Președinți americani care au pus SUA pe gânduri din cauza problemelor de sănătate

Președinți americani care au pus SUA pe gânduri din cauza problemelor de sănătate Sursa foto: 116669369 © Chris Dorney | Dreamstime.com

SUA. Pentru actualul președinte al SUA, Joe Biden, posibilitatea de a avea un al doilea mandat ca președinte al SUA este pusă în pericol de problemele de sănătate pe care le are. Tot mai multe voci importante din SUA și chiar și unii dintre susținătorii săi îi cer să se retragă. Și totuși, SUA nu este pentru prima dată într-o astfel de situație, în care primul om din stat este nevoit să se confrunte cu grave probleme de sănătate.

Chester Alan Arthur și lupta împotriva unei afecțiuni ascunse

În septembrie 1881, Chester Alan Arthur a preluat președinția Statelor Unite, în urma morții lui James Garfield, ca urmare a rănilor suferite după o tentativă de asasinat care a avut loc în iulie. Inițial, Arthur a generat temeri, fiind asociat cu facțiunea „Stalwarts” a Partidului Republican, cunoscută pentru opoziția față de reformele politice.

Cu toate acestea, Arthur a surprins pe mulți distanțându-se de foștii săi aliați și inițiind reforme în serviciul public.

La un an după preluarea funcției, Arthur a fost diagnosticat cu boala Bright, o afecțiune renală fatală. Biograful său recent, Zachary Karabell, sugerează că o descriere mai corectă a bolii sale ar fi glomerulonefrita. Potrivit lui Karabell, boala a făcut dificil pentru rinichii săi să elimine toxinele din corp, ceea ce a dus la o intoxicare lentă a organismului.

Printre simptomele sale se numărau o mare oboseală și durere. Arthur fusese deja lovit de durerea pierderii soției sale în 1880 și de frustrarea lipsei de control asupra partidului său. Karabell sugerează că aceste dificultăți ar fi putut contribui la o stare de depresie.

În 1884, Arthur a făcut o tentativă nereușită de a obține nominalizarea republicană pentru un nou mandat. După ce și-a părăsit funcția, sănătatea lui Arthur s-a deteriorat rapid, ducând la moartea sa la mai puțin de doi ani mai târziu.

Grover Cleveland și tumoarea din cerul gurii

Grover Cleveland, care a fost președinte al SUA între 1885-1889 (președintele cu nr. 22) și 1893-1897 (președintele cu numărul 24) nu a fost ferit de problemele de sănătate grave. El a suferit o operație secretă pentru a îndepărta o tumoare canceroasă din cerul gurii. Astfel, în 1893, la scurt timp după ce a preluat cel de-al doilea mandat ca președinte, Grover Cleveland și-a descoperit un fel de chist pe cerul gurii.

Medicul prezidențial maiorul Robert O'Reilly a descoperit o leziune care s-a dovedit malignă, la analize. Medicii chemați ulterior să își exprime părerea au fost de acord că președintele va trebui să fie operat.

Cu toate acestea, au existat o serie de considerente politice care au făcut ca operația președintelui să fie făcută în mare secret, la bordul unui iaht al unui prieten, unde salonul a fost transformat în cameră de operație. Tocmai începuse o recesiune economică la nivel național și, în numele consolidării economiei, președintele conducea o mișcare de abrogare a Sherman Silver Purchase Act și susținea introducerea standardului aur.

Operația, deși în mare parte reușită, a implicat și pierderea unei părți a cerului gurii, refăcut ulterior de un ortodont, dar, au existat și sechele: președintele și-a pierdut o mare parte din vechea energie, a devenit extrem de iritabil și a suferit o oarecare pierdere a auzului. În același timp, depresia economică avea să persiste pentru tot restul mandatului său, iar până când și-a părăsit mandatul în 1897, partidul său se delimitase în mare măsură de el.

Cleveland a trăit încă 15 ani de la operație, murind în urma unui atac de cord în 1908.

Problemele de sănătate ale lui Woodrow Wilson

În 1919, președintele Woodrow Wilson a suferit un accident vascular cerebral sever, care l-a lăsat incapabil să-și îndeplinească îndatoririle până la sfârșitul președinției sale în 1921. Aceasta a devenit una dintre cele mai grave crize de succesiune prezidențială din istoria SUA. Istoricul Edwin A. Weinstein notează că Wilson avea antecedente de tulburări cerebrovasculare încă din 1896, cu mult înainte de a deveni președinte.

Weinstein sugerează că dificultățile de învățare ale tânărului Woodrow ar putea indica dislexie și că sănătatea sa precară era probabil legată de factori psihosomatici. În 1896, Wilson, atunci instructor la Princeton, a suferit primul accident vascular cerebral, manifestând slăbiciune și pierderea dexterității mâinii drepte, simptome care indicau o ocluzie a unei ramuri arteriale cerebrale.

Consultat de Dr. William Keen, Wilson a continuat să lucreze, chiar dacă și-a recăpătat cu greu funcțiile motorii după câteva luni. Tulburările sale psihosomatice creșteau în perioadele de stres, iar Wilson minimaliza adesea problemele de sănătate. După accidentul vascular cerebral sever din 1919, a continuat să creadă că poate servi un al treilea mandat, în ciuda stării sale.

Mai determinat, mai puțin dispus la recreere

Fratele său vitreg, Stockton Axson, a observat o schimbare de personalitate la Wilson după accidentul din 1896. Devenise mai determinat, mai puțin dispus la recreere și mai concentrat pe treburile naționale. În ciuda problemelor de sănătate, Wilson a fost ales președinte al Princeton în 1902 și guvernator al New Jersey în 1910, iar în 1912, a devenit președinte al SUA.

Soții Wilson.

Soții Wilson. Arhiva EVZ

În 1913, un alt accident vascular cerebral i-a afectat brațul stâng. Weinstein sugerează că acest episod indica o implicare bilaterală a circulației cerebrale, crescând riscul viitoarelor accidente vasculare și posibile schimbări comportamentale.

În 1919, în timpul unei campanii de susținere a Ligii Națiunilor, Wilson a suferit cel mai grav accident vascular cerebral. Dr. Cary Grayson și a doua soție a președintelui, Edith, au încercat să ascundă gravitatea situației, ceea ce a complicat problema succesiunii. Wilson a reușit să împiedice adoptarea tratatului Ligii Națiunilor, iar în 1920, democrații nu au avut un candidat puternic, ceea ce a dus la o înfrângere electorală majoră.

Wilson s-a retras din funcție în 1921 și a murit la mai puțin de trei ani mai târziu.

Problemele de sănătate ale lui Franklin D. Roosevelt

Problemele de sănătate cele mai persistente au existat în cazul lui Franklin D. Roosevelt, al 32-lea președinte al Statelor Unite, a fost paralizat de la brâu în jos din cauza poliomielitei, contractată în 1921, la vârsta de 39 de ani. În timp ce se afla într-o vacanță pe insula Campobello, New Brunswick, Franklin Roosevelt s-a îmbolnăvit. La început a crezut că este răcit, dar în câteva zile, picioarele i-au amorțit, făcându-l incapabil să meargă. Diagnosticul inițial a fost o tromboză a spinării și ulterior o inflamare a măduvei spinării. Un alt medic, Robert Lovett, i-a diagnosticat în sfârșit poliomielita. Cariera sa politică promițătoare părea încheiată.

Deși publicul nu era pe deplin conștient de gravitatea dizabilității sale, Roosevelt a reușit să-și păstreze imaginea de lider puternic și capabil.

Întoarcerea lui Roosevelt în politică a survenit în 1924, acesta trecând peste problemele de sănătate pe care le avea. A folosit un scaun cu rotile și a dezvoltat tehnici pentru a ascunde paralizia în timpul aparițiilor publice.

A existat o campanie conform căreia Roosevelt nu era apt fizic pentru președinție și echipa lui Roosevelt a răspuns cu un articol în revista Liberty, care includea detalii dintr-o examinare efectuată de o echipă de medici care declara că sănătatea lui Roosevelt a fost la înălțime. Cu toate acestea, Crispell și Gomez notează că acest raport conținea îngrijorări pentru viitor. Publicul se concentrase asupra poliomielitei, dar Roosevelt a arătat și atunci semne de hipertensiune arterială.

Nu știau că președintele lor era într-un scaun cu rotile

Roosevelt a câștigat nominalizarea și președinția. Mulți americani nu știau că președintele lor trebuia să-și petreacă mult timp într-un scaun cu rotile. În timpul unui discurs în 1932, Steve Neal notează că Roosevelt s-a îndepărtat de podium, și-a pierdut echilibrul și a căzut. Asistenții l-au ridicat în picioare și Roosevelt a reluat imediat discursul în punctul în care fusese întrerupt. Mulțimea a fost foarte impresionată.

Roosevelt a reușit să câștige și cooperarea reporterilor pentru a minimiza gradul de dizabilitate și a fost în general fotografiat de deasupra taliei; sunt doar câteva fotografii cu el într-un scaun cu rotile.

Stalin, Roosvelt și Churchill.

Stalin, Roosvelt și Churchill. Foto: Arhiva EVZ

Din fericire, Roosevelt a avut puține probleme grave de sănătate în primii zece ani de președinție, dar până în 1943, această situație s-a schimbat. Roosevelt se întorsese de la o întâlnire la vârf de la Teheran, la sfârșitul anului 1943 și s-a îmbolnăvit. A făcut mai multe crize de gripă, iar sănătatea sa s-a deteriorat în ultimii ani de mandat, suferind de hipertensiune arterială și insuficiență cardiacă.

Cu toate acestea, în noiembrie 1944, Roosevelt a fost reales pentru al patrulea mandat. Începând cu luna martie 1945 starea de sănătate a lui Roosevelt a suferit un declin continuu, care a culminat pe 12 aprilie cu un accident vascular cerebral masiv. La doar câteva ore după accidentul cerebral, Roosevelt a murit.

Problemele de sănătate ale lui John F. Kennedy

Al 35-lea președinte al Statelor Unite, John F. Kennedy, a fost cunoscut pentru imaginea sa de lider tânăr și energic. Totuși, în spatele acestei imagini, Kennedy a ascuns problemele de sănătate multiple. Încă din copilărie, viitorul lider a avut o serie de boli precum scarlatina, difteria și astmul.

Kennedy a putut să se înscrie la Harvard și s-a bucurat de o sănătate relativ bună acolo, deși există rapoarte despre un fel de tulburare la stomac. Când Joan și Clay Blair au încercat să scrie o biografie a lui Kennedy, s-au lovit de ziduri ale tăcerii în ceea ce privește sănătatea lui John F. Kennedy și nu este sigur ce a fost în neregulă, în ceea ce privește sănătatea sa în acea perioadă.

Cea mai gravă dintre afecțiunile sale a fost însă boala Addison, o tulburare rară și potențial letală a glandelor suprarenale. Thomas Addison, care a descris boala, a raportat că pacienții prezentau letargie, pierderea poftei de mâncare, dureri de stomac și piele decolorată.

Poză color cu discursul președintelui despre planificarea aselenizării, Sursa Foto - John F. Kennedy Presidential Library and Museum, Facebook

John F. Kennedy, Sursa Foto - John F. Kennedy Presidential Library and Museum, Facebook

dăduse aceste semne. În anii anteriori, un diagnostic de boală Addison era în general o condamnare la moarte, cu toate acestea, în 1939, a fost dezvoltat un compus numit acetat de dezoxicorticosteron (DOCA) și acest compus putea înlocui hormonii suprarenalii pierduți.

Mai puțin de un an de trăit

Diagnosticul a fost pus în jurul vârstei de 30 de ani, iar medicii i-au dat mai puțin de un an de trăit. Cu toate acestea, Kennedy a trăit încă 15 ani, grație tratamentului regulat cu steroizi, până la asasinarea sa în 1963.

În 1960, Kennedy și-a anunțat intenția de a candida la președinție și în timpul bătăliei pentru nominalizarea democrată a apărut întrebarea despre problemele de sănătate: boala lui Addison. Tabăra lui Kennedy a negat povestea.

Pe lângă boala Addison, Kennedy a avut numeroase alte probleme de sănătate, inclusiv o afecțiune gravă a spatelui, care a necesitat mai multe operații și a fost agravată de serviciul său în Marina SUA.

Ronald Reagan și lupta cu cancerul

Ronald Reagan, cel de-al 40-lea președinte al Statelor Unite, a ocupat funcția între 1981 și 1989. În timpul celui de-al doilea mandat, Reagan a fost tratat cu succes pentru cancer de colon în 1985 și pentru cancer de piele în 1985 și 1987. După cinci ani de la încheierea președinției sale, în 1994, Reagan a fost diagnosticat cu boala Alzheimer. Fostul președinte a murit în 2004, cauzele oficiale ale decesului fiind Alzheimer și pneumonie, o complicație frecventă în cazurile de demență.

Ronald Reagan

Sursa: Arhiva EVZ

Ne puteți urmări și pe Google News