Contabilii, economiştii şi antreprenorii, în marș către ANAF şi Ministerul Finanţelor. Lista cu revendicări

Contabilii, economiştii şi antreprenorii, în marș către ANAF şi Ministerul Finanţelor. Lista cu revendicări Proteste. Sursa foto: Facebook

Contabilii, economiştii şi antreprenorii au decis să protesteze împotriva haosului din legislația fiscală. Aceștia sunt nemulțumiți „de lipsa de transparenţă, comunicarea deficitară şi măsurile care sunt luate pe furiş”.

Contabilii, economiştii şi antreprenorii au ieșit în stradă

Contabilii, economiştii şi antreprenorii s-au adunat în Piaţa Victoriei după care vor porni în marş către ANAF şi Ministerul Finanţelor. Protestul are ca scop să atragă atenţia asupra măsurilor adoptate fără consultare publică.

Protestul este denumit „Fără haos în legislaţia fiscală”, și a fost inițiat de către contabili, experţi, economişti şi antreprenori pe social media.

Ar putea fi o imagine cu 3 persoane, mulţime şi textSursa foto: Facebook

Ne puteți urmări și pe Google News

Întâlnirea protestatarilor a fost în Piaţa Victoriei după care vor porni în marş către ANAF şi Ministerul Finanţelor.

„Într-o ţară în care mediul de afaceri ar trebui să fie susţinut şi încurajat, suntem martorii unei realităţi alarmante: lipsa de transparenţă şi comunicarea deficitară a instituţiilor statului, care par să adopte măsuri pe furiş, noaptea, fără consultare şi fără a ţine cont de impactul devastator pe care îl au asupra contribuabililor”, se arată în comunicatul emis de Patronatul Antreprenorilor Contabili din România (PACR).

Ar putea fi o imagine cu mulţime şi textSursa foto: Facebook

În comunicat se mai spune că „OUG 69/2024 şi OUG 70/2024 s-a publicat fără nicio consultare publică” şi „reprezintă doar vârful aisbergului”. Mai mult, în pețiție se mai arată că „aceste ordonanţe, care includ măsuri precum e-TVA şi e-Factura, nu sunt doar exemple de digitalizare prost implementată, ci şi manifestări ale unui sistem care ignoră complet principiile democraţiei şi ale dialogului social. Este revoltător cum se poate modifica o lege organică printr-un OUG, fără consultare, fără transparenţă şi fără respect”.

„Fără haos în legislaţia fiscală! Vrem predictibilitate”

Contabilii, economiştii şi antreprenorii au semnat o pețiție în care se cere „eliminarea E-TVA şi oprirea dictaturii fiscale exercitate prin ordonanţe de urgenţă emise noaptea”.

Ar putea fi o imagine cu 10 persoane, mulţime şi textSursa foto: Facebook

Lista cu revendicări

Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT) a realizat o listă cu cele 10 reventicări ale protestatarilor, pe care le redăm integral:

1. Eliminarea e-TVA – Evaziunea fiscală nu este în raportările contabile şi nici în e-urile ANAF-ului! Evaziunea fiscală este acolo unde nu e nimic, iar organele abilitate ar trebui să ştie deja!

2. Eliminarea obligativităţii transmiterii facturilor B2C în sistemul e-Factura - Este un atac la viaţa privată a persoanelor fizice, o procesare a datelor cu caracter personal în mod nelegal şi nejustificat.

3. Eliminarea schimbării caselor de marcat pentru QR Code - Nu este normal ca, după ce au fost schimbate toate casele de marcat din bani publici, să le schimbăm din nou, fără deduceri fiscale!

4. Revenirea la Legea Prevenţiei – Varianta anterioară legii 296/2023. Nu putem face afaceri sub presiune constantă, fără îndrumare şi avertisment.

5. Vrem predictibilitate – Conform articolului 4 din Codul Fiscal, orice modificare să fie realizată cu cel puţin 6 luni înainte de intrarea în vigoare, în special când vorbim de modificări de taxe şi obligaţii noi.

6. Respectarea dialogului social şi a transparenţei decizionale - Proiectele pentru OUG 69 şi OUG 70 au stat doar două zile în transparenţă decizională şi au fost aprobate fără dezbatere publică, cu aviz negativ de la CES.

7. Eliminarea declaraţiilor redundante – De la 1 ianuarie 2025 toţi contribuabilii sunt obligaţi la raportarea SAF-T, care conţine toate tranzacţiile economice ale unei firme.

8. Modificarea termenelor pentru notificări în relaţia cu ANAF - Contribuabilul are termene stricte, în timp ce ANAF are un termen de răspuns de 45 de zile.

9. Compensarea concediilor medicale cu contribuţiile sociale - Nu mai putem împrumuta statul ani de zile şi să plătim sănătate pentru concediile medicale!

10. Norme clare pentru RO-e-Transport”, se arată în postarea care circulă în mediul online.