CSAT: România trimite un sistem Patriot în Ucraina!

CSAT: România trimite un sistem Patriot în Ucraina! CSAT ședință. Sursa foto: https://csat.presidency.ro/

Update - Consiliul Suprem de Apărare a Țării a decis ca România să doneze Ucrainei un sistem de apărare antiaeriană Patriot.

De asemenea, președintele Klaus Iohannis a anunțat, după ședința CSAT, că se retrage din cursa pentru funcția de secretar general al NATO.

În plus, CSAT a anunțat susținerea României pentru fostu premier olandez, Mark Rutte, pentru șefia organizației nord-atlantice.

CSAT: Președintele României, Klaus Iohannis, a convocat ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării, care va avea loc joi, 20 iunie 2024, începând cu ora 13:00, la Palatul Cotroceni.

Ne puteți urmări și pe Google News

CSAT analizează transferul unui sistem de rachete Patriot către Ucraina

Administraţia Prezidenţială a transmis că pe ordinea de zi a reniunii va fi „analiza privind posibilitatea transferului unui sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare Patriot către Forţele Armate ale Ucrainei”, cât şi „forţele şi mijloacele Armatei României ce pot fi puse la dispoziţie pentru participarea la misiuni şi operaţii în afara teritoriului statului român în anul 2025”.

De asemenea, în urma şedinţei, este aşteptat anunţul preşedintelui Klaus Iohannis cu privire la candidatura sa la şefia NATO şi la poziiţia României faţă de acest subiect, în condiţiile în care, conform Reuters, România este singurul stat membru al Alianţei care se opune în continuare candidaturii lui Mark Rutte pentru această funcţie.

CSAT, Sursa foto: Forțele Aeriene Române

Pe ordinea de zi a Ședinței Consiliului sunt incluse subiecte referitoare la:

Potrivit comunicatului de presă al Adminstraţiei Prezidenţiale, pe ordinea de zi a şedinţei CSAT sunt incluse subiecte referitoare la:

  •  Obiectivele României pentru Summitul NATO din 2024;
  • Forţele şi mijloacele Armatei României ce pot fi puse la dispoziţie pentru participarea la misiuni şi operaţii în afara teritoriului statului român în anul 2025;
  • Stadiul şi perspectivele conflictului din Ucraina în urma agresiunii ilegale şi nejustificate a Federaţiei Ruse. Implicaţii pentru România;
  • Analiza privind posibilitatea transferului unui sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare Patriot către Forţele Armate ale Ucrainei;
  • Avizarea solicitărilor pentru obţinerea autorizării de utilizare a echipamentelor de infrastructură 5G, depuse de către Bithat Solutions S.R.L. şi ASEE Solutions S.R.L”.

La reuniunea CSAT vor fi analizate şi alte tematici de actualitate din domeniul securităţii naţionale, potrivit comunicatului e emis de csat.presidency.ro.

În CSAT se va prezenta și poziţia președintelui privind candidatura la şefia NATO

Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că va prezenta joi, în CSAT, poziţia sa privind candidatura la şefia NATO şi apoi va anunţa opiniei publice decizia luată pe acest subiect:

„Despre NATO, mai mult mâine. Aceste chestiuni le voi prezenta prima dată în CSAT, după aceea şi opiniei publice. Pot să vă asigur că mâine după-amiază veţi fi lămuriţi”, a declarat Klaus Iohannis.