Alegeri în SUA. Cine este JD Vance, vicepreședintele lui Trump. Cu ani în urmă, îl considera periculos

Alegeri în SUA. Cine este JD Vance, vicepreședintele lui Trump. Cu ani în urmă, îl considera periculos Sursa foto: Facebook/JD Vance

JD Vance, senator republican din Ohio, a fost ales de fostul președinte Donald Trump ca vicepreședinte.

Iată câteva lucruri de știut despre Vance, în vârstă de 39 de ani, aflat acum în primul său mandat în Senat:

Hillbilly Elegy

Vance s-a născut și a crescut în Middletown, Ohio. A servit în Marina Americană în Irak și ulterior a obținut diplome de la Ohio State University și Yale Law School. A lucrat și în Silicon Valley ca broker de risc.

A devenit cunoscut pentru memoriul său din 2016, „Hillbilly Elegy”, care a fost publicat în timpul primei candidaturi a lui Trump la președinție. Cartea a oferit o perspectivă asupra atracției pe care omul de afaceri new-yorkez maverick o avea în America de mijloc, în special printre alegătorii albi rurali și muncitori, care l-au ajutat pe Trump să câștige președinția.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cariera politică

După alegerile din 2016, Vance s-a întors în Ohio și a înființat o organizație caritabilă anti-opioide. A devenit apoi un vorbitor apreciat în cadrul evenimentelor republicane, unde povestea sa personală a rezonat puternic.

Vance a intrat în politică în 2021, când a candidat și a câștigat un loc în Senatul SUA, înlocuindu-l pe republicanul Rob Portman.

Schimbarea poziției față de Trump

Vance a fost inițial un republican „Never Trump” în 2016, criticându-l pe Trump și denumindu-l „periculos”. Însă în 2021, Vance și-a schimbat opinia. El a subliniat realizările lui Trump ca președinte și devenind un aliat aprig al acestuia în Capitol Hill.

Voce conservatoare de frunte

JD Vance

Sursa foto: Facebook/JD Vance

Este considerat o voce de frunte în mișcarea conservatoare, susținând o politică externă non-intervenționistă, economie de piață liberă și „cultura americană în ansamblu”.

Bipartizan în Senat

Vance adoptă uneori poziții bipartizane. A colaborat cu senatorul democrat Sherrod Brown din Ohio pentru o lege privind siguranța căilor ferate. A susținut legislația bipartisană pentru restabilirea și sporirea fondurilor pentru restaurarea Marilor Lacuri.

Abordări controversate

Vance a susținut, într-o primă fază, o interdicție națională a avortului. Ulterior, a atenuat această poziție odată cu sprijinul copleșitor al alegătorilor din Ohio pentru un amendament al drepturilor la avort în 2023.

Dezbaterea și strângerea de fonduri

Este apreciat pentru abilitățile în dezbateri. Dar și pentru abilitatea de a se mula pe viziunea lui Trump. Este văzut ca o valoare adăugată pentru campaia republicană în 2024.

Aceste puncte evidențiază rolul lui JD Vance în politica americană contemporană.

Revista presei