Ciolacu, despre sistemul Patriot: Decizia din CSAT nu va slăbi siguranţa României

Ciolacu, despre sistemul Patriot: Decizia din CSAT nu va slăbi siguranţa României Marcel Ciolacu. Sursa foto: Inquam Photos/ George Călin

Marcel Ciolacu a oferit noi informații despre oferirea sistemului Patriot Ucrainei. Premierul este de părere că decizia care va fi luată nu va slăbi siguranţa României.

Marcel Ciolacu: „Dacă un astfel de sistem acoperă parte din Ucraina, nu înseamnă că nu mai acoperă şi ţara noastră”

Marcel Ciolacu a fost întrebat despre stadiul discuțiilor cu preşedintele Klaus Iohannis legate de sistemul Patriot:

„E o propunere şi va fi o decizie pe care o să o luăm în CSAT”, a răspuns Marcel Ciolacu.

Premierul nu crede că decizia legată de sistemul Patriot este influențată de alegerile europarlamentare:

Ne puteți urmări și pe Google News

„Nu cred că ţine cont o astfel de decizie de un moment electoral. Şi nu e prima oară când spun că mă bucur foarte mult. E pentru prima oară când Guvernul României post-decembrist nu este implicat în lupta electorală. Am făcut o distincţie clară între Guvernul României, coaliţia de guvernare şi campania electorală. E un câştig. Asta înseamnă că România, după 30 de ani, a intrat într-o democraţie consolidată”, a spus Marcel Ciolacu, la Euronews.

sistem apărare nato, Patriot

Nu a fost luată o decizie privind convocarea CSAT

Întrebat despre ce înseamnă ca România să ofere un sistem Patriot, Marcel Ciolacu a răspuns:

„În primul rând, trebuie să vorbească specialişti. Asta nu înseamnă că dacă un sistem acoperă şi parte din Ucraina, înseamnă că nu mai acoperă România.

Deci, aici e vorba de specialişti, se aşază la masă şi găsesc cele mai bune soluţii. Şi atunci decizia din CSAT se poate lua cu toată informaţia a disponibilă astfel încât să iei o decizie cât mai bună”, a declarat Ciolacu.

Nicolae Ciucă despre sistemul Patriot

Marcel Ciolacu, despre sistemul Patriot: „O decizie care ţine de apărarea României”

Premierul a spus că discuția despre sistemul Patriot nu trebuie purtată în spațiul public, fiind vorba despre siguranța națională:

„Această propunere merge la CSAT. Dacă doriţi să iau eu decizie acum în emisiune, nu o să o iau pentru că nu sunt specialist. Eu sunt primul ministru al României. Eu trebuie să ascult într-un cadru instituţional secret. Pentru că, totuşi, o decizie care ţine de apărarea României şi pe urmă să luăm împreună o decizie. Nu este o discuţie, în primul rând, să devină tema electorală, fiindcă ar fi o catastrofă şi o abordare incorectă faţă de partenerii noştri din interiorul NATO şi nu este o discuţie pentru a se lua în spaţiul public.

Ştiu, e o discuţie care interesează, creează un breaking news, dar cred că am ajuns la maturitatea politică de a evita astfel de lucruri, în lucruri atât de importante şi vedem nu numai pentru România, într-o întreagă Europa”, a transmis Marcel Ciolacu.

Dacă decizia luată va fi în favoarea oferirii sistemului Patriot, Marcel Ciolacu este convins că siguranța României nu va fi slăbită.