Vladimir Putin a ajuns în Vietnam. Mizele vizitei președintelui rus în Asia de Sud-Est

Vladimir Putin a ajuns în Vietnam. Mizele vizitei președintelui rus în Asia de Sud-Est Vladimir Putin. Sursa foto: Arhiva EvZ

După ce a semnat un parteneriat de colaborare cu regimul de la Phenian, Vladimir Putin își continuă turneul diplomatic în Asia de Sud-Est cu o vizită de stat în Vietnam. Țară pe care Moscova o susține militar de câteva decenii.

Vladimir Putin a ajuns în Vietnam

Vladimir Putin a ajuns miercuri seara la Hanoi, Vietnam, unde se va întâlni cu To Lam, noul președinte dar și cu secretarul general al Partiduui Comunist Nguyen Phu Trong, cel mai puternic om politic din Vietnam.

Anterior, Vladimir Putin a semnat un parteneriat cu Kim Jong Un, prin care Moscova se angajează să acorde sprijin Phenianului în caz de agresiune. Tratatul dintre cele două state a generat temeri în lumea occidentală. Statele Unite și aliații se tem că Rusia ar urma să primească muniții și rachete pe care Rusia le va folosi pe frontul din Ucraina.

Liderul rus  se află pentru a cincea oară în Vietnam. Relațiile bilaterale dintre cele două state datează încă din epoca sovietică. Străzile din Hanoi au fost împânzite de steagurile Federației Ruse, iar paza președintelui va fi asigurată de un important dispozitiv de securitate.

Ne puteți urmări și pe Google News
Kim Jong-un și Vladimir Putin

Kim Jong-un și Putin. Sursa foto: Arhiva EVZ

Relațiile Rusia - Vietnnam datează din perioada sovietică

Vizita lui Vladimir Putin în Vietnam este o mișcare riscantă pentru regimul de la  Hanoi, în condițiile în care Hanoi se expune nemulțumirii partenerilor occidentali. De exemplu, SUA consideră Vietnamul o țară strategică pentru producția de semiconductori.

Federația Rusă a livrat arme trupelor vietnameze în timpul războiului cu SUA. Vreme de zeci de ani, Moscova format cadrele PCV, printre care și actualul secretar general Nguyen Phu Trong. Coreea de Nord alături de Vietnam sunt supuse sancțiunilor americane.

Cu toate acestea, analiștii politici avertizează că agenda discuțiilor dintre cele două delegații va cuprinde și chestiuni legate de apărare. Ambele state au interes „reciproc pentru a relua vânzările de arme”. Vizita lui Vladimir Putin este văzută de analiștii politici drept un test pentru diplomația vietnameză.

Vladimir Putin

Președintele Federației Ruse. Sursa foto: Dreamstime.com

Vizita președintelui rus Vladimir Putin se încheie vineri

Experții opinează că după vizita președintelui Vladimir Putin în Vietnam rămâne întrebarea, dacă aliații occidentali vor mai accepta linia multidirecțională a Hanoiului. Separat de componenta istorică a vizitei, turul lui președintelui rus în Asia are și o încărcătură economică.

Moscova vizează dezvoltarea colaborării în domenii cheie precum energie, tehnologie sau educație și turism. Vizita liderului rus se va încheia, vineri 21 iunie.