Grecia, dincolo de agitația turistică. Locurile în care te poți bucura de o vacanță unică

Grecia, dincolo de agitația turistică. Locurile în care te poți bucura de o vacanță unică Grecia / Sursa foto Dreamstime

De la observarea faunei sălbatice la degustarea de vinuri și navigarea cu barca de marfă, descoperiți noi modalități de a explora continentul și insulele. Grecia este una dintre cele mai frumoase destinații de vacanță. Totuși, este mai mult decât plaje și șezlonguri. Te poți bucura de experiențe unice.

Nu știi unde să călătorești în această vară? Iată o listă cu cele mai captivante locuri din Grecia. Acestea îți vor oferi o experiență unică, pe care nu trebuie să o ratezi.

Grecia dincolo de șezlong

Un șir ordonat de case de lemn pe stâlpi se află deasupra apei, cu bărci de pescuit legate între ele. Mlaștinile se întind cât vezi cu ochii, confundându-se cu cerul. Într-o lagună cu aspect de oglindă, flamingo roz bântuie prin apele puțin adânci.

Delta Axios. Sursă foto: Arhivă

Această lume îmbibată cu apă este delta Axios, unde râul Axios, care curge din Macedonia de Nord în apropierea graniței dintre Albania și Kosovo, întâlnește cel mai lung râu din Grecia, Aliakmon, și Loudias. Acestea formează un bazin în Golful Thermaic, la vest de Salonic. În prezent parc național, mozaicul său de ape dulci, lagune salmastre, mlaștini sărate, stufărișuri și fânețe este un refugiu important pentru milioane de păsări migratoare și cuibăritoare. Printre care se numără ibisul lucios, pelicanii dalmațieni și vulturii rari cu coada albă. Este un vis pentru fotografi și un loc minunat de explorat pe jos.

Digurile și midii cultivate pe corzi

O mașină este încă utilă pentru a vă deplasa de la un punct la altul. Deși autobuzele locale din Salonic circulă spre laguna Kalochori, în partea de est, și spre turnul de observare a păsărilor din Nea Agathoupoli, în sud. Cel mai bun loc pentru a vedea flamingo este în jurul salinei din Alyki Kitros, în sud. O hartă și sfaturi privind cele mai bune trasee în funcție de perioada anului sunt disponibile la centrul de informare din Chalastra. Grupul local ecoroutes.gr organizează ocazional excursii de o zi, inclusiv o excursie cu barca (30 €pp).

Pe lângă cele aproximativ 300 de specii de păsări, în deltă trăiesc țestoase, pisici sălbatice, sousliks (un tip de veveriță), bivoli de apă reintroduși recent și cai sălbatici. Digurile împart lanuri largi și plate de orez, în timp ce midiile sunt cultivate pe frânghii și adunate de pescari. Cea mai mare parte a orezului și a midiilor din țară se recoltează aici. Iar salinele sale produc una dintre cele mai mari cantități de sare din Grecia, după Messolonghi.

Restaurante și viață de noapte

Există cazare de bază la periferia deltei, dar cel mai bine este să vă stabiliți în Salonic. Al doilea oraș ca mărime din Grecia are și o mulțime de situri antice. Grăitor, dar relaxat, piețele sunt pline de mese de restaurant, iar viața de noapte durează până dimineața.

O excursie mai lungă ar putea include Florina (o regiune și un oraș), la aproximativ două ore de mers cu mașina spre vest de Salonic. Cazați-vă la Lynx Mountain Resort (camere duble de la 135 € B & B). Acesta este situat chiar în afara satelor montane pitorești Agrapidies și Nymfaio. Zonele sunt sanctuarele de urși, lupi și râși salvați de Arcturos, care oferă vizitatorilor șansa de a vedea animalele de aproape în cadrul unor tururi ghidate care au loc din oră în oră.

Degustare de vinuri pe peninsula Pelion

În sudul Pelionului, o peninsulă aflată la aproximativ 160 de kilometri nord de Atena. Vei avea parte de vederi panoramice ale unor dealuri împădurite luxuriante și ale Mării Egee, podgoria Patisti. Aceasta este administrată de o familie, care a început să practice agricultura ecologică în 1980. Scopul principal a fost de a îmbunătăți sănătatea viței de vie și complexitatea strugurilor.

Peninsula Pelion. Sursă foto: Arhivă

Acum, au o gamă de vinuri organice și biodinamice produse din soiurile locale roditis, limnio și xinomavro, precum și syrah, cabernet sauvignon și altele. Domeniul Patisti oferă tururi ale cramei, precum și degustări de ulei de măsline. Chiar lângă satul cu acoperișuri roșii Argalasti, este un loc încântător pentru a gusta terroir-ul. Iar pantele acoperite cu viță de vie dau regiunii aspectul unei mici Toscana.

Case de piatră și piețe umbrite de platani

Vinăria Milea, situată tot în sat, este deschisă și vizitatorilor. Chardonnay, merlot și pinot noir sunt cultivate folosind o tehnică uscată. Aceasta face vița de vie să sape adânc pentru apă, dezvoltându-i caracterul și rezistența. Milonas din apropiere se concentrează pe calitate, pe producția de volume mici, cu vinurile sale roșii, albe și rosé disponibile în sat.

Dincolo de vin, Pelionul, cu Marea Egee pe de o parte și Golful Pagasetic pe de alta, are multe de oferit. Din capitala regională Volos, șoseaua de coastă urcă prin sate cu case de piatră și piețe umbrite de platani. Printre cele mai bune opțiuni de plajă se numără Mylopotamos, Horefto, Plaka și Potistika, lungi de un kilometru și jumătate. Din Volos există feriboturi spre Skiathos și Skopelos. Continuând cu tema vinului, în Skiathos, vinăria Parissis, situată pe cel mai înalt deal al insulei, cu vedere la port, folosește exclusiv soiuri grecești și este un alt exemplu al unei noi generații de vinificatori.

Karpathos, un gust autentic al vieții insulare

Fie că vă apropiați de nordul insulei Karpathos pe drumul îngust care vă dă amețeli și care șerpuiește de-a lungul coastei, fie cu feribotul până la micul port Diafani, aveți senzația unui peisaj mare și dramatic. Cu vârfuri muntoase acoperite cu pini încovoiați de vânt, care se prăbușesc în albastrul adânc. Printre aceste pante, satul Olympos apare ca o surpriză: niveluri de case colorate, mori de vânt dărăpănate deasupra și o vale verde dedesubt.

Insula Karpathos. Sursă foto: Arhivă

Această comunitate izolată și mult timp autosuficientă și-a păstrat obiceiurile acolo unde multe insule le-au pierdut pe ale lor. Urmele limbii străvechi au rămas în dialect. Iar femeile mai în vârstă poartă rochii tradiționale, văluri pe cap și cizme de piele, transportând sarcini grele pe bastoane pe umeri și coc pâine în cuptoare de lemne în aer liber. Bărbații cântă la o formă veche de cimpoi și cântă rime improvizate.

Loc lipsit de mașini și agitația urbană

În mijlocul verii, Olympos este un punct de atracție turistică, cu grupuri care se înghesuie pe aleea principală - dar o privire asupra vieții autentice este oferită de Evangelia de la Ecotourism Karpathos, care este pasionată de moștenirea sa. La cursul ei de gătit, vizitatorii învață cum să facă paste makarounes cu brânză de capră în bucătăria unei case decorate cu mobilier din lemn sculptat și broderii.

Ea ghidează, de asemenea, plimbările la capela din vârful muntelui de deasupra satului, unde vânturile pentru care Karpathos este cunoscut îi mențin pe excursioniști suficient de reci pentru a se bucura de vederi panoramice spre Rodos, Halki și chiar Creta.

Deoarece majoritatea turiștilor pleacă din Olympos la mijlocul după-amiezii, cei care rămân câteva nopți se pot bucura de răcoarea serii, în timp ce norii trec peste vârful Profitis Ilias. Satul este lipsit de mașini, așa că, dimineața, cocoșii și oile sunt singurele sunete. Pentru micul dejun, brutăria din Kalliope servește hortopita (plăcintă cu spanac) din cuptorul său cu lemne, construit în coasta muntelui, conform The Guardian .

Ne puteți urmări și pe Google News