Foști securiști pe listele de candidați. Verificări CNSAS înainte de alegeri

Foști securiști pe listele de candidați. Verificări CNSAS înainte de alegeri Arhivele CNSAS Sursă Foto: Arhivă EVZ

CNSAS a identificat patru candidați, pe listele pentru alegerile locale, care au decizii definitive de colaborare cu Securitatea. Un al cincilea este chiar un fost ofițer al Poliției politice.

Un număr de patru candidați la alegerile locale din 9 iunie au primit decizii de colaborare cu Securitatea ca poliție politică. Deși situația este cunoscută, partidele au decis să meargă pe mâna lor.

CNSAS a deconspirat cinci candidați

Un număr de patru candidați la alegerile locale au fost deconspirați ca turnători la Securitate și au decizii în acest sens. Un al cincilea candidat este un fost ofițer al poliției politice, conform CNSAS. Instituția face verificări, în această perioadă pentru mii de candidați la alegerile locale și europarlamentare.

„Următorii candidaţi au fost identificaţi ca având calitatea de: Colaborator al fostei Securităţii: - Boar Laurenţiu Dumitru- acţiune în constatare a C.N.S.A.S. câştigată definitiv, publicată în MO 449/10.05.2022 - Cîra Irimie- acţiune în constatare a C.N.S.A.S. câştigată definitiv, publicată în MO 1262/09.12.2021 - Fanea Mihai- acţiune în constatare a C.N.S.A.S. câştigată definitiv, în curs de publicare în MO - Nica Ciprian- acţiune în constatare a C.N.S.A.S. câştigată definitiv, publicată în MO 1032/09.12.2021”, se arată într-un comunicat CNSAS.

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit sursei citate, fostul ofițer este Jelev Panait, pentru care a existat o decizie definitivă, stabilită în instanță. Documentul a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 160/2012.

C.N.S.A.S va continua să îşi îndeplinească mandatul cu care a fost învestit verificând cu prioritate aleşii ale căror mandate vor fi validate în condiţiile legii”, a dat asigurări instituția.

Ciprian Nica

Ciprian Nica, declarat colaborator al Securității Sursa foto: EVZ

Verificări conform legii la europarlamentare

Colegiul CNSAS s-a adresat instanţei pentru a constata calitatea de colaborator al fostei Securităţi în cazul unui candidat la alegerile pentru Parlamentul European. La alegerile europarlamentare sunt înscriși pe listele de partid, 541 de candidați. Pentru toți aceștia, Biroul Electoral Central a solicitat verificări cu privire la o eventuală colaborare cu poliția politică.

„Pentru un candidat a fost aprobată nota de constatare şi urmează a fi introdusă, la instanţa competentă, o acţiune în constatare a calităţii de colaborator al Securităţii”, a anunțat CNSAS.

Instituția a eliberat, în cazul a 223 candidaţi, adeverinţe care atestă că persoanele verificate nu au avut calitatea de lucrător al Securităţii sau de colaborator.  Aici intră și deciziile sau adeverințele eliberate anterior, în condițiile în care CNSAS nu a identificat alte documente.

„Pentru un număr de 315 candidaţi, persoane născute după data de 22 decembrie 1973, conform art. 2, lit. b, teza III din Ordonanţă de Urgenţă nr. 24/2008 privind accesul la propriul dosar şi deconspirarea Securităţii, cu modificările şi completările ulterioare, legea nu impune verificări”, precizează  instituţia.

Alegerile europarlamentare

Alegeri europarlamentare. Sursa foto: dreamstime.com

CNSAS are în vizor mii de politicieni

Potrivit comunicatului de presă, instituția verifică dacă au existat relații cu Securitatea pentru candidații din 2.880 unităţi administrativ-teritoriale. În cazul acestora, CNSAS a primit și procesat cererile transmise de Birourile Electorale de Circumscripție. Sunt în curs de verificare datele pentru un număr de 3.752 de persoane.

În total, CNSAS va trebui să verifice toți politicienii care vizează o funcție publică, la alegerile din 9 iunie, din 3.228 de localități.