Marine Le Pen își cosmetizează înfrângerea. Victoria și preluarea guvernării se amână pe data viitoare
- Ionel Sclavone
- 8 iulie 2024, 07:47
Franța. Marine Le Pen, președinta de facto a partidului Rassemblement national (RN), de extremă dreaptă, a pierdut puterea printre degete. Cotată cu prima șansă, în alegerile anticipate din Franța, RN a picat pe locul trei după cel de-al doilea tur.
Extrema dreaptă franceză nu a reușit să confirme sondajele de opinie care o dădeau câștigătoare a alegerilor anticipate. RN a căzut pe locul trei, după ce electoratul s-a mobilizat și a votat pentru formațiunile de stânga.
Marine Le Pen anunță amânarea victoriei
La finalul turului de scrutin, lidera Rassemblement national (RN) a susținut un discurs în care a încercat să ascundă rezultatul dezastruos. Cotați ca Favoriți, Marine Le Pen și partidul său au pierdut puterea printre degete. În discursul său, Le Pen a afirmat că victoria se amână și că numărul susținătorilor săi este în creștere.
„Mareea creşte. Ea nu s-a ridicat suficient de sus de data asta, dar continuă să crească şi, în consecinţă, victoria noastră este doar amânată. (...) Am prea multă experinţă ca să fiu dezamăgită de un rezultat prin care ne dublăm numărul de deputaţi”, a declarat Marine Le Pen la TF!.
Ea și-a îmbărbătat susținătorii dezamăgiți de rezultat spunând că noua Adunare Naţională este „neguvernabilă”, iar acest lucru îi va crea probleme lui Emmanuel Macron.
Conform estimărilor după încheierea votului, partidul lui Marine Le Pen va avea între 120 și 162 de deputaţi. Aceasta după ce în primul scrutin a obținut 89 de mandate. Cu acest număr de parlamentari, RN cade pe locul trei. Pe primul loc se clasează Noul Front Popular (NFP) de stânga cu 172 - 215 deputaţi. Partidul lui Le Pen este depășit și de tabăra lui Emmanuel Macron creditată cu un număr de 150-180 de deputaţi.
BREAKING: In France, the post-election riots have started. pic.twitter.com/sYkBiglrZy
— The General (@GeneralMCNews) June 30, 2024
Surpriză uriașă la alegerile din Franța
Alegerile legislative din Franța s-au încheiat cu un rezultat surprinzător. După al doilea tur, conform estimărilor partidul lui Marine Le Pen a pierdut poziția de lider. Mai mult, RN nu a reușit nici clasarea pe locul al doilea. Pe primul loc s-a situat alianța partidelor de stânga, iar locul secund a fost preluat de tabăra lui Macron. Situația devine, însă, foarte complicată deoarece nici unul dintre blocuri nu are majoritate absolută.
„Emmanuel Macron va gestiona acum situaţia pe care le-a impus-o francezilor (...). Nu ştiu cum o va face”, a apreciat Marine Le Pen, care speră că vor fi declanșate alte alegeri anticipate.
Extrema dreaptă franceză Rassemblement National (RN, Adunarea Naţională) va avea un număr mare de deputați, însă insuficient pentru a preluat guvernarea. De altfel, președintele partidului, Jordan Bardella, protejatul lui Le Pen, a declarat că RN nu va face nici un compromis politic, plasându-se în opoziție. El a apreciat că Franța se va îndrepta spre „incertitudine şi instabilitate” din cauza „paraliziei” viitoare a instituţiilor.
A voté. pic.twitter.com/UR625RHqXH
— Emmanuel Macron (@EmmanuelMacron) July 7, 2024
Marine Le Pen așteaptă la cotitură
Noua Adunare Națională nu va putea fi dizolvată mai deveme de un an, în cazul unei crize politice. Drept urmare, Marine Le Pen și acoliții săi așteaptă la cotitură ca nemulțumirea populară să crească. Franţa, un pilon al Uniunii Europene, se află în fața unui drum nou, necunoscut. Nu există nici un fel de certitudine cu privire la viitorul guvern.
Vor exista negocieri, cu siguranță, însă e greu de anticipat care va fi noua formulă de guvernare și, mai ales, cine va preluat rolul de premier. Cu 172 până la 215 deputaţi, conform primelor estimări, alianţa de stânga Nouveau Front Populaire (Noul Front Popular, NFP), a dat calculele peste cap. Situația este complicată deoarece partidele care formează NFP au abordări diferite vis-a vis de anumite probleme.
O altă surpriză a fost revenirea grupării președintelui Emmanuel Macron, tabăra prezidențială, chiar dacă a pierdut raportat la situația din 2022. Partidul prezidențial va avea 150 până la 180 de aleşi, faţă de 250 în iunie 2022. Această repartizare face ca lucrurile să fie foarte complicate. Nici un bloc politic nu are suficienți deputați ca să formeze singur un guvern.
Vor urma negocieri intense, iar la acest moment identitatea viitorului guvern rămâne incertă. Până atunci, rămân imaginile cu manifestațiile simpatizanților de stânga, dar și cu revoltele populare.