Contabilii din România sunt foc și pară. Care e marea nemulțumire pe care au reclamat-o președintelui, premierului și Parlamentului

Contabilii din România sunt foc și pară. Care e marea nemulțumire pe care au reclamat-o președintelui, premierului și Parlamentului Sursă: EVZ

Într-un comunicat ce a fost făcut astăzi, o organizație a contabililor din România vorbește despre o problemă legislativă care le-a trezit mari nemulțumiri. De unde au plecat necazurile.

Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România (CECCAR) a emis, astăzi, un comunicat ce este adresat opiniei publice din România, președintelui Klaus Iohannis, premierului Nicolae Ciucă și parlamentarilor. Entitatea respectivă este nemulțumită din cauza unei inițiative de modificare legislativă înregistrată la Camera Deputaților. Și care a fost deturnată de la scopul inițial, după cum au afirmat cei dela CECCAR.

Mare nemulțumire în rândul Corpului Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România

„Vă supunem atenției următoarea situație privind restrângerea artificială a competenței a experților contabili judiciari în cadrul expertizei contabile judiciară care vizează stabilirea stării de fapt fiscale – efectul imediat decăderea ca probe a expertizelor contabile - fiscale în dosarele de evaziune fiscală, dupa cum urmeaza:

CORPUL EXPERȚILOR CONTABILI ȘI CONTABILILOR AUTORIZAȚI DIN ROMÂNIA (CECCAR), în conformitate cu prevederile OG nr. 65/1994, este o persoană juridică română de utilitate publică și autonomă, cu sediul în București, din care fac parte experții contabili și contabilii autorizați. CECCAR este o organizație profesională fără scop patrimonial și apolitică.

Ne puteți urmări și pe Google News

Fără o consultare reală cu profesia, cu o celeritate de neînțeles, este reactivată și deturnată de la scopul inițial urmărit la momentul depunerii, o inițiativă de modificare legislativă înregistrată la Camera Deputaților cu Plx 596/2018, care a zăcut în adormire aproape 4 ani de zile la Comisia pentru buget, finanțe și bănci din Camera Deputaților. Precizăm că forma inițială a proiectului de lege conținea strict articole în concordanță cu necesitățile profesiei, pentru a servi mai bine interesul public.

Ce vizează unul dintre amendamentele propuse

A. RESTRANGEREA COMPETENȚEI EXPERTULUI CONTABIL JUDICIAR DE A EFECTUA EXPERTIZE CONTABILE CARE VIZEAZĂ SI STABILIREA STĂRII DE FAPT FISCALE

Unul din amendamentele propuse vizează modificarea art. 6, lit. d) – prezentat în Anexa. Acest amendament, conform motivării inițiatorilor, impune experților contabili judiciaricare efectuează expertize în cauze care au ca substanță determinarea stării de fapt fiscale a contribuabilului titular al obligațiilor fiscale stabilite prin acte administrative fiscale, să dețină suplimentar și calitatea de consultant fiscal”, se precizează în comunicat.

„ATRAGEM ATENȚIA ASUPRA PERICOLULUI, CĂPROMOVAREA ACESTUI AMENDAMENT VACONDUCE LA DECADEREA CA PROBĂ A EXPERTIZELOR EFECTUATE IN DOSARELE IN CURS, CU CONSECINȚE ASUPRA FINALITĂȚII ACESTOR DOSARE.

DE ASEMENEA, ATRAGEM ATENȚIA ASUPRA FAPTULUI CA PROMOVAREA UNUI ASTFEL DE PREVEDERI VA CONDUCE LA EXCLUDEREA UNUI NUMĂR SEMNIFICATIV DE EXPERȚI CONTABILI JUDICIARI DIN DOSARELE AFLATE PE ROLUL INSTANTELOR SAU/SI IN DOSARELE DE CERCETARE PENALĂ, CU CONSECINȚE MATERIALE GRAVE.

Acest amendament nu are un fundament real și contravine jurisprudenței actuale, iar intrarea în vigoare a unei astfel de prevederi legale,

• va afecta un drept constituțional al expertului contabil– dreptul la muncă - • va conduce la decăderea ca probă a expertizei contabile-fiscale în foarte multe dosare aflate în cercetare sau pe rolul instanțelor, în cauzele în care experții desemnați nu dețin și această calificare. În fapt, competența expertului contabil membru CECCAR în stabilirea stării de fapt fiscale este recunoscută și de Legea nr. 82/1991 a contabilității.

Astfel, situațiile financiare anuale, care înglobează inclusiv starea de fapt fiscală a contribuabilului stabilită prin conformare voluntară, întocmite și semnate conform art. 28. alin. (11) din Legea 82/1991 de experții contabili membri CECCAR, trebuie să ofere o imagine fidelă a poziţiei financiare, performanţei financiare şi a altor informaţii, în condiţiile legii, referitoare la activitatea desfășurată.

În consecință, evidențele contabile nu presupun doar evaluarea și înregistrarea operațiunilor economico-financiare, ci și calcularea și înregistrarea efectelor fiscale ale acestor operațiuni, pentru a fi îndeplinit scopul obligației contribuabililor de a ține evidența financiar-contabilă, acela de a o divulga tuturor părților interesate (inclusiv autorităților fiscale) prin publicarea de informații referitoare la activitatea desfășurată.

Marele semn de întrebare care se ridică

Totodată jurisprudența a clarificat aspectele legate de competența expertului contabil judiciar necesară efectuării expertizelor contabile-fiscale (ex. Decizia nr. 6457/2019 a Înaltei Curţi de Casație și Justiție – Secția de Contencios Administrativ și Fiscal).

De altfel, se cunoaște că această practică de a se solicita de catre o parte interesata, decăderea ca probă a expertizei contabil-fiscale, a fost des întâlnită la nivelul instanțelor de judecată pentru a impiedica sau macar a intarzia pronuntarea in dosar.

Faptul că nu s-a reușit ca prin intermediul puterii judecătorești să se impună o astfel de practică, ridică un mare semn de întrebare asupra inițiativei legislativ pe care v-o supunem atentiei. Oare cui folosește o astfel de prevedere?! În mod evident nu interesului public sau cel al Statului”, au mai spus cei de la CECCAR.