Biden cere interzicerea armei folosite în tentativa de asasinare a lui Trump

Biden cere interzicerea armei folosite în tentativa de asasinare a lui Trump Joe Biden. Sursa foto: Facebook

Joe Biden a reînnoit apelul către Congres pentru a interzice puștile de asalt, inclusiv modelul folosit în tentativa eșuată de asasinare a lui Donald Trump.

Urechea lui Trump a fost zgâriată de un glonț după ce un atacator a tras asupra lui de pe un acoperiș din apropiere, în timpul unui miting de campanie în Pennsylvania, sâmbătă.

Solicitarea lui Biden

„Un AR-15 a fost folosit în împușcarea lui Donald Trump. Aceasta a fost arma de asalt care a ucis atât de mulți alții, inclusiv copii. Este timpul să le interzicem,” a spus Biden în fața audienței la o convenție din Las Vegas.

Cererea sa a venit în timp ce revenea pe traseul campaniei pentru prima dată de la atac.

Ne puteți urmări și pe Google News

Timp de câteva zile după împușcare, campania lui Biden a fost întreruptă. Atacurile verbale au fost oprite, reclamele televizate retrase și un mesaj de unitate a fost promovat de mulți democrați proeminenți.

Vorbind marți, Biden a continuat în acest ton, lamentând cât de „încinsă” a devenit politica. Dar a continuat să-l critice pe Trump pe tot parcursul discursului de la convenția Asociației Naționale pentru Progresul Persoanelor de Culoare (NAACP), un grup important pentru drepturile civile.

„Doar pentru că politica noastră este foarte divizată, nu înseamnă că trebuie să încetăm să spunem adevărul. Cine ești, ce ai făcut, ce vei face - asta e corect,” a spus el.

„Lasă-mă să repet, pentru că Trump minte cumplit despre asta,” a spus el în fața sălii de conferințe plină de votanți afro-americani.

„Șomajul în rândul negrilor a atins un minim record sub administrația Biden-Harris," a adăugat președintele. Statisticile arată că guvernul său a atins rata record scăzută a șomajului pentru afro-americani în 2023, la 4.8%.

Biden a abordat deseori această problemă

Drepturile asupra armelor sunt o problemă pe care Biden a abordat-o frecvent în campaniile sale.

În 1994, el a fost instrumental în adoptarea unei interdicții asupra armelor de asalt, care a expirat în 2004. A făcut referire la acea legislație în timpul discursului său, spunând „Am făcut-o înainte, o voi face din nou”.

În 2022, în timpul primului său mandat ca președinte, Biden a semnat cea mai semnificativă legislație pentru siguranța armelor din ultimele două decenii. Aceasta includea verificări îmbunătățite ale antecedentelor pentru cumpărătorii de arme și alte protecții.

Dar s-a lovit de opoziția puternică a republicanilor față de o interdicție asupra armelor de asalt.

Revenirea președintelui pe traseul campaniei a coincis cu încheierea celei de-a doua zile a Convenției Naționale Republicane (RNC) marți.

Trump este de altă părere

Donald Trump

Donald Trump. Sursa foto Youtube

La un eveniment secundar găzduit de grupul pentru drepturile armelor, US Concealed Carry Association, un consilier senior al campaniei lui Trump a spus că acesta va proteja drepturile asupra armelor prin numirea de judecători pro-armă dacă va fi ales în noiembrie.

„Vom vedea o continuare a sprijinirii și apărării celui de-al Doilea Amendament, și cu adevărat unde acest lucru se va concretiza este în sistemul judiciar,” a spus Chris LaCivita participanților.

Donald Trump a spus deja că va anula toate noile reguli asupra armelor implementate de Biden dacă va fi ales. Poziția candidatului republican nu pare să se schimbe nici după tentativa de asasinare de sâmbătă.

Autoritățile nu au stabilit încă motivul atacatorului Thomas Matthew Crooks. Acesta a reușit să tragă asupra lui Trump după ce a urcat pe acoperișul unei clădiri la 130 m de locul unde vorbea acesta.

O revizuire independentă a gestionării atacului de către Serviciul Secret este în desfășurare și liderii republicani din Congres au anunțat, de asemenea, o investigație, potrivit BBC.

 

Revista presei