Elena Lasconi vrea o lege care să permită eliminarea urșilor care intră în localităţi

Elena Lasconi vrea o lege care să permită eliminarea urșilor care intră în localităţi Urși. Sursa foto: Derek Audette | Dreamstime.com

România. Elena Lasconi amintește că actuala legislaţie nu permite primarilor să dea ordin să fie eliminați urșii atunci când intră în localități sau în curțile oamenilor. Din acest motiv face apel ca partidele politice să susțină propunerea USR de a da acest drept primarilor.

Elena Lasconi vrea o lege care să permită eliminarea urșilor

Elena Lasconi spune că urții vin în localităti de ani de zile, spunând că s-a întâplat chiar și la Câmpulung. Primarul a spus că ursul „a ajuns în curtea mea şi în curţile multor câmpulungeni, pe stradă, pe bulevard şi în locurile de joacă”.

Din acest motiv, spune edilul, „ca primar, am putut face puţine lucruri”, deoarece „nu te lasă actuala lege”. Mai mult, primarul USR cere modificarea legii în care „ar trebui să stabilească atribuţii clare primarului”.

Elena Lasconi a mai subliniat faptul că atunci când „ursul apare pe străzile oraşului, în gospodării, cu tot dragul pentru animale, acesta trebuie eliminat”. Președintele USR mai arată că dacă dai ordinul ca un urs să fie împușcat, „riști dosar penal”.

Ne puteți urmări și pe Google News

După legea actuală trebuie să aştepte ca ursul să atace omul

Elena Lasconi a mai subliniat un lucru foarte important, în prezent, primarul „trebuie să aştepte să se întâmple tragedia”, după care ar putea să intervină. Așa stând lucrurile, edilul afirmă că „trebuie să se intervenim imediat atunci când cel mai feroce animal sălbatic iese în afara habitatului său natural”.

„Cu alte cuvinte, să aşteptăm tragedia ca să putem interveni. Nu! Trebuie schimbat ceva. Trebuie să intervenim imediat atunci când cel mai feroce animal sălbatic din România iese în afara habitatului său natural”.

Elena Lasconi: Este multă emoţie pe acest subiect

Elana Lasconi atrage atenția „că emoția nu protejează nici oamenii, nici urşii”. Din acest motiv vrea soluții raționale „să discutăm despre ele, pe date şi argumente, nu pe furiile pe care le adună fiecare dintre noi pe subiect”.

Ca președinte de partid, ca primar, spune Lasconi, „cred că primul pas pe care îl putem face este să dăm primarului posibilitatea de a da imediat dispoziţie vânătorului să împuşte sau nu ursul care a intrat în comunitate. Dacă nu facem ceva acum, o să mai moară mulţi oameni şi curând ne trezim cu ursul în Piaţa Victoriei”, a mai avertizat edilul.

În propunerea USR  primarului i se dă dreptul de a interveni, fără să rişte dosar penal, atunci când urşii intră în comunitate, a mai subliniat Elena Lasconi în postarea sa de social media.

Revista presei