Marcel Boloș propune creșterea subvenției la acciza pentru combustibil

Marcel Boloș propune creșterea subvenției la acciza pentru combustibil Marcel Bolos. Sursă foto: Facebook

București. Marcel Boloș propune creșterea subvenției la acciza pentru combustibil, după ce la începutul lunii iulie, acciza la motorină a crescut cu 43 de bani.

Marcel Boloș propune creșterea subvenției la acciza pentru combustibil

Începând cu 1 iulie, acciza la motorină a crescut cu 43 de bani pe litru, iar pentru transportatori, grantul a fost majorat cu 7 bani. Cumulând această creștere cu cea din 1 ianuarie, acciza a înregistrat o majorare totală de 65 bani pe litru în anul 2024.

Ministerul Finanțelor a lansat în consultare publică un proiect de act normativ care propune creșterea grantului pentru transportatori de la 13 bani la 20 de bani pe litrul de motorină. Conform unui comunicat de presă al instituției, această măsură urmărește să atenueze impactul creșterii prețurilor la combustibil pentru sectorul de transport.

Guvernul României a aprobat în februarie o schemă de ajutor de stat cu un buget de 180 de milioane de lei, destinată compensării creșterii prețului la combustibil. Această măsură se adresează aproximativ 4.000 de operatori economici licențiați în România, care efectuează transporturi rutiere de mărfuri și persoane, fie în cont propriu, fie contra cost.

Ne puteți urmări și pe Google News

Marcel Boloș: „Este o măsură temporară de ajutor”

„Este o măsură temporară de ajutor pentru întreg mediul de afaceri. Fie că este vorba de transportul materiilor prime, produselor finite, echipamentelor sau persoanelor, este un domeniu care asigură funcționarea eficientă a întregii economii”, a transmis ministrul Marcel Boloș, potrivit Ministerului de Finanțe.

Prin acordarea ajutorului de stat, acciza plătită de transportatori până la 30 iunie 2024 inclusiv va avea un nivel redus de 1.650,95 lei/1.000 litri. În perioada 1 iulie 2024 până la sfârșitul anului 2024, acciza va fi de 1.983,85 lei/1.000 litri. Această măsură vizează atenuarea impactului creșterii prețurilor la combustibil asupra sectorului de transport.

Operatorii economici pot depune o cerere de compensare a creșterii accizei la motorină la Autoritatea Rutieră Română, pentru un trimestru calendaristic, în primele 30 de zile ale trimestrului următor celui pentru care se solicită plata ajutorului de stat. Astfel, se asigură un flux continuu de sprijin pentru transportatori, facilitând procesele de depunere și aprobare a cererilor.

Ajutorul de stat poate fi solicitat pentru toate vehiculele eligibile deținute în cursul trimestrului pentru care se cere compensarea, în baza unei cereri de compensare. Aceasta permite operatorilor economici să includă toate vehiculele relevante în solicitările lor, asigurând astfel o acoperire completă și echitabilă a costurilor suplimentare generate de creșterea accizei.

pompa combustibil

Pompă combustibil. Sursă foto: Pixabay

Benzina și motorina, prețuri mai mari după ce Guvernul a crescut acciza

Începând cu 1 iulie 2024, prețurile benzinei și motorinei au crescut semnificativ din cauza majorării accizelor, aceasta fiind a doua ajustare de acest tip în anul curent, după cea din 1 ianuarie. Conform noilor reglementări, prețul benzinei a crescut cu 43 de bani pe litru, în timp ce motorina a înregistrat o majorare de 40 de bani pe litru.

Aceasta înseamnă că șoferii care fac un plin cu 50 de litri de benzină vor plăti în plus aproximativ 21 lei și 50 de bani, iar pentru același volum de motorină, costul suplimentar va fi de aproximativ 20 lei. Aceste majorări reflectă impactul direct al creșterii accizelor asupra prețurilor la pompă, afectând în mod direct bugetele șoferilor și crescând costurile de exploatare ale vehiculelor.

Motorina și benzina au înregistrat două majorări de preț în anul 2024, ca urmare a creșterii accizelor planificate de Ministerul Finanțelor. Conform „ordonanței trenuleț” publicată în decembrie, aceste majorări au fost implementate etapizat, prima având loc la 1 ianuarie și cea de-a doua la 1 iulie, afectând în mod semnificativ costurile de transport și economiile personale ale șoferilor.