Joe Biden, pus în dificultate de Trump. Cel mai bun președinte al SUA pentru România, după Băsescu

Joe Biden, pus în dificultate de Trump. Cel mai bun președinte al SUA pentru România, după Băsescu Donald Trump, Sursa foto Facebook

București. Joe Biden nu mai are foarte multe șanse să câștige alegerile pentru Casa Albă, după gafele pe care le-a făcut. Aceasta mai ales în contextul creșterii popularității lui Donald Trump după atentatul din Pennsylvania. Este opinia fostului președinte al României, Traian Băsescu.

Fostul preşedinte a făcut o serie de comentarii cu privire la alegerile prezidențiale din Statele Unite. Potrivit lui Traian Băsescu, după atentat, republicanii au strâns rândurile în jurul lui Donald Trump. Astfel, contracandidatul său este într-o situație dificilă, mai ales din perspectiva greșelilor pe care le-a făcut.

Joe Biden văzut de Traian Băsescu

Fostul președinte român a comentat viitoarele alegeri pentru Casa Albă, din luna noiembrie. Traian Băsescu consideră că Joe Biden va avea dificultăți mari să se impună în fața lui Donald Trump. Acesta, susține el, a obținut un mare avantaj, în Partidul Republican, după atacul împotriva sa. Republicanii au strâns rândurile în jurul candidatului și au lăsat în spate disensiunile.

Pe de altă parte, el vede o mare dificultate pentru Joe Biden în contextul gafelor repetate pe care le face. Actualului șef de la Casa Albă i se cere, din partea unor democrați, retragerea din cursa prezidențială.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Oricât insistă să spună că stă foarte bine din punct de vedere cognitiv că a fost controlat medical, că ştie pe ce lume trăieşte, dom'le, nu poţi să-l confunzi pe Zelenski cu Putin. Nu poţi. Nu poţi să fii lângă preşedintele Franţei împreună cu soţia lui şi soţia ta şi să dai să te aşezi la o ceremonie unde nu aveai scaun. Nu poţi să treci peste  lucruri care sunt extrem de grave, trebuie să pleci în stânga, dar tu o iei în dreapta. Aleargă ăştia după tine să te aducă pe direcţia bună.

Toate lucrurile acestea  pot fi, să zicem, pasagere. Dar eu vreau să ştiu ca om care cu ţara lui a intrat în lumea liberă, vreau să ştiu că liderul lumii libere este unul sănătos, care ia decizii cum trebuie, care când spune da e în urma unei analize şi nu în urma unei alunecări din realitate. Şi vreau să mă mândresc cu liderul lumii libere”, a comentat Băsescu.

Traian Băsescu

Traian Băsescu. Sursa foto: Facebook/ Traian Băsescu

Traian Băsescu despre relaţia cu Biden

Fostul președinte a vornit despre relația pe care a avut-o cu Joe Biden, în perioada în care acesta era vicepreședintele Statelor Unite. El a spus multe dintre obiectivele realizate în baza parteneriatului dintre România și Statele Unite i se datorează.

„Am avut relaţie excepţională, deci situaţia lui mă doare cu atât mai mult, cu cât vă pot spune puţini l-au citit, nici mari analişti n-au citit Parteneriatul strategic pentru secolul XXI între România şi Statele Unite. E colosal ca importanţă şi se şi pune în aplicare punct cu punct: Deveselu, baza de la Kogălniceanu, baza aeriană de la Turda, Ford,  de curând a venit până şi Google aici, Oracle are două mari centre de cercetare în România”, a explicat Traian Băsescu.

Potrivit spuselor sale, toate aceste lucruri bune pentru România se datorează parteneriatului la care a lucrat împreună cu Biden. Acesta chiar dacă documentul a fost pus la punct de oficialii celor două guverne.

„Deci lucrurile se petrec aşa cum sunt convenite. La acest parteneriat am lucrat cu domnul Biden, sigur el a fost definitivat, aranjat, am lucrat pe ideile mari, de Ministerul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu şi de secretarul de stat al Statelor Unite. Dar este un document care nouă ne-a deschis calea spre securitate”, a afirmat Traian Băsescu.

Joe Biden

Joe Biden. Sursa foto: Facebook

Joe Biden, un președinte mai bun pentru România

În acest context, Traian Băsescu consideră că actualul președinte ar fi mai potrivit pentru interesele românești, decât Donald Trump. În opinia sa, Joe Biden se comportă ca un lider al lumii libere. Aceasta în vreme ce Donald Trump, egoist, nu vede decât America, nefiind interesat de ceea ce se va întâmpla cu restul lumii.

„Categoric Biden (ar fi un președinte mai bun - n. red.). Oricât sunt eu de mofturos, nu-mi place că o ia în stânga în loc să o ia în dreapta, nu-mi place că-l confundă pe Zelenski, n-aş vrea să văd o America care spune «America first», nu mă interesează de voi.

Atunci ce face cu cele 11 portavioane nucleare cu care ţine lumea în priză? Le retrage la San Francisco? Le face muzeu? Ce face cu ele?  Ce face cu puşcaşii marini pe care îi are răspândiţi în toată lumea pe toate portavioanele? Ce face cu bazele nucleare din toată lumea? Le ia acasă?”, a mai arătat Traia Băsescu.

Revista presei