Alcool sau tutun doar cu buletinul pentru minori. Cât de respectată e legea

Alcool sau tutun doar cu buletinul pentru minori. Cât de respectată e legea Alcool. Sursa foto: bridgesward/ Pixabay

România. Klaus Iohannis a promulgat vineri legea care obligă vânzătorii să solicite buletinele minorilor care doresc să cumpere alcool sau tutun. Cu toate acestea, în timp ce unii comercianți afirmă că respectă acum această lege, tinerii susțin că nu observă nicio schimbare semnificativă și că au aceeași libertate de achiziție ca înainte.

Un administrator de restaurant situat într-o zonă centrală a Bucureștiului a afirmat că solicitarea buletinului a devenit o practică standard în activitatea sa zilnică.

Verificarea vârstei minorilor pentru alcool sau tutun

Acesta a subliniat importanța aplicării stricte a regulilor de verificare a vârstei celor pe care îi suspectează a fi minori, având în vedere numărul mare al acestora din zonă.

A adăugat că, fără o verificare riguroasă, tinerii pot fără prea multe bătăi de cap să cumpere aceste produse în locații cu controale mai puțin stricte.

Ne puteți urmări și pe Google News

În ciuda acestor reglementări, mulți tineri spun că pot achiziționa din multe locuri alcool sau tutun fără a întâmpina obstacole.

Țigări

Țigări. Sursa foto: Kristina/ Pixabay

Tinerii susțin că nu simt foarte mult noile restricții

Unii tineri își exprimă îndoieli cu privire la eficacitatea acestei legi, susținând că implementarea sa va fi inconsistentă în practică.

Ei afirmă că au existat și alte reglementări similare care nu au fost aplicate riguros și se tem că situația nu va fi diferită în acest caz.

„Au fost mai multe legi înainte. Mi se pare oricum inutilă că nu se ține de ea. Oricum, când mergi la magazinul de la colț nimeni nu o să îți ceară buletinul. Tot nu se respectă, părerea mea”, a transmis un tânăr, potrivit Capital.ro.

Buletin

Buletin. Sursa foto: Arhiva EVZ

Amenzi de până la 30.000 de lei pentru cei care vând alcool sau tutun minorilor

Vineri, președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care impune vânzătorilor de tutun și alcool să ceară actele de identitate pentru a verifica dacă cumpărătorii au vârsta de 18 ani.

Nerespectarea acestei obligații poate duce la amenzi cuprinse între 10.000 și 30.000 lei.

„În vederea verificării împlinirii vârstei de 18 ani a cumpărătorilor şi consumatorilor care solicită vânzarea, respectiv servirea băuturilor alcoolice, băuturilor energizante şi/sau produselor reglementate de dispoziţiile art. 2 din Legea nr. 201/2016 privind stabilirea condiţiilor pentru fabricarea, prezentarea şi vânzarea produselor de tutun şi a produselor conexe şi de modificare a Legii nr. 349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor de tutun, cu modificările şi completările ulterioare, membrii personalului localurilor publice şi vânzătorii din unităţile comerciale au obligaţia de a solicita consultarea actelor de identitate ale consumatorilor”, se arată în noua lege.

Revista presei
Partea lor de adevăr