Julian Assange se întoarce în Australia. Fondatorul Wikileaks a stat 1901 de zile într-o închisoare britanică

Julian Assange se întoarce în Australia. Fondatorul Wikileaks a stat 1901 de zile într-o închisoare britanică Sursa foto: Arhiva EVZ

WikiLeaks a confirmat informațiile instanței americane despre încheierea unui acord între fondatorul său Julian Assange și procuratura Statelor Unite. În cadrul acestei înțelegeri, Assange va pleda parțial vinovat la acuzațiile penale ce i se aduc, dar va fi apoi eliberat.

Acordul cu autoritățile SUA nu e încă oficializat

WikiLeaks a relatat că fondatorul său, Julian Assange, a fost eliberat din închisoarea britanică Belmarsh, unde era deținut din 2019, și a părăsit Marea Britanie cu avionul, conform BBC.

„Assange a părăsit închisoarea de maximă securitate din Belmarsh în dimineața zilei de 24 iunie, după ce a petrecut 1.901 zile între zidurile acesteia. Astfel, Assange a fost eliberat pentru a fi judecat în SUA, iar în această după-amiaza (ieri după-amiază) a fost transferat pe aeroportul Stansted, unde s-a îmbarcat într-un avion și a plecat din Marea Britanie”, a declarat organizația într-o postare pe rețeaua de socializare X (fostă Twitter).

WikiLeaks a confirmat și informațiile instanței americane despre încheierea unui acord de recunoaștere a vinovăției între fondatorul său și procuratura americană. Cu toate acestea, conform organizației, acesta nu a fost încă „oficializat”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Assange a fost acuzat de conspirație

Anterior, Tribunalul Districtual al SUA din Insulele Mariane de Nord, care are statutul de teritoriu administrativ neîncorporat al Statelor Unite, a publicat un document în care spunea că Assange și-ar putea recunoaște parțial vinovăția ca parte a acordului. NBC a relatat că acest lucru i-ar putea permite lui Assange să fie eliberat după cei cinci ani de închisoare petrecuți în Marea Britanie, compensându-se astfel cei cinci ani de lipsire de libertate, cu o posibilă condamnare, care să se întindă pe o perioadă similară.

Audierea la care fondatorul WikiLeaks poate admite o parte din acuzații va avea loc în instanța de judecată, pe insula Saipan, la 09:00, ora locală (01:00, ora Bucureștiului), pe 26 iunie.

Assange, în vârstă de 52 de ani, a fost acuzat de conspirație pentru obținerea și divulgarea de informații privind apărarea națională. De ani de zile, SUA au susținut că fișierele Wikileaks – care au dezvăluit informații despre războaiele din Irak și Afganistan – au pus vieți în pericol. Assange a petrecut ultimii cinci ani într-o închisoare britanică, luptând împotriva extrădării în SUA.