Zi de doliu național în Republica Moldova. Omul pe care îl plânge toată Basarabia

Zi de doliu național în Republica Moldova. Omul pe care îl plânge toată Basarabia Doliu Sursa Foto: Arhiva EVZ

În Republica Moldova, luni, 24 iunie, va fi zi de doliu național. Pentru a-i aduce un omagiu scriitorului Spiridon Vangheli, cel care va fi înmormântat în prima zi a săptămânii viitoare. Anunțul legat de doliul național a fost făcut chiar de președintele țării, Maia Sandu.

Liderul de la Chișinău scris pe pagina de Facebook că scriitorul, care întreaga sa viață a făcut literatură mare pentru cei mici, a părăsit Coliba Albastră a copilăriei și a plecat la cele veșnice. După cum a afirmat Maia Sandu, Spiridon Vangheli a dus faima Moldovei pe toate meridianele, Guguță a fost mai mult decât un personaj literar. „Ochii lui Guguță au văzut lumea așa cum trebuie să fie ea - sinceră, frumoasă și omenoasă.”

Zi de doliu național în Republica Moldova

De asemenea, și președintele Parlamentului de la Chișinău, Igor Grosu, a transmis un mesaj de condoleanțe familiei și tuturor celor care l-au cunoscut, citit și admirat pe cunoscutul scriitor pentru copii, Spiridon Vangheli. Șeful Legislativului i-a mulțumit prozatorului că i-a primit pe toți grămăjoară sub „Cușma lui Guguță”, unde au descoperit o lume în care domnește pacea, siguranță și buna înțelegere între oameni.

prim-ministrul Dorin Recean a transmis un mesaj de condoleanțe familiei, prietenilor și tuturor celor care l-au iubit pe regretatul poet Spiridon Vangheli, care a trecut la cele veșnice pe 21 iunie. Șeful Guvernului a îndemnat societatea să-i perpetueze amintirea prin generațiile copiilor care vin.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Să ne luăm rămas bun de la Spiridon Vangheli. Creatorul nemuritoarelor „Isprăvi ale lui Guguță”, Vangheli ne-a învățat ce înseamnă prietenia, curajul și inocența copilăriei. „Vei fi mereu în amintirea noastră, Guguță, cu căciulița ta fermecată”, așa ne vom aminti de Spiridon Vangheli și de lumea magică pe care a creat-o. Condoleanțe rudelor și tuturor celor care l-au cunoscut și l-au iubit. Să-i perpetuăm amintirea prin generațiile de copii care vin”, se arată în mesajul făcut public de prim-ministru.

Familia lui Spiridon Vangheli, supranumit tatăl lui Guguță, a anunțat despre decesul scriitorului în după amiaza zilei de astăzi. Într-o postare pe Facebook, ginerele acestuia și-a exprimat profunda îndurerare față de trecerea în neființă a maestrului, care a adus bucurie și inspirație în inimile a milioane de copii din întreaga lume. „Moștenirea sa literară va rămâne veșnic vie, iar spiritul său va continua să lumineze generațiile viitoare”, a fost mesajul transmis, conform radiomoldova.md.