Visezi să te muți peste hotare? Iată cele mai accesibile țări pentru expatriați în 2024

Visezi să te muți peste hotare? Iată cele mai accesibile țări pentru expatriați în 2024 Turiști, sursă foto: Economedia

Mutarea într-o țară străină poate părea un vis irealizabil, dar nu trebuie să coste prea mult în 2024. Atunci când decideți dacă să vă mutați în străinătate pentru viață sau muncă, unul dintre cei mai importanți factori de luat în considerare sunt finanțele personale.

Pentru al patrulea an consecutiv, Vietnamul este cea mai accesibilă țară din lume pentru expatriați. Națiunea se clasează pe primul loc din 53 de destinații în ceea ce privește finanțele personale. Aceste date fac parte din cadrul unui studiu InterNations 2024.

Cele mai accesibile țări pentru expatriați în 2024

Ca să fie clar, din 53 de locuri, Vietnamul s-a clasat pe locul 40 în ceea ce privește calitatea vieții. Țara este pe locul 29 în ceea ce privește elementele esențiale pentru expatriați, cum ar fi viața digitală, locuința și limba. De asemenea, ocupă și locul 14 în ceea ce privește munca în străinătate. Au fost luate în considerare aspecte precum perspectivele de carieră, salariul și siguranța locului de muncă.

Peste 12.000 de expatriați din 174 de teritorii din întreaga lume au participat la sondajul mai amplu Expat Insider 2024. Acesta a oferit informații despre cele mai bune și cele mai rele locuri de locuit, calitatea vieții, munca în străinătate și finanțele personale.

Ne puteți urmări și pe Google News

Vietnam, în fruntea clasamentului

Pentru indicele finanțelor personale, InterNations a cerut respondenților la sondaj să își clasifice nivelurile de satisfacție personală în trei domenii: costul general al vieții, satisfacția față de situația financiară și dacă venitul disponibil al gospodăriei este suficient pentru a duce o viață confortabilă.

Aceste date au fost utilizate pentru a compila raportul în 2024. Informațiile rămân în mare parte neschimbate față de anul trecut, cu excepția unei noi intrări pe listă - Brazilia (locul 9). Țara înlocuiește Malaezia, care a coborât de pe locul 5 în 2023 pe locul 11 în acest an.

Iată care sunt primele 10 destinații despre care expatriații spun că sunt cele mai bune pentru finanțele lor personale:

  • Vietnam
  • Columbia
  • Indonezia
  • Panama
  • Filipine
  • India
  • Mexic
  • Thailanda
  • Brazilia
  • China

Țările asiatice au dominat lista din acest an, ocupând șase din primele 10 poziții. Asia de Sud-Est, în special, a ieșit în evidență cu Vietnam, Indonezia, Filipine și Thailanda, toate clasate în top 10.

„Locuințele reprezintă un mare avantaj în toate cele patru țări: Thailanda ocupă locul 1, Vietnamul locul 2, Filipine locul 5, iar Indonezia locul 8. Majoritatea expatriaților sunt de acord că este ușor să găsească o locuință și sunt mulțumiți de cât de accesibile sunt", a declarat Kathrin Chudoba, director de marketing pentru InterNations.

Salarii mai mari și beneficii

Dintre expatriații intervievați care locuiesc în Vietnam, 86% apreciază favorabil costul vieții. Acest procent reprezintă mai mult decât dublul mediei globale de 40%. De asemenea, 65% dintre respondenții din această țară spun că sunt mulțumiți de situația lor financiară, comparativ cu 54% la nivel global, potrivit raportului. În plus, 68% dintre respondenți spun că venitul disponibil al gospodăriei lor este mai mult decât suficient pentru a duce o viață confortabilă, comparativ cu 41% la nivel global, se arată în studiu.

Nu numai că costurile de trai sunt scăzute, dar expatriații tind să fie plătiți mai bine în Vietnam. „Aproape dublu față de media globală raportează un venit anual brut de 150.000 USD sau mai mult (19% față de 10% la nivel global)", potrivit InterNations.

În plus, satisfacția profesională generală este, de asemenea, foarte ridicată în rândul expatriaților din țară. Vietnamul a urcat de pe locul 24 anul trecut pe locul 3 în 2024 pentru acest factor, care face parte din subcategoria „Cultura și satisfacția muncii", a declarat Chudoba.

Echilibru ideal între muncă și viața privată

În general, „echilibrul dintre viața profesională și cea privată primează în fața avansării în carieră" în Vietnam, potrivit raportului. În special, mai puțin de jumătate (46%) din populația expatriată a țării lucrează cu normă întreagă. Procent care se clasează destul de aproape de media globală de 57%. Aproximativ unul din cinci expatriați (21%) lucrează part-time, iar aproximativ 18% dintre expatriați sunt pensionari.

„Viața aici este lipsită de stres pentru mine, este o schimbare minunată față de viața mea profesională, care era foarte consumatoare și agitată", a declarat un expat britanic în raport.

Pe lângă măsurarea satisfacției expatriaților cu privire la finanțele lor personale, studiul InterNations Expat Insider a adunat date și cu privire la care sunt cele mai bune destinații pentru expatriați la nivel global. Această listă mai largă explorează modul în care se simt expatriații în ceea ce privește alte aspecte ale vieții în străinătate, pe baza a 5 indici: fericirea generală, calitatea vieții, ușurința de a se stabili, munca în străinătate și indicele lor „expat essentials", care se bazează pe administrație, locuințe, viața digitală și limbă.

Din 53 de destinații la nivel global, patru țări asiatice au intrat în acest an pe lista generală a primelor 10 destinații: Indonezia (locul 3), Thailanda (locul 6), Vietnam (locul 8) și Filipine (locul 9), conform CNBC .