România se alătură inițiativei NATO, APSS, la Summit-ul de la Washington

România se alătură inițiativei NATO, APSS, la Summit-ul de la Washington Piloţii români au început pregătirea la F-16 de la Feteşti. Anunțul lui Angel Tîlvăr Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

Washington DC. La Summit-ul NATO de la Washington DC, ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a semnat marți, 9 iulie, un Memorandum de Înțelegere alături de reprezentanții a 16 țări aliate, pentru a participa la programul „Supraveghere Continuă din Spațiu la Nivel Aliat” (APSS).

APSS oferă un răspuns adecvat la noile amenințări

Într-un context global marcat de diverse provocări de securitate, tehnologiile spațiale devin cruciale pentru realizarea obiectivelor de apărare.

Programul APSS va oferi cadrul necesar pentru dezvoltări viitoare în domeniul supravegherii spațiale, în beneficiul NATO și al statelor membre, oferind o perspectivă comună asupra acestui nou domeniu operațional și un răspuns adecvat la noile amenințări.

Summitul NATO-Washington

Summitul NATO-Washington. Sursa foto: Facebook/NATO

Răspunsuri rapide la noile amenințări de securitate

Memorandumul de Înțelegere are rolul de a stabili baza pentru gestionarea și implementarea eficientă a programului, asigurând că NATO poate răspunde cerințelor și nevoilor de securitate actuale.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Această inițiativă subliniază angajamentul României de a-și moderniza și consolida capacitățile naționale și colective. Prin alăturarea la programul APSS, vom asigura o supraveghere continuă și eficientă din spațiu, esențială pentru răspunsurile rapide la noile amenințări de securitate. România este dedicată participării la astfel de proiecte care promovează inovația și accesul la tehnologii avansate”, a declarat ministrul Tîlvăr.

APSS a fost lansat în 2023

Programul APSS este conceput pentru a îmbunătăți și accelera conștientizarea situației operaționale și pentru a susține procesul decizional în cadrul NATO, prin sporirea accesului la date, servicii și capabilități spațiale. Lansat oficial în 2023, programul vizează consolidarea capacităților NATO de a colecta și gestiona date spațiale într-un mod eficient și coordonat.

Această inițiativă inovatoare își propune să transforme modul în care NATO colectează, procesează și distribuie informații, integrând tehnologii avansate precum inteligența artificială, menținând avantajul tehnologic și îmbunătățind viteza și eficiența procesului decizional.

Pentru mai multe detalii despre programul APSS, puteți accesa pagina oficială a NATO.