Cel mai mare investitor din Republica Moldova. Cifrele care arată realitatea

Cel mai mare investitor din Republica Moldova. Cifrele care arată realitatea Investiții. Sursa foto: pixaby.com

Republica Moldova. Integrarea în Uniunea Europeană înseamnă o oportunitate economică imensă pentru Republica Moldova, care va fi valorificată în următorii ani. De altfel, până în prezent, UE este cel mai mare investitor în Moldova.

Potrivit ultimelor date, 81,5% din investițiile străine directe în economie vin din UE. De asemenea, conform datelor furnizate de Agenția Servicii Publice, în Republica Moldova sunt 4.900 companii cu capital din state membre ale Uniunii Europene, cu o valoare totală a investițiilor de 20 de miliarde de lei. Doar 6% din investițiile străine provin din CSI - de 23 de ori mai puțin.

„Toate țările care s-au integrat în UE au cunoscut un ritm accelerat de dezvoltare, alimentat de comerț și investiții, care s-a tradus în salarii și pensii mai mari. UE, deci, nu e doar principala piață de desfacere pentru exporturile noastre, ci și principalul investitor. 65% din exporturile noastre merg spre UE, iar 81% din investițiile străine vin din UE.

Investiții, Republica Moldova

Investițiile din Republica Moldova. Sursa foto: Facebook/ Dumitru Alaiba

Principalele țări investitoare - România, Cipru, Olanda, Italia, Germania. Vom continua să atragem investiții din UE și să promovăm exporturile spre UE, să fim alături de companiile noastre”, a transmis Dumitru Alaiba, ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării.

Ne puteți urmări și pe Google News

Republica Moldova, atractivă pentru investitorii din Coreea de Sud

Nu doar țările europene sunt interesate de investiții în Republica Moldova. Dumitru Alaiba a anunțat că „Sundoogiup” , o companie din Coreea de Sud, își dorește să deschidă în Republica Moldova o fabrică de producere a îngrășămintelor minerale bio. Investiții se ridică la peste cinci milioane de dolari.

Coreea de Sud, investiții Republica Moldova

Sursa foto: Facebook/Dumitru Alaiba

„Sundoogiup” are produse inovatoare, care susțin sănătatea solului și productivitatea culturilor, având în același timp un impact minim asupra mediului. Mai mult, compania din Coreea de Sud deține brevet pentru tehnologia de producere a îngrășămintelor cuantice, ceea ce e ceva nou pentru domeniul agricol. „Ne bucurăm că aleg Moldova, ca următoarea țară în care să-și extindă afacerea. Lucrăm în continuare pentru a crea un mediu de afaceri stabil și prosper. Vom devenit o destinație de top pentru investitori”, a mai transmis Dumitru Alaiba.

Revista presei