Cum alegi cel mai dulce pepene. Trucul dezvăluit de un specialist

Cum alegi cel mai dulce pepene. Trucul dezvăluit de un specialist

Cum alegi cel mai dulce pepene. Universitatea de Științele Vieții din Iași (USV) a organizat recent o degustare de pepeni, doar este sezonul „harbuzului”, cum i spune în Moldova.

A fost ocazia perfectă pentru ca specialiștii să îi învețe pe cei prezenți cum să nu dea greș atunci când își aleg un pepene din grămadă. Cum faci să îl duci acasă pe cel mai dulce dintr-un minte de pepeni.

Cel mai apreciat soi de pepene

Peste 20 de sortimente de pepeni și hibrizi au fost dispoziția degustătorilor. Pepeni galbeni, roșii, cu sâmburi sau fără sâmburi, cei prezenți au avut din ce să aleagă.

Printre sortimentele favorite s-a numărat și ,,Black Castel”, scrie Ziarul de Iași.

Ne puteți urmări și pe Google News

Gustul dulceag și textura ,,făinoasă” i-a cucerit pe cei mai mulți dintre vizitatorii expoziției.

Când îl ai de-a gata este simplu, dar când e nevoie să îl alegi singur din piață atunci intrevine o dilemă. Care din marea grămadă este cel mai copt și dulce.

Cum alegem un ,,harbuz” gustos

Codița fructului, petele de pe coajă, culoarea, toate sunt detalii care ne pot face să nu regretăm banii dați la aprozar.

„Un pepene bun trebuie să fie de mărime medie: nici foarte mare, nici foarte mic. În primul rând ne uităm foarte bine la codița pepenelui, să vedem dacă acesta este proaspăt. Asta este foarte important.

pepene

pepene sursa: arhiva evz

Codița trebuie să fie verde pe cât posibil, să aibă un oarecare luciu. În general există și acea pată galbenă care se formează pe coajă, și ne arată că este un pepene ajuns la maturitate.

Apoi, trebuie să aibă textură, adică în momentul în care îl atingem trebuie să simțim că duce oarecum spre o zonă de fermitate, pulpa să fie zemoasă, crocantă, răcoritoare, și în același timp, dacă îl degustăm, să aibă gust și aromă”, a explicat prof.univ.dr. Vasile Stoleru, pentru Ziarul de Iași.

Un detaliu interesant la un pepene bun

Pe lângă sfaturile despre cum alegem un pepene bun, specialistul a împărtășit un alt aspect interesant.

Pepenele verde refrigerat își pierde semnificativ calitățile nutritive.

„Pepenele se ia de la 38-40 de grade în momentul în care este depozitat și apoi este pus la frigider. Este bine ca, în momentul în care este adus acasă, pepenele să fie ușor pre-răcit, dacă se poate, ținut la o temperatură de 20-22 de grade, tăiat, după care introdus în frigider”, a adăugat acesta.

Revista presei