Șoferii, notificați înainte să le expire permisul de conducere. Pașii esențiali pentru a urca din nou la volan

Șoferii, notificați înainte să le expire permisul de conducere. Pașii esențiali pentru a urca din nou la volan Permise de conducere. Sursa foto: DGPCI/ Facebook

România. De acum încolo, șoferii nu vor mai fi nevoiți să-și facă griji să-și amintească data la care le expiră permisul de conducere. Autoritățile îi vor notifica în avans pentru a veni în ajutorul lor.

Mai precis, conducătorii auto vor primi notificări prin SMS și e-mail cu 30 de zile înainte de expirarea permisului auto, pentru a le reaminti să îl schimbe.

Notificări prin SMS și e-mail pentru șoferii cărora le expiră permisul de conducere

De asemenea, în cazul în care nu reușesc să își schimbe permisul până la data expirării, șoferii vor fi anunțați și cu o zi înainte.

Mesajele vor include data exactă a expirării permisului de conducere, seria acestuia și un link către site-ul Direcției Generale Permise de Conducere, unde șoferii pot face programarea online pentru schimbarea documentului.

Sistemul electronic care trimite automat mesaje text și e-mail-uri este activ începând cu luna iulie a acestui an.

Șofer

Șofer. Sursa foto: Jan Macarol/ Pixabay

Pașii de urmat dacă ți-ai pierdut permisul

Ministerul Afacerilor Interne a detaliat procedurile pe care șoferii trebuie să le urmeze în cazul în care își pierd permisul de conducere. Procesul se desfășoară exclusiv online și este mai simplu decât s-ar putea crede.

„Tu știi ce să faci dacă ți-ai pierdut permisul de conducere? De acum poți folosi noul serviciu electronic disponibil pe site-ul dgpci.mai.gov.ro și anume, emiterea duplicatului permisului de conducere. Pașii sunt simpli.

Dacă nu ai deja un cont pe site-ul dgpci.mai.gov.ro atunci va trebui să obții unul printr-o simplă deplasate, o singură dată, la unul dintre serviciile teritoriale. Odată creat, acesta îți va fi de folos și pentru celelalte operațiuni electronice”, se explică într-un clip video al Poliției Române.

Pentru a solicita emiterea duplicatului permisului de conducere, trebuie:

  • Autentifică-te în secțiunea „Contul meu”, introducând datele contului tău.
  • Completează și semnează cererea de duplicat (formularul cererii este disponibil în secțiunea „Taxe și formulare” la „Formular - Cerere permis de conducere românesc”).
  • Bifează rubrica corespunzătoare emiterii duplicatului permisului de conducere.
  • Completează cu atenție motivul solicitării.
  • Plătește taxa de 89 de lei pentru permisul de conducere folosind procesatorul de plăți disponibil, potrivit DGPCI.