Fenomene extreme. O furtună puternică a paralizat un celebru oraș. Pană uriașă de curent

Fenomene extreme. O furtună puternică a paralizat un celebru oraș. Pană uriașă de curent Furtună puternică. Sursă foto: Pinterest

O furtună puternică s-au abătut asupra  orașului Rome marți după-amiază. Acestea au făcut ravagii în centrul orașului, distrugând clădiri și repere istorice. Astfel, peste 15.000 de oameni au rămas fără curent electric, iar peisajul a devenit unul apocaliptic.

Rome este un oraș în districtul Oneida, New York, Statele Unite ale Americii. Localnicii au fost afectați de fenomenele extreme. Deși nu există încă o declarație oficială, autoritățile sunt de părere că o mare parte din pagube au fost provocate de o tornadă care s-a format în timpul furtunii. Serviciul meteorologic național urmează să ia o decizie în această privință miercuri.

Furtună puternică în Rome

Oficialitățile de stat, județene și locale au organizat un centru de comandă în clădirea terminalului de la baza aeriană Griffis. Acolo s-au coordonat eforturile și s-a ținut o conferință de presă, după ce Anthony Picente Jr., executivul localității Oneida, a declarat stare de urgență pentru întreaga zonă.

„Orașul Rome este cel mai afectat în acest moment. Vestea bună este că în prezent nu avem informații despre răniri grave” a declarat Picente. Copacii și liniile electrice sunt căzute în tot orașul Rome, iar clădirile au suferit daune majore, pagubele fiind încă înregistrate și raportate.

Ne puteți urmări și pe Google News

Se fac eforturi de curățare pentru a îndepărta copacii și resturile. Scopul este de a restabili alimentarea cu energie electrică cât mai repede posibil. Picente a declarat că, din cauza nivelului pagubelor, este posibil ca restabilirea alimentării cu energie electrică să dureze „mai multe zile”. Locuitorii sunt sfătuiți să evite firele căzute, deoarece acestea sunt sub tensiune.

Roma a instituit starea de asediu

„Instituim, de asemenea, o interdicție în orașul Rome și în zonele din jur. Trebuie să ne asigurăm că oamenii nu sunt pe străzi. Interdicția va fi între orele 20:30 și 5:30 dimineața. Acest lucru ne va da timp pentru ca echipele de intervenție să ajungă la destinație” a adăugat Picente. În conformitate cu ordonanța de urgență, interdicția va dura cinci zile, cu excepția cazului în care este anulată sau reînnoită anterior.

Picente i-a rugat pe oameni să nu stea în calea  echipelor de lucru care trec prin cartiere. Din cauza daunelor provocate birourilor și tribunalelor municipale și județene sau din jurul acestora, aceste clădiri vor fi închise. Astfel,  toate serviciile vor fi mutate la Utica.

Primarul  din Rome, Jeffrey Lanigan, a declarat că acest eveniment catastrofal este fără precedent în oraș. De asemenea, a încurajat toți cetățenii care au nevoie de asistență să sune la numărul special sau să utilizeze aplicația de asistență.

În plus, a fost înființat un adăpost pe 394 Hangar Road în Griffiss Business and Technology Park. Acesta este operat de Crucea Roșie pentru cei care au nevoie de sprijin. Biserica St. John de pe East Dominic Street va avea un serviciu de autobuz pentru transportul persoanelor. Adăpostul este, de asemenea, prietenos cu animalele de companie. „Vom fi acolo atâta timp cât va fi nevoie până când vom face lucrurile să funcționeze. Știm că nu este curent și ultimul raport pe care l-am avut a fost de 30.000 de întreruperi în Oneida County” a spus Lanigan.

11.000 de pene de curent raportate

Începând de marți seară, au fost raportate peste 11.000 de pene de curent în Rome. Lanigan le-a cerut locuitorilor să „...rămână pozitivi”. „Suntem rezistenți. Și vom construi din nou. Dați-ne timpul și spațiul de care avem nevoie acum și lăsați-i pe oamenii noștri să lucreze și vă promit că Rome își va reveni și mai bine” a spus acesta.

Doi locuitori din Rome s-au numărat printre cei care au asistat la furtuna în plină desfășurare - Laura și Phil Trela. „Furtuna s-a dezlănțuit și a început să plouă foarte tare și nu am mai văzut niciodată să plouă așa”, au spus ei. Atunci s-au întețit rafalele de vânt și telefoanele au sunat, îndemnându-i pe toți cei din zonă să intre în subsoluri.

Furtuna a pus la pământ una dintre cele mai vechi și mai înalte clădiri din Rome. Prima Biserică Presbiteriană a fost ridicată în 1852. „Este cea mai veche clădire bisericească din Roma”, a spus Tucker. „În anii 1850, avea o congregație de 600 de persoane” a adăugat acesta, conform Observer .

Revista presei