A rămas fără permis, după ce ar fi mâncat o ciocolată cu rom. Ce a decis instanța

A rămas fără permis, după ce ar fi mâncat o ciocolată cu rom. Ce a decis instanța Etilotest. Sursa foto: Arhiva EVZ

Alba. Un șofer a rămas fără permis după ce a mâncat o ciocolată cu rom. Bărbatul le-a explicat polițiștilor că a mâncat o ciocolată cu două ore înainte, dar nu a reușit să rezolve situația. El a dat IPJ Alba în judecată. Rezultatul probelor de sânge a negat prezența alcoolului în sânge, iar magistrații Judecătoriei Sebeș au admis cererea de anulare a procesului verbal.

Cum a rămas șoferul din Alba fără permis

În urma testării cu aparatul „etilotest marca DRAGER, a rezultat că se afla sub influența băuturilor alcoolice, având o concentrație de 0,04 mg/l alcool pur în aerul expirat”, se arată în motivarea instanței. Bărbatul le-a spus polițiștilor că nu a consumat alcool și că doar a mâncat o ciocolată cu rom. El le-a cerut agenților să-l ducă la spital, sperând că nu va rămâne fără permis.

Etilotest

Etilotest. Sursa Foto: Arhiva EVZ

„Solicit recoltarea de mostre biologice de sânge deoarece nu am consumat băuturi alcoolice, în urmă cu aproximativ două ore și ceva am mâncat ciocolată cu rom”, a scris șoferul pe procesul verbal, potrivit datelor de la dosar.

Șoferul a câștigat

La spital, șoferului i s-au recoltat probe biologice prima dată la ora 20:30, iar apoi la ora 21:30. Rezultatul a fost zero. Pe 10 iulie 2024, magistrații Judecătoriei Sebeș au admis cererea de anulare a procesului verbal prin care i-a fost reținut carnetul de șofer. Momentan, decizia nu este definitivă și poate fi atacată în apel, potrivit Alba24.

Ne puteți urmări și pe Google News
etilotest

Sursa Foto- Dreamstime

La ce trebuie să fie atenți polițiștii

Oamenii legii trebuie să respecte câțiva pași în momentul în care se pregătesc să testeze șoferii cu etilotestul:

  • verificarea funcționării aparatului etilotest;
  • informarea șoferului cu privire la procedura de testare la care urmează să fie supus;
  • explicarea procedurii;
  • respectarea instrucțiunilor și normelor sanitare, prin desigilarea protecției în fața șoferului;
  • extragerea pe suport de hârtie a rezultatului, completarea cu datele necesare;
  • explicarea dreptului de a contesta;
  • conducerea șoferului la o instituție medico-legală, în cazul în care concentrația de alcool în aerul expirat indică un grad avansat de alcoolemie.

Revista presei