Dosarul Florian Coldea. Un fost președinte albanez, despre relația cu premierul Edi Rama

Dosarul Florian Coldea. Un fost președinte albanez, despre relația cu premierul Edi Rama Florian Coldea. Sursa foto: EVZ

Florian Coldea, fostul general adjunct al SRI, este anchetat de DNA într-un dosar de corupție. În acest context, un controversat politician albanez vorbește despre relația acestuia cu premierul Albaniei Edi Rama.

 

Sali Berisha, fost premier și președinte al Albaniei, a vorbit despre relațiile dintre fostul general SRI și oficialii din țara sa. El spune că deține un document care atestă că generalul Coldea ar fi fost consilierul premierului albanez Edi Rama.

Legăturile lui Florian Coldea cu premierul albanez

Sali Berisha susține că deține documentul care atestă că Florian Coldea a fost consilier al premierului Albaniei Edi Rama. Potrivit spuselor sale, actul ar fi fost semnat de secretarul general al consiliului de miniștri Engjell Agaci. Totodată, politicianul face o serie de speculații cu privire la rolul fostului general în serviciul lui Edi Rama.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Numele generalului Coldea a apărut în presă ca o legătură între prim-ministrul Albaniei, Edi Rama și cartelul Sinaloa din Mexic, care a arătat interes despre ce fel de cooperare este între Rama și Coldea. Am găsit documentul semnat de secretarul general al consiliului de miniștri Engjell Agaci, o persoană cu o activitate foarte întunecată. Conform informaţiilor, a reprezentat narcotraficanții în Italia, dar îi și prezenta înaltelor autorități cum ar fi generalul Lisi de la Guardia di Financia”, a afirmat Sali Berisha, pentru Antena 3.

Potrivit spuselor sale, Engjell Agaci ar fi semnat ordinul prin care generalul Coldea a devenit consilierul lui Edi Rama pe probleme de securitate. El a spus despre premierul albanez că ar fi fost în legătură cu șefii unui cartel mafiot mexican.

„Între timp, Edi Rama a acceptat faptul că l-a primit în biroul său pe unul dintre albanezii şefi ai Sinaloa din Mexic, Luftar Hysaj. Nu numai că l-a primit în birou dar i-a oferit și o licență pentru cazinoul din Valona, în Vlora”, a mai spus Sali Berisha.

Sali Berisha

Sali Berisha Sursa foto: Wikipedia

Speculațiile fostului președinte albanez

Sali Berisha a spus, conform Antena 3, că Florian Coldea și Edi Rama ar avea o legătură din anii '90. În acest context, el a lansat o serie de speculații cu privire la rolul generalului român în serviciul premierului albanez. Potrivit spuselor sale, acesta ar fi fost folosit la treburile necurate ale premierului albanez.

„Generalul Coldea cu siguranță a fost angajat pentru activitățile obscure ale lui Edi Rama și Taulant Balla, pentru că nimeni nu știa despre activitatea sa în Albania. Și nimeni nu știe cu cât este plătit generalul Coldea. Dar vedeți, Edi Rama, pentru puterea sa, pentru interesele sale, a reușit să-l corupă și pe șeful de contrainformații FBI pentru New York, McGonigal. Între ei, se află Dorian Duçka, este și el consilier privat și fost vice-ministru al lui Edi Rama. Duçka şi Coldea fac un binom pentru activităţile întunecate ale lui Rama

Ce a fost cu Duçka știm mai multe, pentru că Duçka a fost un om care a lucrat cu McGonigal, condamnat acum de tribunalul din Washington pentru dosarul Albania, aproximativ trei ani de închisoare. Dar care a fost combinația cu Duçka şi Coldea urmează să fie investigat”, a spus Berisha.

Edi Rama

Edi Rama Sursa foto: Guvernul Albaniei

Sali Berisha știe din presă despre Florian Coldea

Fostul președinte și premier albanez, el însuși anchetat pentru corupție, în țara sa, susține că știe despre afacerile dubioase în care ar fi fost implicat Florian Coldea din presă. El a subliniat, la Antena 3, că nu are informații sau date oficiale, ci redă doar ceea ce a aflat din presa din țara sa.

„Nu am dovezi directe despre astfel de activități. Dar presa a scris că amândoi lucrau cu Sinaloa. De exemplu, Luftar Hysaj, unul dintre șefii albanezi din Sinaloa, a venit în biroul lui Edi Rama. El a fost intermediat de Dorian Duçka. Nu știu care a fost rolul, care a fost rolul lui Coldea, dar în cadrul acestei întâlniri, Hysaj a obținut licența pentru un cazinou în Vlora. Presa spune că o femeie strâns legată de Coldea a făcut intermedierea traficului de droguri.

Este vorba despre traficul de droguri din Albania în România. Un lucru este sigur, că în Albania, în 2015, a fost găsită cea mai mare, de departe, fabrică de cocaină din toată regiunea. Și în această fabrică de cocaină, grupul era unul columbian din Albania. Iar fratele lui Edi Rama era unul dintre cei mai importanți lideri al acestuia”, a afirmat fostul președinte albanez la Antena 3.

Ce mai spune fostul președinte

Politicianul albanez lansează o serie de acuzații care îl vizează și pe Florian Coldea, dar ține să precizeze că le cunoaște din presă. El spune că nu este la curent date legate de afacerile dubioase pe care le descrie și că redă doar ceea ce a citit în mass-media.

„Datele mele provin din mass-media, ceea ce am citit în mass-media. Duçka are un trecut foarte întunecat. A lucrat ca șef al diviziei europene a companiei chineze de energie. El a fost foarte apropiat de Patrick Ho și foarte apropiat de președintele companiei. Amândoi sunt acum în închisoare. Amândoi, unul în China pentru corupție, celălalt în Statele Unite pentru spionaj.

Duçka este omul care a intermediat între Rama și McGonigal. El a gestionat mai multe operațiuni ale lui McGonigal în numele lui Edi Rama sau pentru a-l ajuta pe Edi Rama. Coldea a fost cel care a lucrat cu Duçka, dar nu sunt la curent, aș putea să vă spun doar ce a scris presa, că el lucra cu Sinaloa și că o femeie transporta droguri din Albania în România din grupul Sinaloa”, a mai spus Sali Berisha la Antena 3.

Victor Ponta

Victor Ponta Sursa Foto - Dreamstime

Numele lui Ponta în acuzațiile lui Berisha

Mai mult recunoaște că nu știe nimic despre Florian Coldea și nici despre afacerile dubioase în care ar fi fost implicat cu oficiali albanezi. El spune că este treaba investigatorilor să verifice și să clarifice aceste probleme. În schimb pare foarte sigur de relațiile adversarilor săi politici cu crima organizată.

„Nici aici, în Albania, noi nu știm nimic, nici măcar despre Coldea. După ce România, presa românească a vorbit despre Coldea, am început să investigăm. Deci, este treaba investigatorilor să se uite la această problemă. Dar un singur lucru: actualul ministru de interne al Albaniei, Taulant Balla, este un om al clanurilor de droguri”, a spus Sali Berisha la Antena 3

Mai mult, în declarațiile sale îl leagă pe fostul premier Victor Ponta de actualul ministru de interne albanez. El spune despre Taulant Balla că ar fi fost prieten și coleg cu Ponta. Mai mult îl acuză că s-ar fi ocupat cu traficul de persoane. Taulant Balla a studiat la Universitatea Al. Ioan Cuza din Iași, Științe Politice. Iar Victor Ponta a terminat dreptul la București.

„El este bine cunoscut, prin documente oficiale, că a avut legături cu cel puțin patru mari clanuri de droguri albaneze. L-am văzut fotografiat cu Coldea. Acest om a studiat în România și a spus că este prieten cu fostul prim-ministru al României, domnul Ponta, și au studiat împreună. Nu știu dacă este adevărat sau nu, dar ceea ce știu foarte bine, când era student în România, se ocupa cu traficul de persoane”, speculează Sali Berisha.

Sali Berisha un personaj controversat

Fostul președinte albanez face aceste declarații din arest la domiciliu, unde se află de la finalul anului trecut. Sali Berisha este cercetat pentru corupție și crimă organizată. Iar acuzațiile pe care le-a lansat la Antena 3 îi vizează tocmai pe adversarii săi politici. În 2023, Parlamentul albanez a votat să-i fie ridicată imunitatea, astfel încât să poată fi anchetat.

Tribunalul special împotriva corupţiei şi crimei organizate l-a pus sub acuzare în octombrie anul trecut, pe Berisha, în vârstă de 79 de ani. El este suspectat de „corupţie pasivă a unui înalt funcţionar”. Ancheta este legată de presupusul favoritism de care ar fi beneficiat ginerele său în timpul privatizării unui complex sportiv care aparţinea statului, în timp ce Berisha era şef al guvernului, în 2008.

În 2022, i s-a interzis intrarea în Statele Unite şi în Marea Britanie din cauza presupusei legături cu crima organizată şi pentru fapte de corupție. El a respins aceste acuzații, iar acum susține că n-ar fi exclus să fi fost pus sub acuzare la sfaturile lui Florian Coldea.

„Este destul de probabil (ca Florian Coldea să-l fi sfătuit pe premierul albanez să pună să fie cercetat - n. red.), pentru că aici se află trei lideri a trei partide majore de opoziție, unul este sancționat și se află în instanță, celălalt este anchetat, eu sunt în arest la domiciliu, fără niciun fel de dovadă, fără nicio dovadă pentru vreo faptă. Totul se bazează pe falsuri. Deci, este foarte probabil, pentru că, vedeți, în Albania, mafia internațională are un mare interes. Noi luptăm împotrivă. Este o luptă dificilă, dar vom lupta și vom continua să luptăm”, a mai spus controversatul politician la Antena 3.