Corupție în Ucraina. Fostul șef al Curții Supreme, prins la granița cu România

Corupție în Ucraina. Fostul șef al Curții Supreme, prins la granița cu România Ucraina Sursa foto: Facebook - Volodimir Zelenski

Ucraina. Corupție la nivel înalt în sistemul de justiție de la Kiev. Fostul președinte al Curții Supreme, Vsevolod Kniazev, a fost prins la granița cu România încercând să fugă din țară.

Fostul președinte al Curții Supreme din Ucraina este judecat pentru luare de mită, în valoare de 2,7 milioane de dolari. El a fost prins de autoritățile de frontieră din regiunea Zakarpattya.

Corupție în sistemul de justiție ucrainean

Vsevolod Kniazev, fostul președinte al Curții Supreme a Ucrainei, a fost reținut la doar un kilometru distanță de granița cu România. Autoritățile poliției de frontieră l-au reținut la punctul de control din satul Solotvyno, în timp ce voia să fugă din țară. Magistratul, judecat pentru corupție, nu a fost arestat de poliția de frontieră. El a fost lăsat să plece după ce autoritățile de la Kiev au fost informate despre incident.

Conform informațiilor obținute de publicația Liga.net, Kniazev călătorea într-un autoturism Volskwagen, ca pasager. Poliția de frontieră ucraineană îl suspectează pe Vsevolod Kniazev că a încercat să plece ilegal din țară. Magistratul este judecat pentru luare de mită în valoare de 2,7 milioane de dolari.

Ne puteți urmări și pe Google News

Vsevolod Knazyev a devenit judecător al Curții Supreme din Ucraina în anul 2021. Cariera sa a luat sfârșit în urma unor acuzații de luare de mită formulate de procurori, în mai 2023.

Vsevolod Kniaziev

Vsevolod Kniaziev Sursa foto. X

Judecat pentru luare de mită

Fostul magistrat a fost pus sub acuzare pentru o mită în valoare de 2,7 milioane de euro. Aflată în plin război cu Rusia, Ucraina se confruntă cu mai multe probleme de acest fel. Avertismente, în acest sens, au venit și din partea aliaților occidentali, nemulțumiți că ajutoarele trimise la Kiev ar putea ajunge în alte zone.

În acest context, oficialii ucraineni au declanșat o amplă campanie anticorupție. Iar unul dintre cei vizați a fost Vsevolod Kniazev. Numele său a fost vehiculat într-un dosar de corupție la nivelul Curții Supreme de Justiție. El a fost acuzat că ar fi pus la cale o schemă de obținere a unor beneficii ilegale.

„Biroul Național Anticorupție din Ucraina și Parchetul Specializat Anticorupție au scos la iveală corupția pe scară largă din cadrul Curții Supreme, și anume o schemă de obținere a unor beneficii ilegale de către conducerea și judecătorii Forțelor Armate ale Ucrainei”, a precizat ministerul într-un comunicat, la acea vreme.

Corupție în armata ucraineană

La începutul anului, a venit rândul armatei ucrainene să fie vizată de un scandal de corupție. Autoritățile de anchetă au susținut că Ministerul Apărării a plătit milioane de euro pentru arme care nu au fost livrate. Conform informațiilor furnizate, la vremea respectivă de serviciul de securitate al Ucrainei (SBU), cinci persoane au fost puse sub acuzare. O altă persoană a fost reținută în timp ce încerca să fugă din țară.

Prejudiciul înregistrat, după o schemă de deturnare a fondurilor destinate apărării, a fost de 40 de milioane de dolari. Acești bani erau pentru achiziția de obuze de artilerie.

Investigația a demascat mai mulți oficiali ai Ministerului Apărării și manageri ai furnizorului de arme Lviv Arsenal. Aceștia ar fi furat aproape 1,5 miliarde de grivne. Este vorba despre un contract de achiziție a 100.000 de obuze de mortier pentru armată.

Revista presei