Alegerile vor fi repetate. Caz unic în România electorală

Alegerile vor fi repetate. Caz unic în România electorală Alegeri Sursa foto: Ambasada României la Chișinău

Alegeri în reluare, la Costinești, pentru desemnarea viitorului primar care va conduce localitatea. Scrutinul a fost programat pentru 7 iulie, iar până atunci Biroul Electoral a stabilit ordinea candidaților pe buletinele de vot.

 

Biroul Electoral a decis ca buletinele de vot împărțite alegătorilor să respecte modelul stabilit pentru scrutinul din 9 iunie. Alegătorii din Costinești sunt chemați la urne pentru a-și alege primarul, dat fiind situația de balotaj.

Alegeri cu același buletin de vot

Biroul Electoral Central a stabilit că ordinea candidaților, pe buletinele de vot nu se va schimba față de 9 iunie. Astfel, pentru aceste alegeri, în reluare, se va respecta trasă la sorți la scrutinul anterior. Potrivit unui comunicat al BEC, pe prima pagină exterioară a buletinelor de vot se va tipări data noului proes electoral.

Ne puteți urmări și pe Google News

Biroul Electoral a mai stabilit că la acest scrutin vor fi utiliate aceleași liste electorale folosite și pe 9 iunie. Acestea vor fi actualizate în condițiile legii.

Persoanele care au dobândit dreptul de vot sau în cazul cărora expirat interdicția de vot vor putea participa la aceste alegeri. Acești votanți își vor putea exprima opțiunea pentru un candidat sau altul. Ele vor fi înscrise în listele electorale.

Pe de altă parte, persoanele care și-au pierdut dreptul de vot în perioada cuprinsă între 9 iunie a.c. și data noului scrutin nu își pot exercita dreptul. De asemenea, persoanele care și-au stabilit domiciliul sau reședința în Costinești după data de 9 iunie, nu vor putea vota.

Costinesti

Costinești Sursa foto: Dreamstime

Ultimele precizări ale Biroului Electoral

Biroul Electoral a mai stabilit că la aceste alegeri, la Costinești, vor fi acreditate aceleați institute de sondaje sau organizații neguvernamentale. Acrediările emise pe 9 iunie vor fi prelungite și la scrutinul din 7 iulie.

Alegerile locale, pentru funcția de primar la Costinești, au fost anulate și reprogramate. Noul scrutin se va desfășura pe 7 iulie, așa cum a stabilit Biroul Electoral Central.

Alegerile prezidențiale

Vot  Sursa foto: dreamstime.com

Alegeri după o situație inedită la Costinești

Reluarea votului la Costinești s-a decis după ce s-a constatat că între primii doi candidați diferența era de doar un vot. În timpul procesului de verificare s-a stabilit, însă, că un cetățean, ar fi exprimat votul, la alegeri, deși nu avea acest drept. Pe cale de consecință, având în vedere situația, inedită s-a decis reluarea scrutinului.

Decizia a fost luată deoarece nu se poate stabili, obiectiv, de la cine trebuie anulat votul ilegal. Biroul Electoral Central a anulat procesul și a decis reluarea sa pe 7 iulie.

O situație relativ diferită s-a înregistrat în alte două comune din Alba și Mureș. Aici, primii doi candidați au fost la egalitate. A fost nevoie de un al doilea tur de scrutin pentru a fi departajat învingătorul. În cele două comune, pe buletinele de vot, în al doilea tur de alegeri, au fost înscriși doar primii doi candidați aflați în situație de balotaj.