi. Tony Estanguet, președintele comitetului de organizare, a declarat că toți indicatorii privind Sena sunt acum în regulă și a exprimat optimismul său în privința desfășurării unui eveniment de succes.

Pe lângă repetițiile pentru ceremonia de deschidere, se pregătește și primirea oficială a delegațiilor. Președintele Israelului, Isaac Herzog, va fi prezent la Paris pentru deschiderea Jocurilor Olimpice, conform anunțului biroului său. Tony Estanguet a subliniat că toate delegațiile vor participa la paradă, cu excepția sportivilor ruși și belaruși care nu vor defila. Ministrul de Interne, Gérald Darmanin, a garantat protecția completă a delegațiilor israeliene, inclusiv a arbitrilor, și a criticat public declarațiile lui Thomas Portes, membru al partidului La France Insoumise, care a contestat prezența sportivilor israelieni. Darmanin a condamnat apelul la mobilizare împotriva sportivilor israelieni și a declarat că astfel de atitudini sunt inacceptabile.

Jocurile Olimpice. Echipa României a ajuns la Paris

Duminică, delegația olimpică a României a pornit spre Paris pentru a participa la Jocurile Olimpice, care vor începe pe 26 iulie. Echipa română, formată din 107 sportivi, va concura în 18 discipline sportive, având ca obiectiv obținerea unor rezultate remarcabile. Sportivii și oficialii au zburat către capitala Franței cu aeronava „Nadia Comăneci”, aparținând companiei Tarom. Înainte de plecare, Elisabeta Lipă, președintele Agenției Naționale pentru Sport, a exprimat emoții profunde, subliniind că echipa pleacă cu bucurie și speranță, având alături iubirea și sprijinul celor de acasă.

 

 

 

 

 

Revista presei