Poveștile Olimpiadei. Saltul de la om al străzii, la campion olimpic. Cyrille Tchatchet, omul care ridică greutăți imposibile

Poveștile Olimpiadei. Saltul de la om al străzii, la campion olimpic. Cyrille Tchatchet, omul care ridică greutăți imposibileJocurile Olimpice. Sursă foto: Wikipedia

Pentru Tchatchet, drumul în viață a fost plin de provocări. Acesta s-a confruntat cu cele mai grele încercări prin care un om poate trece. Acum, este un exemplu de curaj, dedicare, perseverență și pasiune. Cândva un om al străzii, Tchatchet a devenit protagonistul uneia dintre poveștile de succes ale Olimpiadei.

În urmă cu șapte ani, Cyrille Tchatchet s-a gândit să-și pună capăt zilelor. La câteva săptămâni după ce a reprezentat Camerun la Jocurile Commonwealth-ului de la Glasgow în 2014, nativul din Yaounde a decis să rămână în Marea Britanie. Acesta se temea pentru siguranța sa, motiv pentru care nu s-a putut întoarce în țară.

Halterofilul Tchatchet. Sursă foto: Facekook

Halterofilul Tchatchet. Sursă foto: Facekook

Acolo a început o călătorie plină de capcane pentru Tchatchet. El a trăit pe străzi timp de câteva luni în Brighton, neavând unde să stea, a dormit sub un pod. Acesta a devenit din ce în ce mai deprimat pe măsură ce încercările sale de a cere azil continuau să fie refuzate.

De la om al străzii, la sportiv de performanță

S-a gândit mult timp la sinucidere. Stătea pe marginea unei prăpăstii, gata să facă gestul necugetat. Moment în care, a observat un număr de telefon destinat celor care au nevoie de ajutor lipit pe un perete. Afișul făcea reclamă la The Samaritans - o organizație caritabilă care oferă sprijin oricărei persoane aflate în dificultate. După ce a sunat la acel număr, a fost convins că nu trebuie să-și pună capăt zilelor. Această intervenție nu numai că l-a salvat, dar i-a oferit și o a doua șansă la viață.

Tchatchet a început să-și refacă viața în Marea Britanie și, după o luptă juridică de doi ani, a obținut în sfârșit statutul de refugiat. S-a apucat din nou de haltere pentru a-și îmbunătăți sănătatea mintală și, în scurt timp, a participat la campionatele regionale britanice.

Cyrille Tchatchet. sursă foto: Wikipedia

Cyrille Tchatchet. sursă foto: Wikipedia

În același timp, camerunezul a început să studieze asistența medicală în domeniul sănătății mintale. A reușit să absolve Universitatea Middlesex. În prezent, el profesează în cadrul unei echipe comunitare de sănătate mintală din Harrow. Totodată speră să înceapă studiile în cadrul unui masterat.

Rezultate deosebite în campionatul britanic

Eforturile sportive ale lui Cyrille Tchatchet au dat și ele roade: A câștigat de cinci ori campionatul britanic de haltere (94 kg, 96 kg și 102 kg). Comitetul Internațional Olimpic l-a recompensat cu o bursă pentru sportivii refugiați. Acest lucru i-a dat un impuls suplimentar pentru a putea face parte din echipa refugiaților la Jocurile Olimpice de la Tokyo 2020. A primit chiar onoarea de a fi purtătorul de steag al echipei sale la ceremonia de deschidere a jocurilor.

Cyrille Tchatchet va concura în proba masculină de 96 kg sâmbătă, 31 iulie. Specialiștii se așteaptă la o clasare în primele șase locuri, dar el știe că participarea sa la Jocurile Olimpice nu poate fi cuantificată doar prin medalii. Nu este o performanță sportivă obișnuită, este un mesaj de speranță, credință și solidaritate pentru cele 80 de milioane de persoane strămutate din lume pe care le reprezintă.

Cyrille Fagat Tchatchet II s-a născut la 1 august 1995. El a concurat la categoria de greutate 85 kg la Jocurile Commonwealth 2014 la echipa Camerunului și a terminat pe locul cinci.

Halterofilul Tchatchet. Sursă foto: Facekook

Halterofilul Tchatchet. Sursă foto: Facekook

S-a apucat de haltere la vârsta de 14 ani. De asemenea, a concurat la campionatul britanic de haltere pentru seniori și sub 23 de ani din 2016, unde a ocupat locul al treilea și, respectiv, primul. A câștigat campionatele britanice, engleze și BUCS de haltere 2017, 2018 și 2019. În iunie 2021, a fost selectat să reprezinte echipa olimpică a refugiaților la haltere.

Tchatchet este un exemplu al faptului că orice este posibil, iar nicio greutate cu care ne confruntăm în viață nu este prea mare și poate fi depășită.