Trucuri simple pentru răcirea apartamentului, cu costuri mici. Cum folosim aparatul de aer condiționat

Trucuri simple pentru răcirea apartamentului, cu costuri mici. Cum folosim aparatul de aer condiționat Sursa foto: ideall.ro

Factura de curent electric se poate dubla, tripla sau chiar crește de cinci ori în zilele toride de vară, atunci când punem în funcțiune aparatul de aer condiționat. Acesta este , conform statisticilor unul dintre cei mai mari consumatori de electricitate într-o locuință, adjudecându-și aproximativ 50% din consumul de electricitate al unui apartament. Și totuși, anumite trucuri simple ne pot salva o mare parte din bugetul pe care îl plătim pe răcirea temperaturii în locuință.

Aparatul de aer condiționat, cel mai mare consumator de energie

Pe timpul verii, funcționarea aparatului de aer condiționat poate să dubleze sau chiar să tripleze consumul de energie al unei locuințe de două sau trei camere. Astfel, calculele statistice arată, că în medie, un apartament de două camere are un consum de 100 de kwh/lună, echivalând cu o plată către furnizor de circa 70 de lei.

Adăugând și utilizarea timp de patru ore a unui aparat de aer condiționat pus să răcească la circa 25 de grade Celsius (funcționare caracteristică unei zile de vară cu temperaturi moderate de 30-34 grade Celsius) consumul de curent electric urcă la 185 de kwh/lună. Ceea ce înseamnă că în loc de cei 70 de lei, factura va urca la 150 de lei pe lună. În zilele caniculare, cu temperaturi de peste 34 de grade Celsius.

În zilele caniculare aparatul de aer condiționat va merge însă mult mai mult de 3-4 ore pe un interval de 24 de ore. Pentru șase ore de mers încontinuu, consumul pentru același apartament de două camere urcă la 270 kwh, iar factura ajunge la circa 350 de lei, adică de cinci ori mai mult decât atunci când aparatul de aer condiționat nu era băgat în priză.

Ne puteți urmări și pe Google News

Trucuri simple pentru o temperatură agreabilă

Orice grad în minus setat pentru aparatul de aer condiționat înseamnă un plus la consumul de curent de 8%. De aceea, menținerea unor temperaturi mai scăzute în apartament, prin alte metode ne va ajuta atunci când vom dori să limităm folosirea aerului condiționat.

Lupta împotriva efectului de seră din apartament este un astfel de truc simplu, recomandat de specialiști.

O primă metodă este umbrirea pe interior, cu draperii sau jaluzele, și pe exterior, cu storuri sau vegetație (copaci care să facă umbră locuinței).

O a doua metodă este ventilarea și aerisirea apartamentului, mai ales dimineața, când temperatura nu este așa de ridicată, precum în mijlocul zilei.

În ceea ce privește folosirea aparatului de aer condiționat, un prim element care trebuie făcut este să ne asigurăm că acesta funcționează în parametri stabiliți de producător, respectiv că răcește eficient. Prin urmare, reviziile periodice ale acestui echipament nu ar trebui neglijate.

Aer condiționat

Sursa foto: Rangizzz | Dreamstime.com

Un al doilea element este setarea sa la 25 - 26 de grade și nu la 21 - 22 de grade, așa cum o face majoritatea dintre noi.

„Cele 3-5 grade diferență ne aduc o economie în consum de 24-40%. În plus, organismul uman resimte în mai mică măsură diferența dintre temperatura caniculară, de afară, de unde tocmai am venit și cea de 25 - 26 grade. Diferențe mai mari de temperatură se traduc chiar și prin probleme de metabolism", a explicat Dumitru Chisăliță, exepert în energie.