Sfântul Ilie Tesviteanul, singurul sfânt care nu a murit!

Sfântul Ilie Tesviteanul, singurul sfânt care nu a murit! Sfântul Ilie. Sursa foto Arhiva EVZ

Sfântul Ilie Tesviteanul, singurul sfânt care nu a murit! Ce spune Sfânta Tradiție despre acest Prooroc al Vechiului Testament?

Sfântul Ilie Tesviteanul este unul dintre cei mai cinstiți sfinți prooroci ai Vechiului Testament. Apare chiar și în Noul Testament într-un moment hotărâtor pentru activitatea Mântuitorului Hristos.

Sfântul Ilie Tesviteanul i-a înfrânt pe preoții Zeului Baal

Sfânta Tradiție spune că Proorocul Ilie Tesviteanul (Tesve/Tesbe era o cetate din străvechiul teritoriu al Israelului antic) i-a înfruntat pe preoții Zeului Baal, foarte popular în Fenicia, Libanul de azi, care începuse să fie, contrar preceptelor lăsate de Moise (Moshe Rabeinu), cinstit și de evrei. Astfel, el a cerut să se facă două altare, unul pentru Dumnezeu și altul pentru Baal. El și preoții lui Baal au jertift câte un vițel și s-au rugat să le vină focul din Cer. Focul a venit doar pe altarul lui Ilie, ceea ce a adus pe mulți evrei pe calea pocăinței.

Așa s-a născut legenda cu Sfântul Ilie care are un bici de foc pe care îl folosește să alunge dracii. Astăzi, o stâncă din Carpați se numește Detunata, credincioșii susținând că Sfântul Ilie ar fi crăpat versantul cu biciul de foc dorind să-l lovească pe însuși Satan ascuns într-o peșteră. Despre Sfântul Ilie mai circulă legenda că ar fi făcut o pocăință extremă, ar fi udat în pustie, cu apă adusă în gură, un copac putrezit până când acesta a înmugurit și a înflorit. Așa a rămas tradiția că Sfântul Ilie are cheile ploii și secetei, pentru că, supărat pe necredința semenilor săi, a blestemat să fie trei ani de secetă, apoi s-a rugat ca să plouă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Sfântul Ilie Tesviteanul, caz unic în calendarul creștin: Nu a avut moarte pământească!

Sfântul Ilie Tesviteanul este cel mai în vârstă om de pe Pământ. Tradiția spune și chiar rugăciunile spun (Sfinte Ilie pe care Dumnezeu în car de foc te-a ridicat începe una dintre acestea) că Sfântul Ilie nu a suferit moarte pământească. Adică, el a fost ridicat la Cer de Dumnezeu într-un car de foc, fără să fi suferit moartea pământească.

Se mai spune că la Finalul Veacurilor (Sfârșitul Lumii), unul din semne ar fi coborârea pe Pământ a Sfântului Ilie pentru a lupta pentru credință, dar va fi ucis, deci va suferi moartea pământească. Hristos însuși a suferit pentru 2 zile moarte pământească, deși era Fiul lui Dumnezeu. Deoarece a fost înălțat în car de foc, Sfântul Ilie este protectorul Aviației Militare Române.

Schimbarea la Față  - Ilie, alături de Moise (Moshe Rabeinu)

O zi foarte importantă pentru creștini este 6 august. Se numește Agia Metamorphosis sau Schimbarea la Față. Atunci, pe Muntele Măslinilor, Hristos a mers cu ucenicii săi, Petru fiind printre ei. Aceștia, rămași la poalele muntelui, l-au văzut pe Hristos îndumnezeit prin Slavă și Schimbarea Feței, în timp ce vorbea cu Moise și Ilie, Petru dorea să sape trei colibe pentru ei, pentru a sta peste noapte, atât de mult l-a năucit viziunea celor trei.

Așadar, Moise și Ilie reprezintă Legea Veche, iar Hristos primește sarcina Mântuirii, prin Schimbarea la Față. Duhul Sfânt se arătase la botezul ca om, acum, Dumnezeu prin Moise și Ilie I-a dat misiunea Mântuirii. Așadar, de aceea se cuvine să îl cinstim pe Sfântul Ilie Tesviteanul ca pe un sfânt special al calendarului creștin.

Sursa foto: Arhivă