Alegeri prezidențiale. Marcel Ciolacu cheamă partidele la negocieri. Ce se întâmplă în interiorul Alianței
- Mădălina Sfrijan
- 28 iunie 2024, 11:50
Marcel Ciolacu a renunțat la consultările cu liberalii. Pentru că cele două puteri nu au reușit să ajungă la un numitor comun legat de prezidențiale, premierul a luat decizia să cheme toate partidele la discuții. De altfel, vineri era ultima zi în Hotărârea de Guvern pentru acest scrutin putea fi emisă.
Alegeri prezidențiale. Marcel Ciolacu nu mai vrea negocieri în coaliție
În urma numeroaselor runde de negocieri, liderii PSD și PNL nu au ajuns la un numitor comun legat de alegerile prezidențiale. În timp ce liberalii vor ca primul și al doilea tur să aibă loc la termen, social-democrații își doresc ca acestea să fie organizate la finalul lunii septembrie.
Marcel Ciolacu a anunțat că nu va mai exista o ședință în coaliție. În schimb, premierul a chemat toate partidele politice la discuții legate de data scrutinului.
Ce se va întâmpla cu Alianța dintre cele două puteri
Dincolo de actualul blocaj din coaliție, premierul a dat asigurări că aceasta nu se va rupe „în niciun scenariu”.
„Coaliția nu se va rupe în niciun scenariu. Doar PNL ar avea de câștigat”, ar fi precizat șeful Executivului, conform surselor politice.
În plus, data limită pentru emiterea Hotărârii de Guvern privind data alegerilor prezidențiale era vineri, 28 iunie.
„Ca premier al României, am obligația de a nu favoriza un partid sau o coaliție. Astăzi practic ieșim din calendarul electoral stabilit anterior, fiind ultima zi în care puteam promova H.G.-ul de stabilire a datei alegerilor”, a spus premierul.
Alegeri prezidențiale. Partidele politice din România, chemate la discuții
Premierul Marcel Ciolacu a renunțat la negocierile cu liberalii și a chemat toate partidele politice la consultări. Conform anunțului făcut de șeful Executivului, discuțiile vor avea loc la începutul săptămânii viitoare. În plus, Marcel Ciolacu a subliniat că nu va ceda în fața provocărilor, care ar putea duce la „o criză guvernamentală și instabilitate în România”.