Cercetătorii avertizează. Oceanele ar putea întoarce armele împotriva omenirii

Cercetătorii avertizează. Oceanele ar putea întoarce armele împotriva omenirii

Oamenii de știință au analizat modul în care încetinirea curenților oceanici globali va afecta activitatea vitală a fitoplanctonului și echilibrul nutrienților și carbonului din hidrosferă, precum și influența acestor factori asupra capacității de stocare a CO2 în apa oceanelor.

Mai mult CO2 în atmosferă

Climatologii americani au descoperit că o încetinire suplimentară a curenților oceanici globali va duce la modificări ale echilibrului compușilor de fier din apele Oceanului Planetar, în urma cărora apele acestuia vor începe să absoarbă semnificativ mai puțin dioxid de carbon decât au făcut-o în trecut. Acest lucru va accelera acumularea de CO2 în atmosferă, a informat luni serviciul de presă al Institutului de Tehnologie din Massachusetts (MIT).

„Calculele noastre arată că nu putem conta pe oceane să continue să absoarbă o parte semnificativă a emisiilor de CO2 și să le stocheze în straturile adânci de apă. Trebuie să începem să reducem rapid emisiile de gaze cu efect de seră acum și să nu sperăm că „avem timp suplimentar pentru a combate schimbările climatice datorită prezenței acestor procese naturale”, a spus cercetătorul MIT Jonathan Lauderdale, ale cărui cuvinte sunt citate de serviciul de presă al universității.

Curentul Atlanticului de Nord

Curentul Atlanticului de Nord. Sursa: Arhiva EVZ

Schimbări dramatice în circulația compușilor de fier

Oamenii de știință au ajuns la această concluzie analizând modul în care încetinirea curenților oceanici globali din Oceanul Planetar va afecta viața fitoplanctonului și echilibrul nutrienților și carbonului din hidrosferă. Pentru a obține astfel de informații, cercetătorii au compilat un model computerizat al Oceanului Planetar, model care a ținut cont de modul în care viteza de mișcare a apei între straturi și suprafața oceanului afectează disponibilitatea diferiților nutrienți.

Calculele efectuate cu ajutorul acestuia au indicat că o încetinire a mișcării curenților va duce la schimbări grave în natura circulației compușilor de fier în apele Oceanului Planetar. Aceste substanțe, după cum notează oamenii de știință, joacă un rol important în creșterea fitoplanctonului și, în același timp, concentrația lor depinde foarte mult de numărul de microorganisme fotosintetice, ale căror celule secretă molecule care cresc biodisponibilitatea fierului.

O încetinire a ciclului apei în Oceanul Planetar, după cum au descoperit climatologii, duce la o scădere a cantității de compuși de fier disponibili pentru fitoplancton în straturile superioare ale oceanului. Aceasta, la rândul său, reduce nivelul de activitate al organismelor fotosintetice și duce la faptul că acestea încep să absoarbă mai puțin CO2 și să elibereze mai puține molecule care interacționează cu ionii de fier. Ca urmare, are loc o reacție în lanț careface ca oceanele să absoarbă semnificativ mai puțin dioxid de carbon decât au făcut-o în trecut.

Apele adânci nu vor mai absorbi CO2

„Unele modele climatice indică faptul că viteza ciclului apei oceanice va scădea cu aproximativ 30% ca urmare a topirii calotelor polare. O astfel de încetinire dramatică nu va încetini doar absorbția emisiilor antropice de CO2 de către apele oceanelor lumii, dar ar putea duce și la faptul că apele adânci nu vor absorbi, ci vor elibera CO2 în atmosferă. Acest lucru va accelera și mai mult încălzirea globală”, a concluzionat Lauderdale.

Oamenii de știință au urmărit mișcările unui sistem uriaș, închis de curenți care acoperă întreg Oceanul Atlantic și joacă un rol cheie în schimbul de apă între straturile sale de suprafață și cele de adâncime. În ultimii ani, oceanografii și climatologii au început să se teamă că încetinirea acestei „benzi transportoare” de curenți oceanici ca urmare a încălzirii globale va duce la schimbări radicale în transferul de căldură și apă în oceanele lumii.

Ne puteți urmări și pe Google News