CNSAS are o nouă componență. Cine sunt membrii numiţi de Parlament

CNSAS are o nouă componență. Cine sunt membrii numiţi de Parlament Arhivele CNSAS. Sursa foto: Arhivă EVZ

CNSAS are o nouă componență în urma votului de marți din partea partea parlamentarilor. Noii membri ai Colegiului Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii vor avea un mandat de șase ani.

Colegiul Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii vine cu noi schimbări. Mai exact, vor fi 13 membri, faţă de 11 cum era până acum.

CNSAS are o nouă componență. Cine sunt membrii numiţi de Parlament

Trebuie subliniat faptul că membrii CNSAS sunt numiţi de Parlament pe un mandat de şase ani. Mai exact, potrivit configuraţiei politice a celor două Camere, dintre care un reprezentant al grupului parlamentar al minorităţilor naţionale din Camera Deputaţilor, distribuirea este următoarea:

  • un membru este reprezentant al societăţii civile, propus de preşedintele României, pe baza consultării cu organizaţii neguvernamentale,
  • un membru - reprezentant al societăţii civile, propus de primul-ministru, pe baza consultării cu organizaţii neguvernamentale,
  • 11 membri, la propunerea grupurilor parlamentare.

PSD a propus-o pe Daniela-Laura Cornea

Ca noutate, „plenul Senatului a adoptat, în calitate de for legislativ decizional, propunerea legislativă prin care minorităţilor naţionale li se asigură reprezentarea în Colegiul Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii”

Ne puteți urmări și pe Google News

Nu este disponibilă nicio descriere pentru fotografie.CNSAS are o nouă componență. Sursa foto: Facebook

Propunerea din partea grupurile parlamentare ale Partidului Social Democrat a fost Daniela-Laura Cornea. Din partea minorităţilor naţionale a fost propus Adrian-Mihai-Cioflîncă.

Candidaţii propuşi pentru cele două locuri în CNSAS au fost prezenţi în cadrul şedinţei celor două comisii juridice din Camera Deputaţilor şi Senat. Au votat „pentru” 282 de senatori şi deputaţi.

Alte proiecte votate în Parlament

Tot marți, în parlament s a votat „proiectul de Hotărâre pentru modificarea Hotărârii Parlamentului României nr.17/2021 privind alegerea membrilor şi a biroului Comisiei comune permanente a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii Serviciului Român de Informaţii”, se arată în comunicat.

De asemenea, după demisia deputatului partidului AUR, Dorel-Gheorghe Acatrinei, a fost numit deputatul Georgel Badiu, tot din partidul lui George Simion. În urma votului  s-au înregistrat 188 „pentru” şi 47 de voturi „împotrivă”, potrivit Agerpres.