America fierbe. Ce șanse are Kamala Harris, după retragerea lui Joe Biden

America fierbe. Ce șanse are Kamala Harris, după retragerea lui Joe Biden Joe Biden. Sursa foto: Instagram/ Joe Biden

Joe Biden s-a retras din cursa alegerilor prezidențiale. Actualul președinte american și-a anunțat retragerea, iar decizia sa a stârnit deja numeroase reacții. Conform unor surse Reuters, șeful SUA ar fi luat decizia în ultimele ore.

Joe Biden pleacă de la Casa Albă

După numeroasele controverse legate de retragerea sa, președintele american a luat decizia. Vineri, Biden a dat asigurări că nu va pleca din această competiție, însă în acest weekend ar fi ajuns la concluzia finală.

„Joe Biden încă intenționa să candideze pentru realegere chiar aseară, a declarat o sursă familiarizată cu problema agenției de presă Reuters.  Conform sursei, Biden ar fi spus personalului la 13:45, ora locală (18:45, ora Marii Britanii) că pleacă din cursă. Aseară, mesajul a fost continuat cu totul, cu viteză maximă înainte.  Azi, în jurul orei 13.45, președintele a spus echipei sale de seniori că s-a răzgândit”, arată sursa Reuters.

Decizia provoacă haos pe scena politică din America

Hotărârea președintelui american provoacă haos pe scena politică de peste Ocean. Mai mult, Biden și-a exprimat dorința de a o susține pe Kamala Harris.

Ne puteți urmări și pe Google News

Conform AP, senatoarea democrată Elizabeth Warren ar fi vorbit încă de ieri despre acest aspect, dând asigurări că Harris ar avea parte de toată susținerea, în contextul retragerii lui Biden.

„Tulburările de partid se adâncesc la Democrați cu privire la succesorul lui Biden la candidatură. Problema care se pune deste dacă vicepreședintele Kamala Harris va fi candidat sau dacă ar trebui lansate rapid „mini primare” pentru a alege un nou candidat, înainte de convenția din august a partidului.

Harris a intrat sâmbătă în circuitul de strângere de fonduri pentru campanie, în Provincetown, Massachusetts, și a primit aprobare și susținere de la proeminenta senatoare democrată a statului, Elizabeth Warren, care a spus înainte de vizită că, dacă Biden ar fi să se retragă, vicepreședintele său este „gata să facă pasul”, arată AP.

Joe Biden se retrage. Kamala Harris ar putea intra în cursă

Cu toate că Biden și-a arătat susținerea pentru Kamala, puțini democrați ar fi dispuși să o susțină pe Kamala Harris. Mai mult, analiștii de peste Ocean sunt de părere că democrații ar fi deschiși să susțină un alt candidat în competiția electorală.

„O persoană apropiată a lui Pelosi a spus că, deși este o prietenă și o admiratoare a vicepreședintelui, ea crede că oricine dorește să fie președinte este mai bine venit. Declarația a fost făcută sub protecția anonimatului.

„Să fie deschisă ar întări oricine este nominalizatul final”, a spus Welch într-un interviu pentru The Associated Press.

Kamala Harris

Kamala Harris / Sursa foto: INQUAM_Photos

Alți democrați spun că ar fi de neconceput din punct de vedere politic ca alt candidat să aibă parte de susținere, militând pentru Kamala.

În plus, aceștia susțin că schimbarea nu ar fi posibilă din punct de vedere logistic, având în vedere că data stabilită pentru convenția democrată este 19 august.

În plus, Minnesota Betty McCollum, care i-a cerut lui Biden să se retragă, a susținut-o în mod explicit pe Harris ca înlocuitor.

„Pentru a le oferi democraților o cale puternică și viabilă către câștigarea Casei Albe, fac un apel la președintele Biden să-și elibereze delegații și să-l împuternicească pe vicepreședintele Harris să facă un pas înainte pentru a deveni candidatul democrat la președinte”, a spus McCollum în declarația sa.

Revista presei